Δεκεμβρίου 29, 2019

Διαβάσαμε: "Ο Γερμανός Γιατρός" από τη Σόφη Θεοδωρίδου

Η ζωή αποδείκνυε ότι είχε κάνει λάθος κι ότι υπήρχαν εχτροί που είχαν καρδιά, είχαν ψυχή, είχαν ανθρωπιά με μια κουβέντα. Αν ήταν λίγοι ή πολλοί δε γνώριζε. Αυτό που γνώριζε ήταν πως δεν του επέτρεπε πλέον ο εαυτός του να τους βάζει όλους σ' ένα τσουβάλι και να τους ρίχνει συλλήβδην το Ανάθεμα.

Νησιωτική Ελλάδα, 1941

Η Ελλάδα στενάζει κάτω από τη Γερμανική Κατοχή, μαζί και οι κάτοικοι ενός μικρού νησιού του Αιγαίου. Σ' αυτό το άγνωστο νησί η Λήδα, μια νεαρή χήρα και η κόρη της η Αφροδίτη βιώνουν την έντονη αποδοκιμασία και περιφρόνηση των συντοπιτών τους. Μοναδική εξαίρεση ο Παππούς, ένας ηλικιωμένος ναυτικός, που την πήρε υπό την προστασία του αψηφώντας κάθε κοινωνική κατακραυγή. Το ίδιο διάστημα καταφθάνει η Αθηναία Ρίτα με τον γιο της τον Μάριο όπου θα ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο του νησιού. Η Λήδα θα βρει στο πρόσωπό της, την έμπιστη φίλη που δεν είχε ποτέ και μπορεί να εμπιστευτεί ενώ η Αφροδίτη θα βρει τη παιδική χαρά που της στέρησαν χάρη στη πολύτιμη παρέα του Μάριου. 

Παράλληλα στο Βερολίνο, ο επίατρος του ναυτικού Κρίστιαν Μίλερ γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο της νεαρής Μάρεν. Μεταξύ τους θα δημιουργηθεί ένας δεσμός γεμάτος όνειρα και ελπίδες. Όμως είναι δίκαιο να ερωτεύεσαι εν καιρώ πολέμου; Δυστυχώς θα το ανακαλύψουν και οι δύο σύντομα καθώς θα τους χωρίσει, με τη Μάρεν να μένει πίσω στο Βερολίνο και τον Κρίστιαν στο μικρό ελληνικό νησί όπου θα πρέπει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που του έχει αναθέσει το Τρίτο Ράιχ. O Κρίστιαν με όπλο τις γνώσεις του, την επιμονή και την υπομονή του θα πολεμήσει την αρρώστια και τον θάνατο. Οι κάτοικοι στην αρχή είναι επιφυλακτικοί μαζί τους μα σύντομα όμως θα διακρίνουν το μεγαλείο της ψυχής του και θα γίνει αποδεκτός και αγαπητός στη μικρή τους κοινωνία αλλά και στα γύρω νησιά.

Κάτω από τη σκιά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου οι κατακτητές και οι κατακτημένοι θα γνωρίσουν ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου. Η Λήδα, η Αφροδίτη, ο Παππούς ο Κρίστιαν και η Μαρέν πρέπει να αντιμετωπίσουν τους μεγαλύτερους φόβους και τις αγωνίες τους. Θα βγουν αλώβητοι από τη δίνη του πολέμου για να πραγματοποιήσουν τις βαθύτερες επιθυμίες τους;  

Η Σόφη Θεοδωρίδου μας διηγείται μια ιστορία όπου κύριοι πρωταγωνιστές είναι η οικογένεια, η φιλία, ο έρωτας, το μίσος και το ψέμα. Μπορεί να μην εστιάζει στον πόλεμο αλλά δίνει έμφαση στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις και στο πως αλλάζει ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς κάθε ανθρώπου. Κλείνοντας, "Ο Γερμανός Γιατρός" είναι μια δυνατή ιστορία που πρόκειται να συγκινήσει κάθε αναγνώστη.

Το μυθιστόρημα της Σόφης Θεοδωρίδου "Ο Γερμανός Γιατρός" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 22:31

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr