Γ. Πολυράκης: “Όλα όσα αναφέρονται για τα βιώματα εκείνων των ανθρώπων είναι αληθινά”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με τον γνωστό συγγραφέα των Εκδόσεων Ψυχογιός, Γιώργο Πολυράκη. Ο κος Πολυράρκης αναφέρθηκε στο έναυσμα που το δόθηκε για τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, στην βαρύτητα που δίνει στις κριτικές που του ασκούν και φυσικά μας αποκάλυψε τον τίτλο του νέου του μυθιστορήματος και το πότε θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Το Μάρτιο 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ το νέο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Υπόσχομαι να μην ξεχάσω». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μία σύντομη περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σ΄αυτό;

Πρόκειται για μία ιστορία που αναφέρεται στη γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι αληθινή ιστορία, όπως μου την αφηγήθηκαν τα παιδιά ή τα εγγόνια (που ζουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη) των ανθρώπων που σε πολύ νέα ηλικία ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και οδηγήθηκαν στην έρημο της Συρίας. Όλα όσα αναφέρονται για τα βιώματα εκείνων των ανθρώπων είναι αληθινά.

Θα μπορούσατε να μας συστήσετε τους ήρωες της ιστορίας σας;

Είναι αδύνατον, επειδή είναι πολλοί και είναι όλοι υπαρκτά πρόσωπα. Θα αναφέρω μόνο το Σογομών Τεχλιριάν που έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο, επειδή είναι αυτός που εκτέλεσε τον Ταλαάτ Πασά, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της γενοκτονίας.

Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς;

Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε. Ένα ιστορικό γεγονός, η αφήγηση μίας ιστορίας που προκαλεί ενδιαφέρον, μία είδηση από την τηλεόραση ή από κάποια εφημερίδα, ακόμα και ένα τυχαίο γεγονός στο δρόμο που θα πέσει στην αντίληψή μου.

Πότε κάνατε τα πρώτα σας συγγραφικά βήματα και τι σας έχει μείνει χαρακτηριστικά στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Τα πρώτα «συγγραφικά βήματα» τα έκανα ως μαθητής της τρίτης Λυκείου στα Χανιά, όταν έγραψα ένα θεατρικό έργο, το οποίο παίχθηκε από μαθητές και τα χρήματα που συγκεντρώσαμε χρησιμοποιήθηκαν για την εβδομαδιαία εκδρομή μας. Έχω πολλά βιώματα από την πορεία μου ως συγγραφέας, ωστόσο αυτό που θα θυμάμαι πάντοτε είναι η χαρά που αισθάνθηκα την ημέρα που υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο με τον ΨΥΧΟΓΙΟ.

Ποιο από τα μυθιστορήματά σας ξεχωρίζει περισσότερο και ποιο λιγότερο;

Δεν ξεχωρίζω κανένα. Όλα είναι πνευματικά παιδιά μου και τα αγαπώ το ίδιο.

Στο μυθιστόρημά σας «Υπόσχομαι να μην ξεχάσω», έχετε ως κεντρικό θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να επιλέξετε ένα τόσο ευαίσθητο ιστορικό θέμα;

Αποφάσισα να γράψω το συγκεκριμένο μυθιστόρημα την ημέρα που άκουσα από την κόρη μου και το γαμπρό μου ότι μία φίλη τους Αρμένισσα τους ρώτησε αν είχα σκεφθεί ποτέ να γράψω ένα μυθιστόρημα με θέμα τη γενοκτονία. Μέχρι τότε δεν το είχα σκεφθεί ποτέ. Αλλά το απεφάσισα αμέσως μόλις η κόρη μου και ο γαμπρός μου μου μίλησαν για την ιδέα της φίλης τους. Το απεφάσισα μέσα σε μια στιγμή.

Διαβάζετε τις κριτικές των βιβλίων σας; Πώς διαχειρίζεστε τις θετικές και πώς τις αρνητικές;

Πιστεύω ότι ένα βιβλίο, όσο καλό και να είναι, θα έχει και κάποια αρνητικά στοιχεία. Και το αντίθετο. Μία κριτική λοιπόν, η οποία «πιάνει» και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία ενός βιβλίου, είναι καλόπιστη και άρα εποικοδομητική και τη λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου, όσο αυστηρή και να είναι. Κριτική, η οποία έχει μόνο ύμνους, δεν τη λαμβάνω υπόψη μου, όσο και να χαϊδεύει τα αυτιά. Και μια κριτική, η οποία δεν βρίσκει ούτε ένα καλό λόγο να πει, τη θεωρώ κακόπιστη και δεν ασχολούμαι.

Ποια είναι η συμβουλή σας σε κάποιον ή κάποια που θέλει να κάνει τα πρώτα του συγγραφικά βήματα;

Να μην απογοητευτεί από οποιαδήποτε αρνητική αντιμετώπιση από τους εκδοτικούς οίκους. Προσωπικά με είχαν απορρίψει όλοι οι εκδοτικοί οίκοι, στους οποίους είχα απευθυνθεί, μέχρι να με δεχτεί ο ΨΥΧΟΓΙΟΣ, στον οποίο απευθύνθηκα στο τέλος. Τον είχα αφήσει τελευταίο, επειδή μέχρι τότε ο ΨΥΧΟΓΙΟΣ έβγαζε μόνο βιβλία ξένων συγγραφέων. Ήμουν ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας με τον οποίο συνεργάστηκε ο ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες σας;

Να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να μην απογοητεύονται από τις δυσκολίες. Αλλά και να θεωρούν ότι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η υγεία. Ως γιατρός, το γνωρίζω πολύ καλά.

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω γι΄αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο μυθιστόρημά σας «Υπόσχομαι να μην ξεχάσω», αλλά και να σας ρωτήσω για τα άμεσα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς το επόμενο διάστημα;

Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τη συνέντευξη και να σας ευχηθώ να έχετε πάντοτε καλή υγεία. Χθες (12-11-2018) έστειλα στον φίλο και εκδότη μου, τον ΨΥΧΟΓΙΟ, το καινούριο μυθιστόρημά μου, με τον τίτλο «Υπόθεση Εμπιστοσύνης». Θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο και είστε οι πρώτοι που μαθαίνετε το πότε και τον τίτλο. Μάλιστα, επειδή ήμουν στα τελειώματά του, καθυστέρησα να απαντήσω στις ερωτήσεις σας και σας ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Σχετικά άρθρα

Διαβάσαμε: “Υπόσχομαι να μην ξεχάσω” του Γιώργου Πολυράκη

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο