Διαβάσαμε: “Συμφωνία ζωής” από τον Fredrik Backman

Αυτή είναι μια ιστορία για το τίμημα που πληρώνεις όταν σώζεις μια ζωή. Όταν δεν σου αρκεί απλώς να θυσιάσεις τα μέρη προς τα οποία κατευθύνεσαι, αλλά και όλα σου τα ίχνη. Αν ήταν να θυσιάσεις τα πάντα, ολόκληρο τον ευατό σου, τότε για ποιόν θα το έκανες;

Ένας ζάμπλουτος και διάσημος άντρας πάσχει από καρκίνο. Στο νοσοκομείο που βρίσκεται κάνει τον απολογισμό της ζωής του, των επιτυχιών και των αποτυχιών στα επαγγελματικά, τους λόγους που ήρθε σε ρήξη με την οικογένεια του και απομακρύνθηκε από τον γιο του αλλά και στην αδυναμία του να ξαναπάει κοντά του και να χτίσουν εκ νέου μια δυνατή και υγιή σχέση. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πεντάχρονο κοριτσάκι που τη μέρα ζωγραφίζει για να χαίρονται οι ενήλικες και τη νύχτα χρωματίζει μια καρέκλα κόκκινη, γιατί με αυτό το τρόπο θεωρεί ότι μπορεί να διώξει μακριά την αρρώστια και τον θάνατο. Το κοριτσάκι και αυτός μπορεί να διαφέρουν αλλά φοβούνται το ίδιο άτομο. Τη γυναίκα που φοράει μια γκρίζα ζακέτα και κουβαλάει ένα ντοσιέ μέσα στο οποίο έχει γραμμένα τις τύχες και τα ονόματα όλων τους.

Ένα δευτερόλεπτο είναι πάντα ενα δευτερόλεπτο• αυτή είναι η μοναδική απόλυτη αξία που υπάρχει στη γη. Κάθε άνθρωπος διαπραγματεύεται συνεχώς. Κάθε μέρα κάνεις μια συμφωνία ζωής. Κι αυτή εδώ η συμφωνία ήταν η δική μου.

Την παραμονή των Χριστουγέννων ο άντρας μη μπορώντας άλλο την αδικία της ζωής, αποφασίζει να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της μικρής και ν’ ανταλλάξει τη ζωή του για να ζήσει το κοριτσάκι. Η γυναίκα με τη γκρίζα ζακέτα που τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, του δείχνει τον δρόμο για να βρει την απάντηση που χρειάζεται για το αν η ζωή του έχει πραγματικά κάποια αξία. Την απάντηση που χρειάζεται μόνο ένας μπορεί να του τη δώσει και αυτός είναι ο γιος του.

Η “Συμφωνία ζωής” δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Χέλσινγμποργς Ντάγκμπλαντ την παραμονή των Χριστουγέννων του 2016. Ο λόγος του Backman συγκινεί και αγγίζει τον αναγνώστη. Ο κύριος πρωταγωνιστής της ιστορίας, λίγο πριν το τέλος του, θέτει ερωτήματα που όχι μόνο απευθύνονται σε αυτόν αλλά και στους ίδιους τους αναγνώστες. Μπορεί η “Συμφωνία ζωής” να είμαι μια τρυφερή ιστορία αγάπης αλλά δε παύει να είναι μια ιστορία – γροθιά στο στομάχι, που σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι για το νόημα της ζωής και για τους ανθρώπους που συναντάμε στη ζωή μας και στον τρόπο με τον οποίο μας βοηθούν να επανεξετάσουμε τι αξίες και τις επιλογές μας.

Το μυθιστόρημα του Fredrik Backman “Συμφωνία ζωής” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο