«100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ 1922 – 2022» στο θέατρο Ολύμπια «Φλόκα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μία υπέροχη μουσική παράσταση αφιερωμένη από την αρχή μέχρι το τέλος στον μοναδικό Γρηγόρη Μπιθικώτση, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή του μεγάλου τραγουδιστή της Ρωμιοσύνης, είχαν την τύχη να απολαύσουν όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο θέατρο Ολύμπια «Φλόκα».

Μια βραδιά που κύλησε με ανάμεικτα συναισθήματα, συγκίνησης, νοσταλγίας  αλλά και χαράς, αφού στο τέλος πολλοί ήταν οι θεατές που σηκώθηκαν και χόρεψαν με τα τραγούδια του «Σερ» του ελληνικού πενταγράμμου, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον ερμηνευτή που άφησε έντονο το αποτύπωμά του στο ελληνικό τραγούδι.

Την παράσταση διοργάνωσε το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ  την παράσταση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Ν.  Κοροβέσης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ρόη Αντωνοπούλου κ.α αλλά και πολύς κόσμος.

Τα δύο παιδιά του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο καλλιτέχνης Γρηγόρης και η λογοτέχνης Άννα, επιμελήθηκαν από κοινού ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, διάρκειας τριών ωρών περίπου, χαρίζοντας στο κοινό υπέροχες στιγμές. Ο Γρηγόρης (ο νεότερος) τραγούδησε τις μεγάλες επιτυχίες του «Σερ Μπίθι», πλαισιωμένος από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μπιθικώτση» υπό την διεύθυνση του μαέστρου και πιανίστα Νίκου Στρατηγού, μαζί με την  σπουδαία ερμηνεύτρια  Σταυρούλα Εσαμπαλίδη και τον εξαίρετο Σωτήρη Δογάνη, τον οποίο  αγκάλιασε με την εμπιστοσύνη του ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Την βραδιά άνοιξε εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας η, κ. Γιούλη Τράπαλη που καλωσόρισε τους θεατές σε αυτήν την γιορτή μνήμης τονίζοντας ότι το 1922 ήταν μια χρονιά που αποτελεί ορόσημο για την ελληνική ιστορία με δύο εκ διαμέτρου αντίθετα γεγονότα , της χαράς και της λύπης. Η καταστροφή της Σμύρνης με τον ξεριζωμό χιλιάδων  Ελλήνων και η γέννηση ενός μουσικού θαύματος , του μεγάλου Γρηγόρη Μπιθικώτση που με την δωρική φωνή του έγραψε την δική του ιστορία στο ελληνικό τραγούδι.

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε μεταξύ  άλλων ότι “ Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμάει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου, εντάσσοντας στο φετινό πολιτιστικό της πρόγραμμα – και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας – την υπέροχη μουσική παράσταση της Άννας και του Γρηγόρη Μπιθικώτση.  Ένα αφιέρωμα μνήμης αλλά και γιορτής ταυτόχρονα στον σπουδαίο ερμηνευτή που με την «δωρική» φωνή του αγκάλιασε τη μεταπολεμική Ελλάδα .Η σημερινή εκδήλωση είναι μέρος ενός μεγάλου πολιτιστικού προγράμματος, που δεν έχει σκοπό μόνο να ψυχαγωγήσει και να   διασκεδάσει το κοινό αλλά και να αφήσει ανεξίτηλο το πολιτιστικό του αποτύπωμα, ενώ ενορχηστρωτής του προγράμματος αυτού είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικόλαος Κοροβέσης.»

Την γιορτινή αυτή βραδιά άνοιξε νοητά  μέσα από ένα βίντεο, ο αείμνηστος Γρηγόρης Μπιθικώτσης που μας καλησπέρισε μελωδικά από την “γειτονιά των αγγέλων”, απευθύνοντας το δικό του “ευχαριστώ” στην Ελλάδα και στα παιδιά του.

Την σκυτάλη πήραν ο Γρηγόρης και η Άννα Μπιθικώτση που βγήκαν στη σκηνή χέρι- χέρι και ακολούθησε ένα μεγάλο πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια και μνήμες. Στο μουσικό αυτό ταξίδι παρακολουθήσαμε την πορεία του Γρήγορη Μπιθικώτση από το Δεκέμβριο του 1922 ως το στερνό του ταξίδι στην αθανασία τον Απρίλιο του 2005, ενώ κατά τη διάρκεια της παράστασης προβλήθηκε σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο των παιδιών του.

Την βραδιά έκλεισαν ο κ. Νίκος Κοροβέσης που ευχαρίστησε την Άννα και το Γρηγόρη Μπιθικώτση τονίζοντας ότι « ήταν  υπέροχη βραδιά στο θέατρο Φλόκα, γεμάτη τραγούδια και μελωδίες που «μυρίζουν» Ρωμιοσύνη, μαζί με τη διαδρομή του σπουδαίου Γρηγόρη Μπιθικώτση» καθώς και η κ. Ρόη Αντωνοπούλου που επισήμανε ότι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πάντα θα τραγουδάει στην ψυχή των ελλήνων.

Να σημειώσουμε ότι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και στην στήριξη των θεατών, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για την Κοινωνική Κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος» που δημιούργησε ο Κώστας Πολυχρονόπουλος που με την βοήθεια εθελοντών μαγειρεύουν παντού για όλους όσους έχουν ανάγκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιαματικά Μπάνια μελών Κ.Α.Π.Η. Δήμου Κορινθίων 2024

Ο Δήμος Κορινθίων με μοναδικό μέλημα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. ανακοινώνει την πραγματοποίηση των Ιαματικών μπάνιων στην Λουτρόπολη της Αιδηψού και φέτος. Φέτος ο Δήμος μας, αυξάνει την επιδότηση του προγράμματος και επιδοτεί τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. που θα λάβουν μέρος, με την δωρεάν μεταφορά: Κόρινθος-Αιδηψός-Κόρινθος, (συμπεριλαμβανομένου του πούλμαν

Περίληψη διακήρυξης για τη στέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρίπολης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ακινήτου, εντός της Κοινότητας Τρίπολης, για τη στέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρίπολης Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Τη διενέργεια μειοδοτικής, φανερής και προφορικής δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτου, εντός της Κοινότητας Τρίπολης, για τη στέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρίπολης και καλεί τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε προθεσμία

Ανακοίνωση για τις Αιτήσεις Συμμετοχής στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Τρίπολης στο Παράλιο Άστρος

O Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει ότι εγκρίθηκαν όλες οι Αιτήσεις Συμμετοχής των παιδιών - αγόρια - ηλικίας, 8-10 ετών – για την 1η κατασκηνωτική περίοδο από 17-06-2024 έως 25-06-2024, στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Τρίπολης στο Παράλιο Άστρος ( Πίνακας Ανακοινώσεων του Δήμου ). Τα παιδιά θα αναχωρήσουν με λεωφορείο από το Γήπεδο του Αστέρα στις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο