Βλαχέρνα: Εάλω η Πόλις – τελέστηκε χθες η καθιερωμένη αγρυπνία

Η καθιερωμένη αγρυπνία τελέστηκε χθες στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα. Η συγκεκριμένη αγρυπνία τελείται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου προς τιμήν της μνήμης των μαρτύρων που σφαγιάστηκαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καθιερωμένη αγρυπνία τελέστηκε χθες στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα. Η συγκεκριμένη αγρυπνία τελείται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου προς τιμήν της μνήμης των μαρτύρων που σφαγιάστηκαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. 

Πολλοί ήταν οι βλαχερναίοι καθώς και προσκυνητές από άλλα χωριά και όμορους νομούς που παρευρέθηκαν στην ακολουθία.
Προ του όρθρου, γύρω στις 20.30, ξεχωριστό χρώμα και ιδιαίτερο τόνο έδωσε η ιερή πομπή που ξεκίνησε απ΄ την Παναγία Καταφυγιώτησα έως το Μοναστήρι. Την πομπή σχημάτιζαν, εκτός από τους πιστούς, μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με παραδοσιακές τοπικές στολές και τον ιερέα του χωριού με μπροστάρισα την εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας, ενώ ακολουθούσαν οι νέοι με τις σημαίες και τα λείψανα των σφαγιασθέντων πατέρων.

ealovlacherna2

Έγινε στάση στο ηρώο του καπετάν Αλέξη Νικολάου, όπου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών και έγινε κατάθεση στεφάνου. Στη συνέχεια η πομπή συνέχισε προς το Ναό, προκειμένου να αρχίσει ο όρθρος και η θεία λειτουργία κατά την οποία τελέστηκε και αρτοκλασία.

Μέσα στο τρεμάμενο φως των κεριών, των καντηλιών και την απόλυτη σιγαλιά αντήχησαν οι ύμνοι που ανέμελπαν οι ψάλτες από το μουσικό σχολείο Τρίπολης, τη Μητρόπολη Αργολίδος και τη Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης, χοροστατούντος με κατάνυξη του π. Νικολάου Ντάβου απ′ τη Βυτίνα. Θα έλεγε κανείς πως οι ψαλμωδίες και το μοσχοθυμίαμα σκέπαζαν αντιλαλώντας τις πλαγιές της Αράπισσας και έπεφταν ως πραγματικό βάλσαμο στους μάρτυρες καθώς κορυφωνόταν η Θεία Μυσταγωγία, η οποία τελείωσε στις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

ealovlacherna1

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι την ατμόσφαιρα γαλήνευε και η ταπεινή παρουσία των μοναχών Δανιήλ και Χριστοδούλου από τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαλτεσινίκου και Γρηγορίου απ΄ τη Μονή Προυσού Ευρυτανίας.
Μετά το πέρας της ακολουθίας παρατέθηκε νηστίσιμη τράπεζα για όλους τους παρευρισκόμενους.


 Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα (Αφιερώματα)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις ΠΕ Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2026

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή 3 Ιουλίου, σε κατάσταση υψηλού κινδύνου βρίσκονται η ΠΕ Αργολίδας, η ΠΕ Κορινθίας, η ΠΕ Μεσσηνίας και η ΠΕ Λακωνίας (κατηγορία κινδύνου 3). Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις ΠΕ Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2026

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή 3 Ιουλίου, σε κατάσταση υψηλού κινδύνου βρίσκονται η ΠΕ Αργολίδας, η ΠΕ Κορινθίας, η ΠΕ Μεσσηνίας και η ΠΕ Λακωνί

Ο Δήμος Τρίπολης υποδέχεται το Ferrari Cavalcade 2026 στο Λεβίδι

Ο Δήμος Τρίπολης ενημερώνει τους πολίτες ότι την Κυριακή 5 Ιουλίου 2026, η περιοχή του Λεβιδίου θα αποτελέσει έναν από τους σταθμούς του διεθνούς Ferrari Cavalcade 2026, μιας από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις

Ξεκίνησε η δράση ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων – Οι πρώτοι 30 κάδοι σε σημεία του Δήμου Σπάρτης

Με την τοποθέτηση των πρώτων 30 κάδων για τη συλλογή βρώσιμων λιπών και ελαίων, ο Δήμος Σπάρτης ξεκινά την ανακύκλωση των χρησιμοποιούμενων μαγειρικών λαδιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ