Διαβάσαμε: “Εκατό χρόνια μοναξιά” από τον Gabriel García Márquez

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η βεβαιότητα πως επιτέλους πολεμούσε για την ελευθερία του κι όχι για αφηρημένα ιδανικά, για συνθήματα που οι πολιτικοί μπορούσαν να τους γυρίσουν το μέσα έξω ανάλογα με τις συγκυρίες, τον διαπότισε με την έξαψη του ενθουσιασμού.

Η ιστορία μας ξεκινά στο μακρινό Μακόντο, στο οποίο ζει η οικογένεια των Μπουενδία. Αρχηγός της οικογένειας είναι ο Χοσέ Αρκάδιο Μπουενδία και η σύζυγος του Ούρσουλα. Κατά το περασμα των χρόνων η οικογένεια μεγαλώνει και ακολουθούν επτά γενιές των Μπουενδία. Επτά γενιές όπου μεταφέρουν τα προσωπικά τους πάθη, τα όνειρα και τις τραγωδίες τους. Εμβληματική φιγούρα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας ο Συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία, ο οποίος ξεχωρίζει για το επαναστατικό του πνεύμα και του οποίου οι πράξεις θα στιγματίσουν το όνομα των Μπουενδία. 

Η μοναξιά κυριαρχεί σε όλα αυτά τα χρόνια στερώντας κάθε ελπίδα από το σπίτι των Μπουενδία, το οποίο ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες οδεύει προς αυτά τα δυσβάσταχτα εκατό χρόνια.

Στο εν λόγω μυθιστόρημα ο Gabriel García Márquez σαν ένας “παραμυθάς” του καιρού του ενώνει τον πραγματικό κόσμο με τον φανταστικό. Μέσα από την αφήγηση του μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα της Λατινικής Αμερικής όπως και ιστορίες με θρυλικές γυναίκες που αποκτούν στα μάτια μας μια διαφορετική υπόσταση. Το ύφος του είναι έντονα ρεαλιστικό με σκοπό να μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον αλλά και να μας προβληματίζει για την ανθρώπινη ψυχολογία και για την πορεία του ανθρώπου προς το πεπρωμένο του, όπου το καθορίζουν οι αποφάσεις που λαμβάνει. Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Márquez αποτελεί μια εγγυημένη λογοτεχνική επιλογή για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν μέσα σε μια άλλη εποχή και συγκεκριμένα αυτής της Λατινικής Αμερικής.

Το μυθιστόρημα του Gabriel García Marquez “Εκατό χρόνια μοναξιά” επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο