Ανακαλύφθηκε κρυμμένος διάδρομος στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας κρυμμένος διάδρομος μήκους εννέα μέτρων ανακαλύφθηκε κοντά στην κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, ηλικίας 4.500 ετών. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ευρήματα.

Η ανακάλυψη μέσα στην πυραμίδα, το τελευταίο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που εξακολουθεί να υπάρχει, έγινε στο πλαίσιο του έργου Scan Pyramids, που από το 2015 χρησιμοποιεί μη επεμβατική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της υπέρυθρης θερμογραφίας, τρισδιάστατων προσομοιώσεων και απεικόνισης κοσμικών ακτίνων για να κοιτάξει μέσα στη δομή.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την Πέμπτη (2/3) ανέφερε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να συμβάλει στη γνώση σχετικά με την κατασκευή της πυραμίδας και τον σκοπό για τον οποίο μια ασβεστολιθική κατασκευή βρίσκεται μπροστά από το διάδρομο.

Η Μεγάλη Πυραμίδα κατασκευάστηκε ως μνημειακός τάφος γύρω στο 2560 π.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Χέοπα. Χτισμένη σε ύψος 146 μέτρων, βρίσκεται τώρα στα 139 μέτρα και ήταν η ψηλότερη κατασκευή που κατασκευάστηκε από ανθρώπους μέχρι τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι το 1889.

Ο ημιτελής διάδρομος πιθανότατα δημιουργήθηκε για να αναδιανείμει το βάρος της πυραμίδας είτε γύρω από την κύρια είσοδο που χρησιμοποιείται τώρα από τους τουρίστες, σχεδόν επτά μέτρα μακριά, είτε γύρω από έναν ακόμη άγνωστο θάλαμο ή χώρο, δήλωσε ο Mostafa Waziri, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σύμφωνα με το CNNi.

«Θα συνεχίσουμε τη σάρωση, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε… για να καταλάβουμε τι μπορούμε να βρούμε κάτω από αυτόν, ή στο τέλος αυτού του διαδρόμου», είπε σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από την πυραμίδα.

Πέντε δωμάτια στην κορυφή του ταφικού θαλάμου του βασιλιά σε ένα άλλο μέρος της πυραμίδας πιστεύεται επίσης ότι χτίστηκαν για να ανακατανεμηθεί το βάρος της τεράστιας κατασκευής. Ήταν πιθανό ο Φαραώ να είχε περισσότερους από έναν ταφικούς θαλάμους, πρόσθεσε ο Waziri.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τον διάδρομο μέσω ακτινογραφίας μιονίων κοσμικής ακτίνας, προτού ανακτήσουν εικόνες του, τοποθετώντας ένα ενδοσκόπιο πάχους 6 χιλιοστών από την Ιαπωνία στο εσωτερικό μιας μικροσκοπικής τρύπας στις πέτρες της πυραμίδας.

Το 2017, οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός κενού μήκους τουλάχιστον 30 μέτρων μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα, την πρώτη σημαντική εσωτερική δομή που βρέθηκε από τον 19ο αιώνα.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο