Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις: “Μασιμίλα Ντόνι” του Honore de Balzac

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν το αξίωμα είναι ισχυρότερο από το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει δημιουργία. Πρέπει να είμαστε ή πάνω στη γη ή μέσα στον ουρανό. Μείνε στον ουρανό, θα είσαι πάντα πρώιμος στη γη.

Η Μασιμίλα Ντόνι είναι η σύζυγος του δούκα Κατανέο, ενός πάμπλουτου ευγενή, μεγάλου λάτρη της όπερας και προστάτης της νεαρής πριμαντόνα Κλάρα Ντίντι, όπου έχει έρθει στη Βενετία για να τραγουδήσει στην όπερα του Ροσίνι το έργο “Ο Μωυσής στην Αίγυπτο”. Όταν η Μασιμίλα διαμαρτύρεται έντονα στον σύζυγό της για την αδιάφορη στάση του, εκείνος της προτείνει ήρεμα να ακολουθήσει το παράδειγμα των γυναικών της καλής κοινωνίας, να βρει έναν νεαρό ερωτικό σύντροφο, αφού αυτός την παντρεύτηκε μόνο και μόνο για τον τίτλο τιμής. Την περίοδο εκείνη εμφανίζεται διακριτικά στη ζωή της ο πρίγκιπας Εμίλιο Μέμι, ο οποίος είναι παράφορα ερωτευμένος μαζί της και προσπαθεί με κάθε διακριτικότητα να την κατακτήσει. Η Μασιμίλα ανταποκρίνεται στον ερωτά του, μόνο που αυτός παραμένει πλατωνικός.

Δυστυχώς ένα ατυχές συμβάν θα απομακρύνει τη νεαρή δούκισσα από αυτόν, καθώς ανακαλύπτει ότι παλάτι του είχε ενοικιαστεί εν αγνοία του από τον δούκα Κατανέο για τον ίδιο και την Ντίντι. Ένα απρόσμενο γαϊτανάκι παρεξηγήσεων δημιουργείται, ο Εμίλιο πέφτει θύμα της γοητείας της Ντίντι και την ερωτεύεται παράφορα, μη μπορώντας να απομακρυνθεί από εκείνη, καταφεύγει στη βοήθεια ενός Γάλλου γιατρού που πρόσφατα έχει ανακαλύψει τις χαρές της όπερας και μοιράζεται μαζί του το θεωρείο της η Μασιμίλα. Παράλληλα ακολουθεί μια εκτενής ανάλυση της όπερας του Ροσίνι στον Γάλλο γιατρό δια στόματος Μασιμίλα, με τον γιατρό σε αντάλλαγμα να λυτρώνει τους δυο νέους με ένα έξυπνο τέχνασμα. 

Η ιστορία τοποθετείτε στη Βενετία του 1820. Ο Honore de Balzac επιλέγει να μας μεταφέρει στη μαγική ατμόσφαιρα της Ιταλικής κοινωνίας ενώ παράλληλα μας αναλύει το έργο του Ροσίνι “Ο Μωυσής στην Αίγυπτο”. Η αφήγησή του είναι λυρική ενώ οι ήρωες φέρουν αρκετές ομοιότητες με τον δημιουργό τους καθώς όλοι τους είναι εμποτισμένοι με την ιδέα της κατάκτησης του κόσμου. Αναμφίβολα όσοι είναι οικείοι με το έργο του Βalzac θα γοητευτούν ενώ όσοι έρχονται σε επαφή πρώτη φορά, η εισαγωγή του Max Milner σε μετάφραση της Έφης Κορομηλά θα τους βοηθήσει αρκετά να κατανοήσουν το μεγαλείο του σημαντικότερου μυθιστοριογράφου όλων των εποχών.

Το μυθιστόρημα “Μασιμίλα Ντόνι” του Honore de Balzac αποτελεί το δέκατο τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς Aldina των Εκδόσεων Gutenberg.

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο