Παρέμβαση Επιμελητηρίων Ελλάδος για το κόστος ενέργειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα απέστειλε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με σημαντικές προτάσεις για την ανακούφιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μετά τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την επιδότηση των καυσίμων, η ΚΕΕΕ απέστειλε συμπληρωματική παρέμβαση για την ένταξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην μεταφορά αγαθών και επιβατών, καθώς επίσης και των τουριστικών πρακτορείων.

Οι προτάσεις και της ΚΕΕΕ είναι:

Τα έντονα προβλήματα που έχει επιφέρει στις επιχειρήσεις η αύξηση του κόστους της ενέργειας αντιμετωπίζεται μόνο μέσω της λήψης των κατάλληλων μέτρων και στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε σήμερα σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας:

  1. Η μείωση – επιδότηση τιμών ρεύματος με την επιδότηση της κατανάλωσης  ρεύματος να συνεχιστεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου έως την εξισορρόπηση της αγοράς.

Δυνατότητα υπαγωγής, για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων (σε ότι αφορά στο ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων- ΕΤΜΕΑΡ).

Αντίστοιχα, άμεση απαλλαγή των βιομηχανικών καταναλωτών (κλάδος μεταποίησης) από τις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπ. Κοινής Ωφέλειας) για το διάστημα που η χρέωση κιλοβατώρας υπερβαίνει τον Μ.Ο. του 2020, ή κατ’ ελάχιστον σημαντική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ είτε με μείωση του ποσού της συνολικής επιβάρυνσης, είτε με επιδότηση) – κατά το πρότυπο της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις μας για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής (των λογαριασμών που έχουν ήδη εκδοθεί από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας), σε ένα εύρος χρόνου τουλάχιστον εξαμήνου.

Αξιοποίηση από τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τις Περιφέρειες όλων των διαθέσιμων πόρων και των χρηματοδοτικών μέσων που διατίθενται από την ΕΕ για επιδότηση των επιχειρήσεων Μέσης Τάσης για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ταυτόχρονη απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του Net Metering για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

  1. Ειδική ρύθμιση για επιχειρηματίες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος που να αποκλείει τη διακοπή παροχής ρεύματος αλλά να μεταφέρονται σε καθεστώς ρύθμισης τουλάχιστον για το 50% της οφειλής.
  2.  Μεγαλύτερη επιδότηση – ενίσχυση στους νομούς που έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιών και πλημμυρών. 
  3. Να πιεστούν οι πάροχοι ενέργειας ώστε να μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους (ανά KWh) απορροφώντας μέρος της αύξησης όπως κάνουν και όλες οι ΜΜΕ που απορροφούν την αύξηση του κόστους της ενέργειας για να παραμείνουν οι τιμές του τελικού προϊόντος στα ίδια επίπεδα. 
  4. Ειδική μέριμνα για τις υψηλά ενεργοβόρες επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν βιώσιμες χωρίς να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές. 

Ειδικά για τους καταναλωτές που λειτουργούν με μέση τάση, ή επαγγελματικούς λογαριασμούς Γ21 και Γ22, προτείνουμε επίσης την πρόβλεψη θέσπισης ασφαλίστρου κινδύνου έναντι ακραίων διακυμάνσεων των χρηματιστηριακών τιμών.

  1. Να δημιουργηθεί μηχανισμός γρήγορης ανταπόκρισης για να αντιμετωπίζονται άμεσα και έγκαιρα επείγουσες καταστάσεις σχετικά με ενεργειακές κρίσεις και τις συνέπειές της στην πραγματική οικονομία.
  2. Τέλος, θεωρούμε σημαντική την, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα εξέταση και πιθανά εισαγωγή, αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το πραγματικό μέσο κόστος παραγωγής /διάθεσης του ενεργειακού μείγματος στην χώρα μας.

Για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ:

Διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος για ΑΠΕ κυρίως για Φωτοβολταϊκά αφού δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. 

  1. Ο ΔΕΔΔΗΕ να αναβαθμίσει τις υποδομές με επέκταση των δικτύων του κάνοντας χρήση πόρων του Ταμείου ανάκαμψης ώστε να καλύψει τις σημερινές αιτήσεις αλλά και τη μελλοντική ζήτηση χρήσης δικτύων αφού η πράσινη ενέργεια αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή επιλογή. 
  2. Οι χιλιάδες αιτήσεις για Φ/Β που είναι ήδη κατατεθειμένες να αδειοδοτηθούν και να συνδεθούν άμεσα ώστε να συμπληρώσουν το έλλειμα ενέργειας λόγω κλεισίματων λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. 
  3. Ειδικά προγράμματα για τις επιχειρήσεις ώστε να εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ που κατά τις ώρες παραγωγικής διαδικασίας να  ιδιοκαταναλώνουν την ενέργεια ενώ το πλεόνασμα να πηγαίνει στο δίκτυο. 

Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr (Σημαντικά νέα) μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις παρεμβάσεις.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο