Βλαχέρνα: Εάλω η Πόλις – τελέστηκε χθες η καθιερωμένη αγρυπνία

Η καθιερωμένη αγρυπνία τελέστηκε χθες στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα. Η συγκεκριμένη αγρυπνία τελείται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου προς τιμήν της μνήμης των μαρτύρων που σφαγιάστηκαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. 

Πολλοί ήταν οι βλαχερναίοι καθώς και προσκυνητές από άλλα χωριά και όμορους νομούς που παρευρέθηκαν στην ακολουθία.
Προ του όρθρου, γύρω στις 20.30, ξεχωριστό χρώμα και ιδιαίτερο τόνο έδωσε η ιερή πομπή που ξεκίνησε απ΄ την Παναγία Καταφυγιώτησα έως το Μοναστήρι. Την πομπή σχημάτιζαν, εκτός από τους πιστούς, μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με παραδοσιακές τοπικές στολές και τον ιερέα του χωριού με μπροστάρισα την εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας, ενώ ακολουθούσαν οι νέοι με τις σημαίες και τα λείψανα των σφαγιασθέντων πατέρων.

ealovlacherna2

Έγινε στάση στο ηρώο του καπετάν Αλέξη Νικολάου, όπου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών και έγινε κατάθεση στεφάνου. Στη συνέχεια η πομπή συνέχισε προς το Ναό, προκειμένου να αρχίσει ο όρθρος και η θεία λειτουργία κατά την οποία τελέστηκε και αρτοκλασία.

Μέσα στο τρεμάμενο φως των κεριών, των καντηλιών και την απόλυτη σιγαλιά αντήχησαν οι ύμνοι που ανέμελπαν οι ψάλτες από το μουσικό σχολείο Τρίπολης, τη Μητρόπολη Αργολίδος και τη Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης, χοροστατούντος με κατάνυξη του π. Νικολάου Ντάβου απ′ τη Βυτίνα. Θα έλεγε κανείς πως οι ψαλμωδίες και το μοσχοθυμίαμα σκέπαζαν αντιλαλώντας τις πλαγιές της Αράπισσας και έπεφταν ως πραγματικό βάλσαμο στους μάρτυρες καθώς κορυφωνόταν η Θεία Μυσταγωγία, η οποία τελείωσε στις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

ealovlacherna1

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι την ατμόσφαιρα γαλήνευε και η ταπεινή παρουσία των μοναχών Δανιήλ και Χριστοδούλου από τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαλτεσινίκου και Γρηγορίου απ΄ τη Μονή Προυσού Ευρυτανίας.
Μετά το πέρας της ακολουθίας παρατέθηκε νηστίσιμη τράπεζα για όλους τους παρευρισκόμενους.


 Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα (Αφιερώματα)

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο