Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών | Πλαστικά απόβλητα, υπερθέρμανση και βιομηχανική αλιεία «απειλούν» τις θάλασσες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H βιομηχανική αλιεία, τα πλαστικά απόβλητα και η υπερθέρμανση του πλανήτη αναδεικνύονται σημαντικές απειλές για το θαλάσσιο οικοσύστημα τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στις 8 Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το euronews, καταβάλλονται προσπάθειες για την σύνταξη της πρώτης νομικά δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης κατά της ρύπανσης των πλαστικών, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

«Βλέπουμε επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε δυσανάλογο επίπεδο σε χώρες που δεν έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε τις τοπικές επιπτώσεις της αλιείας που καποιες φορές είναι αδήλωτη, άναρχη ή κακώς ρυθμιζόμενη και έχει άμεσο αντίκτυπο στον ωκεανό. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όταν αυτές οι πολλαπλές πιέσεις επικαλύπτονται, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον ωκεανό, στον τρόπο λειτουργίας του και στα οφέλη του τόσο σε εμάς όσο και στον πλανήτη συνολικά», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας και πολιτικής διατήρησης της θάλασσας στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, Λούσι Γούνταλ.

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών έχει αυξηθεί περίπου 0,13°C ανά δεκαετία τα τελευταία 100 χρόνια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν;
«Υπάρχουν δύο πραγματικά σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, και το πρώτο είναι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να το κάνουμε αμέσως και να δημιουργήσουμε προστατευόμενες περιοχές μεγάλης κλίμακας», σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Κασάντρα Μπρουκς.

Την περασμένη εβδομάδα (28/5 – 3/6) συμφωνήθηκε ένα σχέδιο συνθήκης για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά, ένα αρχικό αλλά κρίσιμο βήμα για την καταπολέμηση ενός από τα πιο επιβλαβή απόβλητα για το περιβάλλον.

Τη Δευτέρα (4/6), η Ακτή Ελεφαντοστού φιλοξένησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με επίκεντρο τις λύσεις για την πλαστική ρύπανση.

Μεταξύ των πλημμυρών και της ιστορικής ξηρασίας, η Αφρική είναι η ήπειρος που υποφέρει περισσότερο από τους κλιματικούς κινδύνους, ενώ το μερίδιό της στις παγκόσμιες εκπομπές CO2 είναι το χαμηλότερο.

cnn.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας EUTeens4Green, που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 18-19 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Δεκάδες νέοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό τομέα, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνοδευόμενοι από συντονιστές και υποστηρικτές, βρέθηκαν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο