Διαβάσαμε: “Το δάκρυ της Ανατολής” από την Αναστασία Κιλαρόγλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέλαση προσώπων, προσφιλών και αγαπημένων, φίλων και εχθρών, γίνεται μέσα στη σκέψη του. Ονόματα πολλά – ξεχειλίζει το στόμα του να τα προφέρει μυστικά και το μυαλό του εργάζεται ασταμάτητα, καθώς οι μορφές παίρνουν σάρκα και οστά και παίζουν ξανά τον ρόλο τους, όποιος και αν ήταν αυτός στη μέχρι τώρα ζωή του.

Ο Μιχάλης, θύμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, ζει στην Ελλάδα. Με αφορμή τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου επανέρχονται αναμνήσεις από το παρελθόν. Τότε που ζούσε ευτυχισμένος με την οικογένειά του στο Βιλαέτι της Σεβαστείας, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζούσαν και συνεργάζονταν ειρηνικά χωρίς φιλονικίες. Πριν αποφασίσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία να τους εξοντώσει με κάθε βαρβαρότητα.

Αναδρομή στο παρελθόν κάνει και η Αναστασία, η σύζυγός του. Αναπολεί τα ευτυχισμένα χρόνια που πέρασε στην Αραβησσό της Καππαδοκίας, μια πόλη όπου κάποτε έσφυζε από ζωντάνια και το μένος των Νεότουρκων της μετέτρεψε σε μια πόλη εχθρική και αφιλόξενη. Θυμάται τους γονείς της και τα αδέρφια και τις μέρες όπου δίδασκε στο σχολείο του χωρίου ενώ δεν παύει να ξεχνά το δύσκολο δρόμο του ξεριζωμού που την οδήγησε στην Ελλάδα.

Η Αναστασία Κιλαρόγλου μας ταξιδεύει στα σκοτεινά και βίαια χρόνια της Ανατολής όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μπορούσε να δεχτεί κάθε διαφορετικό θρήσκευμα και διαφορετική φυλή και εξόντωνε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε θεωρούσε πως ήταν απειλή γι’ αυτή. Η έρευνα της συγγραφέως είναι ενδελεχής και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ιστορία είναι εξαιρετικά καλογραμμένη και λεπτοδουλεμένη. Το δάκρυ της Ανατολής είναι μια ιστορία που για το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής που μιλά κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη.

Το μυθιστόρημα της Αναστασίας Κιλαρόγλου “Το δάκρυ της Ανατολής” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.   

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο