Νοεμβρίου 30, 2020

Βροχή τροπολογιών για φόρο, ενοίκια, ΙΧ και ανέργους

Φεβρουαρίου 25, 2016

Να βρέξει... τροπολογίες φορολογικού περιεχομένου περιμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Να βρέξει... τροπολογίες φορολογικού περιεχομένου περιμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ήδη τα σχέδια για ενεργοποίηση του συστήματος Taxis μέσα στον Φεβρουάριο ναυάγησαν. Στην καλύτερη περίπτωση το σύστημα θα ανοίξει από τις αρχές Μαρτίου ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων -με βάση τον νόμο είναι το τέλος Απριλίου- σχεδιάζεται να παραταθεί με το «καλημέρα». Ήδη ως πρώτη ημερομηνία παράτασης, προτείνεται η 20η Μαΐου.

«Κενά» που υπάρχουν στην νομοθεσία, δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων παρά το γεγονός ότι σε τεχνικό επίπεδο είναι όλα έτοιμα. Τα κενά, έχουν κατά κύριο λόγο να κάνουν με τις πληρωμές αλλά και με την εκκαθάριση. Ειδικότερα:

 

1. Ενώ ο νόμος προβλέπει υποβολή όλων των δηλώσεων μέχρι τον Απρίλιο, οι πληρωμές προβλέπεται να γίνουν και πάλι Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Η πρώτη τροπολογία που θέλει να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά επομένως στις ημερομηνίες καταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2016. Το υπουργείο θέλει να φέρει ποιο μπροστά την πρώτη δόση και ενδεχομένως να δώσει 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάιο. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις επί του θέματος με τους θεσμούς.

2. Μεγάλη εκκρεμότητα υπάρχει με τους ανέργους. Πέρυσι, είχε κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία τους προστάτευε από τα τεκμήρια διαβίωσης αναφέροντας ότι θα μπορούν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών (αυτό αυτομάτως σημαίνει και χρήση του αφορολογήτου των 9550 ευρώ). Αυτή η διάταξη όμως είχε ημερομηνία λήξεως. Αν δεν επικαιροποιηθεί -κάτι που θέλει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών αλλά διαβουλεύεται με τους δανειστές λόγω δημοσιονομικού κόστους- οι άνεργοι χωρίς εισόδημα θα βρεθούν να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ λόγω τεκμηρίων μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν.

3. Μείζον ζήτημα είναι η φορολόγηση των ενοικίων. Οι αυξημένοι συντελεστές θα πρέπει να θεσπιστούν τώρα καθώς με βάση τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από την φορολόγηση των ενοικίων θα πρέπει να φανούν μέσα στο 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι συντελεστές, 15%, 35% και 45% θα πρέπει να ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015. Και γι’ αυτό το θέμα γίνονται διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Το να προηγηθεί το θέμα της φορολόγησης των ενοικίων των υπόλοιπων φορολογικών μέτρων, είναι θέμα που σχετίζεται και με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς το Taxis θα πρέπει να κάνει την εκκαθάριση με βάση τους νέους συντελεστές. Διαφορετικά, θα μπουν σε εκκρεμότητα 1,7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά.

Εκκρεμότητα υπάρχει όμως και στην αγορά του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι πωλήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί –ατύπως- ότι θα παρατείνει το κίνητρο της απόσυρσης τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

 

thetoc.gr

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia