Βλαχέρνα: Εάλω η Πόλις – τελέστηκε χθες η καθιερωμένη αγρυπνία

Η καθιερωμένη αγρυπνία τελέστηκε χθες στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα. Η συγκεκριμένη αγρυπνία τελείται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου προς τιμήν της μνήμης των μαρτύρων που σφαγιάστηκαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καθιερωμένη αγρυπνία τελέστηκε χθες στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα. Η συγκεκριμένη αγρυπνία τελείται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου προς τιμήν της μνήμης των μαρτύρων που σφαγιάστηκαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. 

Πολλοί ήταν οι βλαχερναίοι καθώς και προσκυνητές από άλλα χωριά και όμορους νομούς που παρευρέθηκαν στην ακολουθία.
Προ του όρθρου, γύρω στις 20.30, ξεχωριστό χρώμα και ιδιαίτερο τόνο έδωσε η ιερή πομπή που ξεκίνησε απ΄ την Παναγία Καταφυγιώτησα έως το Μοναστήρι. Την πομπή σχημάτιζαν, εκτός από τους πιστούς, μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με παραδοσιακές τοπικές στολές και τον ιερέα του χωριού με μπροστάρισα την εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας, ενώ ακολουθούσαν οι νέοι με τις σημαίες και τα λείψανα των σφαγιασθέντων πατέρων.

ealovlacherna2

Έγινε στάση στο ηρώο του καπετάν Αλέξη Νικολάου, όπου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών και έγινε κατάθεση στεφάνου. Στη συνέχεια η πομπή συνέχισε προς το Ναό, προκειμένου να αρχίσει ο όρθρος και η θεία λειτουργία κατά την οποία τελέστηκε και αρτοκλασία.

Μέσα στο τρεμάμενο φως των κεριών, των καντηλιών και την απόλυτη σιγαλιά αντήχησαν οι ύμνοι που ανέμελπαν οι ψάλτες από το μουσικό σχολείο Τρίπολης, τη Μητρόπολη Αργολίδος και τη Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης, χοροστατούντος με κατάνυξη του π. Νικολάου Ντάβου απ′ τη Βυτίνα. Θα έλεγε κανείς πως οι ψαλμωδίες και το μοσχοθυμίαμα σκέπαζαν αντιλαλώντας τις πλαγιές της Αράπισσας και έπεφταν ως πραγματικό βάλσαμο στους μάρτυρες καθώς κορυφωνόταν η Θεία Μυσταγωγία, η οποία τελείωσε στις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

ealovlacherna1

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι την ατμόσφαιρα γαλήνευε και η ταπεινή παρουσία των μοναχών Δανιήλ και Χριστοδούλου από τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαλτεσινίκου και Γρηγορίου απ΄ τη Μονή Προυσού Ευρυτανίας.
Μετά το πέρας της ακολουθίας παρατέθηκε νηστίσιμη τράπεζα για όλους τους παρευρισκόμενους.


 Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα (Αφιερώματα)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με έργο 1 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναβαθμίζει τον δρόμο Βασιλίτσι Φοινικούντα

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται ένα ακόμη σημαντικό έργο οδικών υποδομών για τη Μεσσηνία, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για τη βελτίωση της 13Α Επαρχιακής Οδού, στο τμήμα Βασιλίτσι – Φοινικούντα, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουνίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, σηματοδοτώντας την

Παράταση έως 22 Ιουνίου για τον καθαρισμό και τη δήλωση οικοπέδων

Παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 22 Ιουνίου η προθεσμία για τον καθαρισμό και τη δήλωση οικοπέδων σύμφωνα με ανακοίνωση  του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά. Ο καθαρισμός των οικοπέδων αποτελεί υποχρέωση των πολιτών και κρίσιμο μέτρο πρόληψης, καθώς η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και οικισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ