Σεπτεμβρίου 21, 2020

Save the Story: "Συρανό ντε Μπερζεράκ" του Εντμόν Ροστάν όπως την αφηγήθηκε ο Στέφανο Μπέννι

Εμείς θα σας πούμε για τον "λογοτεχνικό" Συρανό και, για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του βιβλίου του χρόνου προς τα πίσω, τετρακόσια ολόκληρα χρόνια: τα ρολόγια τρελαίνονται μέσα στο μυστήριο της λογοτεχνίας!

Βουργουνδία 1640

Η ιστορία μας ξεκινά στο θέατρο του παλατιού της Βουργουνδίας. Ένα μεγάλο και πολύχρωμο πλήθος από αριστοκράτες και αθλίους, κλέφτες και στρατιώτες, κυρίες και λουλουδούδες, ανυπομονεί να σηκωθεί η αυλαία. Ο ηθοποιός παίζει πραγματικά άσχημα, αμέσως κάποιος από την πλατεία τον διακόπτει. Το κοινό ενοχλείται, ο ηθοποιός θα ήθελε να συνεχίσει αλλά στη πλατεία σηκώνεται όρθιος ο Συρανό. Ο ηθοποιός το σκάει, η κωμωδία σταματά, τσακωμοί ξεσπούν στο θέατρο.

Ο υποκόμης Ντι Βαλβέρ εξοργίζεται και προκαλεί τον Συρανό σε μονομαχία. Ο υποκόμης τραυματίζεται, το πλήθος χειροκροτεί τον Συρανό για τη μονομαχία. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή έρχεται ένα μήνυμα από τη Ρωξάνη όπου τον καλεί σε μια συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή, η Ρωξάνη του εκμυστηρεύεται ότι είναι τρελά ερωτευμένη με τον νεαρό Γασκόνο, Κρίστιαν ντι Νεβιλέτ, και τον βάζει να της υποσχεθεί ότι θα τον προστατεύει για πάντα, έχοντας πλήρη άγνοια για τα συναισθήματα του Συρανό.

Ο Συρανό θα τηρήσει την υπόσχεση του απέναντι στη Ρωξάνη και θα βοηθήσει τον νεαρό Κρίστιαν να εκφράσει τα συναισθήματά του απέναντί της. Ο πόλεμος ξεσπά ανάμεσα στους Γάλλους και τους Ισπανούς, ο Συρανό και οι Γάλλοι καλούνται στο Αρράς για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Ποια θα είναι η έκβαση του πολέμου; Θα επιζήσουν οι ήρωές μας; Τι σχέδια τους επιφυλάσσει το μέλλον;

Ο Στέφανο Μπεννι αφηγείται με μοναδικό τρόπο τη ζωή του γενναίου Σαβινιέν ντε Συράνό ντε Μπερζεράκ, ξιφομάχου και ποιητή που έζησε πραγματικά και μεταφέρθηκε στο θέατρο από τον Εντμόν Ροστάν όπου έγινε το πιο γνωστό απ' όλα τα θεατρικά του έργα. Ο Ροστάν επηρεασμένος από τον καμπούρη γελωτοποιό του Βίκτωρα Ουγκό και τους γενναίους σωματοφύλακες του Αλέξανδρου Δουμά έγραψε μια ιστορία με θέμα το θάρρος, τη τόλμη και τον έρωτα κάνοντας με αυτό τον τρόπο την ιστορία του πραγματικού "Συρανό ντε Μπερζεράκ" να έχει διαχρονική αξία.

Το βιβλίο της παιδικής - νεανικής σειράς Save the Story με τίτλο Συρανό ντε Μπερζεράκ (η ιστορία όπως την αφηγήθηκε ο Στέφανο Μπέννι) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 23:11

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr