Τα πάντα για τις …μειώσεις στις συντάξεις

Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες εξειδικεύεται η διαδικασία με την οποία θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Η διαδικασία ξεκινάει άμεσα και θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες εξειδικεύεται η διαδικασία με την οποία θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Η διαδικασία ξεκινάει άμεσα και θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση η διαδικασία επανυπολογισμού και αναπροσαρμογής των επικουρικών συντάξεων εφαρμόζεται από τις πληρωμές μηνός Ιουνίου 2016.

Τα υπερβάλλοντα ποσά που καταβάλλονται μέχρι την πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας παρακρατούνται σε ισόποσες δόσεις το αργότερο μέχρι και τις πληρωμές μηνός Δεκεμβρίου 2016 περίπου.

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση:

Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12/5/2016 συντάξεων του Δημοσίου, λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί, πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του Δημοσίου που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου.

Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12/5/2016 συντάξεων από φορείς κύριας ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Τράπεζα της Ελλάδος, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η καταβληθείσα σύνταξη.

Στις περιπτώσεις που ο συντάξιμος μισθός συνδέεται με ασφαλιστικές κατηγορίες ή με ασφαλιστικές κλάσεις ή με τεκμαρτά ποσά, αυτός υπολογίζεται, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα τιμή τους κατά την 31/05/2016. Στις λοιπές περιπτώσεις, ο συντάξιμος μισθός λαμβάνεται σε τρέχουσες τιμές με τη χρήση των ποσοστών αναπροσαρμογής των συντάξεων που ίσχυαν, πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, όλων των ετών που έχουν μεσολαβήσει από την ημερομηνία συνταξιοδότησης ως την ημερομηνία 31/05/2016.

Επί του ανωτέρω συντάξιμου μισθού υπολογίζονται τα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης, βάσει των οποίων κανονίστηκε η επανυπολογίσθεισα σύνταξη.

Στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης που υπολογίζεται κατά τα ανωτέρω, προστίθεται εθνική σύνταξη.

Σε περίπτωση συνταξιούχων που εμπίπτουν στα άρθρα 17 παρ. 4, 30 παρ. 1, 36 παρ. 5 και 94 παρ. 4, 5 και κατέβαλαν υπό την ισχύ του προϊσχύοντος νομοθετικού καθεστώτος εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη επιπλέον εισφορά, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του Ν. 4387/2016 και στο άρθρο 94, παρ. 4,5.

Επιβεβαίωση των στοιχείων που απαιτούνται για τον επανυπολογισμό σύνταξης

Ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων που χορηγήθηκαν με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, πραγματοποιείται βάσει των στοιχείων επί των οποίων αυτές κανονίστηκαν-υπολογίστηκαν.

Για την επιβεβαίωση της πληρότητας και της ορθότητας των απαιτούμενων για την αναπροσαρμογή στοιχείων, ο ΕΦΚΑ ή οι αρμόδιοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο ή η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), επανυπολογίζουν το ύψος της χορηγηθείσας σύνταξης, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή του Δημοσίου και τις λοιπές γενικές και ειδικές ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το συντάξιμο μισθό, το χρόνο ασφάλισης, το συντελεστή αναπλήρωσης, τη μείωση, λόγω ορίου ηλικίας και τα λοιπά στοιχεία της σύνταξης που βρίσκονται καταχωρισμένα στο οικείο πληροφοριακό σύστημα.

Η απόκλιση μεταξύ απονεμηθείσας και επανυπολογισθείσας σύνταξης δεν πρέπει να υπερβαίνει κατ’ απόλυτη τιμή το 5%. Για όσες συντάξεις υπάρχει ποσοστό απόκλισης κατ’ απόλυτη τιμή άνω του 5% μεταξύ της μεικτής καταβαλλόμενης και του ποσού που προκύπτει, μετά την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 2, αναζητούνται τα απαιτούμενα στοιχεία στις αντίστοιχες συνταξιοδοτικές αποφάσεις ή άλλες κατάλληλες πηγές, προκειμένου η απόκλιση μεταξύ απονεμηθείσας και επανυπολογισθείσας σύνταξης να μην υπερβαίνει κατ’ απόλυτη τιμή το 5%. Σε περίπτωση μη ύπαρξης αναλυτικών διαθεσίμων στοιχείων, ο επανυπολογισμός μπορεί να διενεργηθεί με χρήση στατιστικών στοιχείων για όμοια χαρακτηριστικά συντάξεων. Με τις προβλεπόμενες στην παράγραφο 2 και 3 διαδικασίες, επανυπολογίζονται όλες οι κύριες συντάξεις που χορηγήθηκαν με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται, καταχωρίζονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Όμοια διαδικασία καταχώρισης στοιχείων ακολουθείται και στην περίπτωση που οι οικείοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν διαθέτουν στοιχεία σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων ή τα στοιχεία που διαθέτουν είναι ελλιπή.

Η καταχώριση όλων των απαιτούμενων στοιχείων και ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, οι οποίες χορηγήθηκαν με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 αποφάσεις των συγχωνευόμενων των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, του Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), πραγματοποιείται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας.

Υπολογισμός προκύπτουσας διαφοράς

Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του καταβαλλόμενου ή καταβλητέου κατά την ημερομηνία έναρξης του Ν. 4387/2016 ποσού και της σύνταξης που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της, αποτυπώνεται στο οικείο πληροφοριακό σύστημα έως την 1.1.2018.

Στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο, κατά την ημερομηνία έναρξης του Ν. 4387/2016, ποσό σύνταξης είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και, μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων της παρ. 3α του άρθρου 14 του Ν. 4387/ 2016.

Εάν το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο, κατά την ημερομηνία έναρξης του Ν. 4387/2016, ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς κατ’ έτος, σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χρονοδιάγραμμα επανυπολογισμού κύριων συντάξεων

Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, οι οποίες χορηγούνται με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, διενεργείται σταδιακά, με έναρξη από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης και ολοκλήρωση έως την 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Ως την 30η Σεπτεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Μαρτίου 2017.

Ως την 31η Μαρτίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 30η Ιουνίου 2017.

Ως την 30η Ιουνίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Η διαδικασία επανυπολογισμού της παρούσας απόφασης εφαρμόζεται σε όλες τις κύριες συντάξεις, που έχουν χορηγηθεί ή θα χορηγηθούν με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις.

Σε κάθε νέα σύνταξη που εκδίδεται με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, κατά την έκδοση της απόφασης, διενεργείται ταυτόχρονα και ο επανυπολογισμός της σύνταξης.

newsit.gr

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ψυχική Υγεία χτίζεται με φροντίδα | Δράση ευαισθητοποίησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη

Με επίκεντρο τη φροντίδα, την αποδοχή και την αλληλεγγύη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, στην Πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων κοινωνικής φροντίδας. Η δράση, με τίτλο «Η Ψυχική Υγεία χτίζεται με φροντίδα», διοργανώθηκε με αφορμή την

ErasmusDays Festival 2026 στην Κόρινθο | Δημήτρης Πτωχός προς τους νέους: «Αφήστε τα όνειρά σας να γίνουν μεγαλύτερα από τους φόβους σας»

Με μια αίθουσα κατάμεστη από παιδιά και νέους, ενθουσιασμό, χαμόγελα και ξεχωριστή ενέργεια, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στην Κόρινθο το ErasmusDays Festival 2026, μια μεγάλη γιορτή γνώσης, δημιουργικότητας και ευρωπαϊκών ευκαιριών. Η…

Επανεκκίνησαν οι εργασίες βελτίωσης της 1ης επαρχιακής οδού προς Κιτριές Παρέμβαση 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε εξέλιξη βρίσκονται εκ νέου οι εργασίες βελτίωσης και συντήρησης της 1ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα από τον κόμβο Φωτεινής έως τη διασταύρωση προς Κιτριές, μετά την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα. Το έργο, που χρηματοδοτείται από

Χρήστος Λαμπρόπουλος: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη των Βιομηχανικών Πάρκων και οι νέες επενδύσεις στην Πελοπόννησο

Στο επίκεντρο του πανελλαδικού διαλόγου για τη βιομηχανική ανάπτυξη βρίσκεται η Πελοπόννησος, με την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη να φιλοξενούν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Πάρκων, από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2026, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 ομιλητών και εκπροσώπων άνω των 40 Βιομηχανικών Πάρκων από όλη τη χώρα. Στις εργασίες