Μαρτίου 28, 2020

Διαβάσαμε: "Οι Κόρες του Νερού" από τη Φιλομήλα Λαπατά

Έχω κάνει λάθη, κάποιους έχω πληγώσει και κάποιους άλλους έχω πληγωθεί, αλλά μέσα από τις δυσκολίες έμαθα τι είναι η ζωή. Μπορώ πια να πω με σιγουριά πως, τελικά, η ζωή είναι μια διαρκής αναζήτηση.

Τέσσερις διαφορετικές γυναίκες. Τέσσερις διαφορετικές γενιές. Αικατερίνη Χατζηγιάννη, Ναταλία Πατρικίου, Αντωνία Μανωλάτου, Φιλομήλα Λαπατά. Όλες τους προέρχονται από την ίδια γραμμή αίματος. Καθεμία από αυτές έχει τη δική της ιστορία να αφηγηθεί.

Η Αικατερίνη μεγαλώνει στη κλειστή κοινωνία της Βραΐλας, μια κοινωνία όπου οι γυναίκες απαγορευόταν να εκφράσουν τη γνώμη και τα συναισθήματά τους. Παρόλα αυτά η μοίρα της προσφέρει έναν ευτυχισμένο γάμο με τον Αλέξανδρο Χατζηγιάννη με όμορφες και άσχημες στιγμές και τέσσερις κόρες με τη Ναταλία να ξεχωρίζει ανάμεσά τους. 

Τη χρονιά που γεννιέται η Ναταλία, ένα παράξενο γεγονός συμβαίνει στη Βραΐλα που θα την ακολουθεί σε όλη της ζωή και θα είναι συνδεδεμένο με τη μοίρα της. Τα χρόνια περνούν και η Ναταλία μεγαλώνει, με τη φύση να της χαρίζει απαράμιλλη ομορφιά που θα γίνει αφορμή δυσάρεστων συμβάντων. Οι γονείς της προκειμένου να καταλαγιάσει η κοινωνική κατακραυγή φεύγουν εσπευσμένα για τη Βιέννη. Εκεί θα γνωρίσει τη καλή κοινωνία αλλά και τον φημισμένο γιατρό Γεώργιο Πατρίκιο, τον οποίο θα παντρευτεί και θα τον ακολουθήσει στη Κωνσταντινούπολη. Η μοίρα θα της δείξει για άλλη μια φορά το σκληρό της πρόσωπο και αυτό γιατί πλανάται από την ομορφιά της ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, που για να την κατακτήσει δολοφονεί τον άντρα της και προσπαθεί να την απαγάγει. Θα τη σώσουν όμως η προστατευόμενη του παππού της, η οποία θα θυσιαστεί γι' αυτή και ο Τάταρος υπηρέτης, που θα οδηγήσει εκείνη και τη κόρη της Αντωνία με ασφάλεια πίσω στη Βραΐλα.

Η μικρή Αντωνία θα μεγαλώσει αποκλειστικά με της φροντίδα της γιαγιάς της ενώ η μητέρα της επιλέγει να απομονωθεί από όλους, με αποτέλεσμα να γίνει μια ξένη για εκείνη. Ο δρόμος της θα διασταυρωθεί με εκείνο του Γεωργίου Μανωλάτου και θα του χαρίσει τέσσερα παιδιά, τον Σπύρο, τον Νίκο, τη Φιλομήλα και την Ουρανία. Η Αντωνία θα δει τον Σπύρο και τον Νίκο να ακολουθούν τα όνειρά τους αλλά και την Φιλομήλα να παντρεύεται τον Ιωάννη Λαπατά και να ζουν ευτυχισμένοι στην Αμβέρσα. 

Η περήφανη Φιλομήλα με τα χρόνια θα μάθει να εμπιστεύεται τη διαίσθησή της και να δέχεται με ευγνωμοσύνη τα μαθήματα της ζωής. Τα παιδιά της, η Τώνια, ο Ανδρέας και η Ισμήνη θα μάθουν να πραγματοποιούν τις βαθύτερες επιθυμίες τους και θα ζήσουν το μεγάλο όνειρο των προγόνων τους. Να επιστρέψουν στη πατρογονική γη, τη πατρίδα που λέγεται Ελλάδα.

Η Φιλομήλα Λαπατά επιλέγει να μας διηγηθεί τη πραγματική ιστορία των προγόνων της. Μας ταξιδεύει στη Βραΐλα, στη Βιέννη, στη Κωνσταντινούπολη και στην Αμβέρσα, τη περίοδο της Ελληνικής Διασποράς, μιας περιόδου που η Ελλάδα υποφέρει και προσπαθεί να απελευθερωθεί από τον τούρκικο ζυγό. Οι χαρακτήρες της έχουν ταμπεραμέντο, δυναμική,παρασύρονται από τα πάθη τους και βιώνουν ακραίες καταστάσεις, μα πάντα όμως βρίσκουν τη πολυπόθητη κάθαρση. Η επιμονή της συγγραφέως στο ιστορικό πλαίσιο είναι συγκλονιστική και γίνεται ακόμα πιο συναισθηματικά φορτισμένη η αφήγηση της καθώς περικλείει στο έργο φωτογραφίες των προγόνων της που προέρχονται από το προσωπικό της αρχείο. "Οι Κόρες του Νερού" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που θα συγκινήσει και θα σαγηνεύσει τον αναγνώστη δίνοντάς του την ευκαιρία να γνωρίσει τον Ελληνισμό της Διασποράς της περιόδου 1791 - 1913,

Το μυθιστόρημα της Φιλομήλα Λαπατά "Οι Κόρες του Νερού" αποτελεί το πρώτο βιβλίο της "Τριλογίας της Διασποράς" και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr