Μαΐου 28, 2019

Διαβάσαμε: "Εκατό χρόνια μοναξιά" από τον Gabriel García Márquez

Η βεβαιότητα πως επιτέλους πολεμούσε για την ελευθερία του κι όχι για αφηρημένα ιδανικά, για συνθήματα που οι πολιτικοί μπορούσαν να τους γυρίσουν το μέσα έξω ανάλογα με τις συγκυρίες, τον διαπότισε με την έξαψη του ενθουσιασμού.

Η ιστορία μας ξεκινά στο μακρινό Μακόντο, στο οποίο ζει η οικογένεια των Μπουενδία. Αρχηγός της οικογένειας είναι ο Χοσέ Αρκάδιο Μπουενδία και η σύζυγος του Ούρσουλα. Κατά το περασμα των χρόνων η οικογένεια μεγαλώνει και ακολουθούν επτά γενιές των Μπουενδία. Επτά γενιές όπου μεταφέρουν τα προσωπικά τους πάθη, τα όνειρα και τις τραγωδίες τους. Εμβληματική φιγούρα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας ο Συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία, ο οποίος ξεχωρίζει για το επαναστατικό του πνεύμα και του οποίου οι πράξεις θα στιγματίσουν το όνομα των Μπουενδία. 

Η μοναξιά κυριαρχεί σε όλα αυτά τα χρόνια στερώντας κάθε ελπίδα από το σπίτι των Μπουενδία, το οποίο ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες οδεύει προς αυτά τα δυσβάσταχτα εκατό χρόνια.

Στο εν λόγω μυθιστόρημα ο Gabriel García Márquez σαν ένας "παραμυθάς" του καιρού του ενώνει τον πραγματικό κόσμο με τον φανταστικό. Μέσα από την αφήγηση του μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα της Λατινικής Αμερικής όπως και ιστορίες με θρυλικές γυναίκες που αποκτούν στα μάτια μας μια διαφορετική υπόσταση. Το ύφος του είναι έντονα ρεαλιστικό με σκοπό να μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον αλλά και να μας προβληματίζει για την ανθρώπινη ψυχολογία και για την πορεία του ανθρώπου προς το πεπρωμένο του, όπου το καθορίζουν οι αποφάσεις που λαμβάνει. Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Márquez αποτελεί μια εγγυημένη λογοτεχνική επιλογή για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν μέσα σε μια άλλη εποχή και συγκεκριμένα αυτής της Λατινικής Αμερικής.

Το μυθιστόρημα του Gabriel García Marquez "Εκατό χρόνια μοναξιά" επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 01:30

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr