Διαβάσαμε: “Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα” του Νικολά Μπαρρό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Λένε” άρχισε να λέει “ότι κάθε φάση της ζωής μας, μεγάλη ή μικρή σε διάρκεια, περιέχει τα πάντα – και ό,τι προηγήθηκε αλλά και ό,τι πρόκειται να μας συμβεί παρακάτω. Αν λοιπόν, με ρωτήσετε τι συνέβη τότε, θα σας απαντήσω: όλα και … τίποτα.

 

Η Ροζαλί Λοράν είναι η ονειροπόλα ιδιοκτήτρια ενός μικρού χαρτοπωλείου στην καρδιά του Παρισιού. Ειδικότητά της είναι οι χειροποίητες κάρτες και οι όμορφες ευχές της. Σκοπός της είναι οι άνθρωποι να αποστασιοποιηθούν από τα απρόσωπα μέσα μαζικής επικοινωνίας και να έρθουν πιο κοντά μέσω της παραδοσιακής αλληλογραφίας, γιατί όπως πιστεύει δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να δημιουργείς όμορφες αναμνήσεις από το να φυλάς τις κάρτες των αγαπημένων σου προσώπων.

Οι μέρες κυλούν όμορφα στο μικρό παριζιάνικο χαρτοπωλείο “Luna Luna”. Όλο και περισσότερος κόσμος φτάνει στο μαγαζί της Ρόζαλι προκειμένου να αγοράσουν τις μοναδικές της κάρτες. Ένα πρωί, ένας ηλικιωμένος κύριος, σκοντάφτει στο μαγαζί της και αναποδογυρίζει το στάντ με τις κάρτες. Η Ρόζαλι ανακαλύπτει ότι ο άντρας που αναστάτωσε το μικρό της μαγαζί είναι ο Μαξ Μαρσάι, ο συγγραφέας των αγαπημένων της παιδικών βιβλίων. Εκείνος της προτείνει να εικονογραφήσει το καινούριο του βιβλίο, εκείνη δέχεται δίχως δεύτερη σκέψη και μια μοναδική φιλία γεννιέται ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες. 

Οι ευχές της Ρόζαλι επιτέλους πραγματοποιούνται, το βιβλίο κυκλοφορεί και το όνομά της γίνεται γνωστό. Η Ρόζαλι έχει τοποθετήσει το βιβλίο στη βιτρίνα του χαρτοπωλείου της προκειμένου να το κοιτούν οι πελάτες της και οι διερχόμενοι, ώσπου μια μέρα εισβάλλει στο μαγαζί της ένας αδέξιος Αμερικάνος καθηγητής για να δει το βιβλίο από κοντά. Έκπληκτος βλέπει ότι η ιστορία είναι παρόμοια με αυτή που του διηγούνταν η μητέρα του όταν ήταν παιδί και τότε κατηγορεί τη Ρόζαλι και τον Μαρσάι για λογοκλοπή, με αποτέλεσμα μια σειρά ανατρεπτικών γεγονότων να κάνουν την εμφάνισή τους αλλάζοντας τις ζωές όλων των προσώπων. Η Ρόζαλι από την άλλη, αδυνατεί να καταλάβει αν της χτυπάει την πόρτα ο έρωτας ή κάποιος μεγάλος μπελάς.

Τι εφιαλτικό μέρος θα ήταν η γη αν οι ερωτευμένοι δεν πίστευαν στο “για πάντα”; Ακόμα και ο πιο σκληρός ρεαλιστής δεν ελπίζει, νομίζεις, βαθιά μέσα του σε ένα θαύμα;

Οι περιγραφές του συγγραφέα είναι παραστατικές. Ο αναγνώστης περιπλανιέται μαζί με τους ήρωες στους δρόμους του Παρισιού, κάθεται στα γραφικά μπιστρό και ανεβαίνει στον περίφημο Πύργο του Άιφελ. Η γλώσσα του είναι απλή και άμεση και δεν κουράζει τον αναγνώστη, μεταφέροντάς του με αυτό τον τρόπο ένα αίσθημα ελπίδας και αισιοδοξίας με αυτή τη ρομαντική ιστορία. Πάντως εμείς έχουμε να πούμε ότι ήρθε η ώρα να αποδράσουμε από την καθημερινότητα και να ταξιδέψουμε στο μαγευτικό Παρίσι έστω και νοερά γιατί… Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα!!!

Το μυθιστόρημα του Νικολά Μπαρρό “Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας ο Βασίλης Μητρόπουλος

Ορκίστηκε ενώπιον της Δημάρχου Οιχαλίας Γιώτας Γεωργακοπούλου, ο δημοτικός...

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο που συνδέει το χωριό Τουρκολέκα με τα Καλύβια του Δήμου Οιχαλίας

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου...

Μονεμβασία: Φωτιά στον Άγιο Στέφανο

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στον Άγιο Στέφανο,...

νοῦς – TEDxKlonatzidika 2024

Η δύναμη του νου στην πλαισίωση (διαμόρφωση) του κόσμου:   Ένα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο