Ν. Πυλόρωφ: “Στους δικούς μου ήρωες ξεφτίζει η θύμηση του ένοχου μυστικού τους…”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε τη τιμή να συνομιλήσει με τη γνωστή συγγραφέα των Εκδόσεων Ψυχογιός, τη Νόρα Πυλόρωφ. Με αφορμή τη κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος με τίτλο “Συνένοχοι” η κα. Πυλόρωφ αναφέρθηκε στον λόγο που αποφάσισε να υφάνει την ιστορία της γύρω από το ολοκαύτωμα των Εβραίων, για την μετάβασή της από τη μετάφραση στην λογοτεχνία αλλά στον ερχομό του ενός νέου μυθιστορήματος όπου κεντρικό θέμα θα είναι η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Το Μάρτιο του 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός το νέο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Συνένοχοι». Θα μπορούσατε να μας το παρουσιάσετε με λίγα λόγια;

Σ’ένα κουπέ του Ακρόπολις Εξπρές που έκαμνε τη διαδρομή Θεσσαλονίκη Μόναχο συναντιούνται τη δεκαετία του ‘60 πέντε άτομα διαφορετικής ηλικίας και διαφορετικού κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου.

Το ίδιο ταξίδι και στο ίδιο κουπέ θα κάνει και μια έκτη συνεπιβάτης, μια νεαρή κοπέλα, που δημιουργεί αναστάτωση και πυροδοτεί τις εξελίξεις. Είναι κυνική και προσβλητική και βγάζει στον καθένα από τους πέντε τον χειρότερο εαυτό του. Γίνεται αντιπαθής σε όλους και ίσως να είναι αυτό που επιδιώκει.

Κάποια στιγμή οι πέντε συνεπιβάτες γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μιας ανοίκειας πράξης εις βάρος της που συντελείται μπροστά στα μάτια τους. Δεν αντιδρούν, δεν παίρνουν θέση, ολιγωρούν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Το τραγικό συμβάν τους ενώνει με περίεργο εύθραυστο δεσμό στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως κάποια στιγμή θα τους ζητηθεί να πληρώσουν το μερτικό τους στο φταίξιμο. Τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και θα αντικρίσουν την «άλλη» όψη τους στον καθρέφτη. Πώς θα μπορέσουν να ζήσουν με αυτήν την επίγνωση;

Θα μπορούσατε να μας συστήσετε τους ήρωες της νέας σας ιστορίας;

-Η Ελλη παραπαίει ανάμεσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα των παιδικών της χρόνων και την αποτυχία της ως μητέρα. Λαχταράει να βρει κάποιον να ακουμπήσει και να ηρεμήσει την τρικυμία στην ψυχή της.

-Η Ευπραξία έχει δύσκολη ζωή με δυο παιδιά που κινδυνεύουν μέσα στο σπίτι τους από τον ίδιο τον πατέρα τους. Η τροπή στη ζωή της την οδηγεί στην ευτυχία αλλά οι ρωγμές μέσα της παραμένουν.

-Ο Μωύς αισθάνεται στιγματισμένος από την εβραϊκή του ταυτότητα και όλη του την ζωή προσπαθεί να απωθήσει την αλήθεια για το σκοτεινό κομμάτι στην ζωή της μητέρας του.

-Ο Σαράντης δεν αφήνει να βγει στην επιφάνεια η οργή που αισθάνεται για τον πατέρα του και για τον εαυτό του και τις απανωτές αποτυχίες του.

-Στο πρόσωπο του Βαγγέλη έχουμε έναν αριβίστα αδίστακτο άνθρωπο σε μια εποχή γενικής ατιμωρησίας. Κινητήριος δύναμη γι αυτόν είναι το χρήμα και η εξουσία, μ’αυτά μετράει συναισθήματα και καταστάσεις.

-Η Φελίτσια είναι το φυτίλι που βάζει φωτιά, είναι το θύμα αλλά και ο θύτης. Απ’αυτήν \ξεκινούν και σ’αυτήν τελειώνουν όλα.

Ο τίτλος του μυθιστορήματος σας «Συνένοχοι» έχει κάποιο συμβολισμό; Αν ναι ποιος είναι αυτός;

Το βασικό θέμα του βιβλίου είναι οι ενοχές και ο τρόπος που τις διαχειρίζεται ο καθένας. Στους δικούς μου ήρωες ξεφτίζει η θύμηση του ένοχου μυστικού τους και όλοι κρύβουν το φταίξιμό τους σε κρυφές καταπακτές, εκεί όπου συσσωρεύονται και άλλα κρίματα, εκεί που ο καθένας έστησε κάποτε ένα θέατρο μνήμης ανεπιθύμητης που τους επισκέπτεται μόνο στα όνειρα και στους εφιάλτες.

Στο μυθιστόρημά σας θίγεται ένα ευαίσθητο θέμα μεγάλης ιστορικής σημασίας, το οποίο είναι το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να επικεντρωθείτε σ’ αυτό το ιστορικό γεγονός;

Λόγω της επαγγελματικής μου απασχόλησης στο Ινστιτούτο Goethe δίδαξα για πολλά χρόνια λογοτεχνία του Ολοκαυτώματος. Μίλησα με Γερμανοεβραίους επιζώντες κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Γερμανία, και με Θεσσαλονικιούς Εβραίους που γύρισαν από τα στρατόπεδα και με συγγενείς αυτών που δεν τα κατάφεραν. Δημιουργήθηκαν πολλές εικόνες μέσα μου που συμπληρώθηκαν από τις διηγήσεις των δικών μου για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και από την τοπογραφία μέσα στην πόλη μου, από τα σημεία-μνημεία που συνδέθηκαν με τις εκτοπίσεις των Εβραίων συμπολιτών μας. Από κει και πέρα υπήρξε εκτενής βιβλιογραφική έρευνα.

Με ποιο χαρακτήρα από τους «Συνένοχους» ταυτίζεστε περισσότερο;

Δεν ταυτίζομαι με κανέναν Σ’όλους υπάρχουν κομμάτια μου. Και στους καλούς και στους κακούς. Πιο συναρπαστικοί είναι οι κακοί γιατί μέσα απ’αυτούς ανακαλύπτω πλευρές μου που δεν φανταζόμουν ότι υπάρχουν. Σε γενικές γραμμές τους αγαπώ όλους, «παιδιά» μου είναι με κληρονομημένα ελαττώματα και προτερήματα.

Τι είδους έρευνα πραγματοποιήσατε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του μυθιστορήματος σας;

Έρευνα ιστορική και κυρίως πραγματολογική.

Από τη διερμηνεία στη συγγραφή. Πως έγινε αυτή η μετάβαση;

Η ενασχόληση με τη μετάφραση λογοτεχνίας και η διδασκαλία της μετάφρασης αποτέλεσαν μεγάλη βοήθεια. Εξασκήθηκα στον ορθό χειρισμό της γλώσσας, εμβάθυνα στα μυστικά της, έμαθα τα κατατόπια και τις τρικλοποδιές της, προσέγγισα καλύτερα τη μητρική μου μέσα από την ξένη γλώσσα και βέβαια όξυνα και βελτίωσα το λογοτεχνικό μου κριτήριο.

Η μετάβαση έγινε ξαφνικά και απρόσμενα, δε θα πω όμως τυχαία και συμπτωματικά. Σίγουρα υπήρξε μια πλατφόρμα, ένα έδαφος που προετοιμαζόταν μέσα μου ερήμην μου και σιγά σιγά.

Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, τι θα θέλατε να αλλάξετε και γιατί;

Αν εννοείτε στη δική μου τη ζωή, θα΄θελα να μπορούσα να είχα τη δύναμη να αποφύγω κάποια λάθη, όμως πολλά πράματα δεν θα άλλαζα, ίσως θα με ήθελα πιο ανεξάρτητη και πιο αδιάφορη σε ορισμένα πράματα, μόνο που οι δρόμοι έχουν χαραχθεί, νομίζω, εύκολα δεν αλλάζεις πορεία.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, κριτήρια για την επιλογή ενός μυθιστορήματος;

Κάποιες φορές η βιβλιοκριτική κάποιου κριτικού που θεωρώ ότι κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, το εξώφυλλο παίζει επίσης μεγάλο ρόλο για μένα –βέβαια την παθαίνω και μερικές φορές –, κάποια προηγούμενα βιβλία του ίδιου συγγραφέα που έχω διαβάσει. Σπάνια βασίζομαι σε προφορική σύσταση γιατί όλοι μας διαβάζουμε ένα βιβλίο με βάση το βιογραφικό μας, την ιδιοσυγκρασία μας. Πάντοτε οι αναγνώσεις είναι υποκειμενικές.

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό κοινό σας;

Ίσως μέσα από το site μου ή από το fb.

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη αλλά και να σας ρωτήσω το εξής: ποια θα είναι η επόμενη συγγραφική σας κίνηση;

Γράφω ένα μυθιστόρημα για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων.

Σχετικά άρθρα

Διαβάσαμε: “Συνένοχοι” από τη Νόρα Πυλόρωφ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο