Ασφαλιστικές εισφορές για κάθε… πορτοφόλι – Ελεύθερη επιλογή «κλάσεων» και… μελλοντικής σύνταξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επιλογή της ασφαλιστικής κλάσης θα είναι στην ελεύθερη βούληση των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων και το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών δεν θα συνδέεται ούτε με τα έτη ασφάλισης, ούτε με το ύψος του εισοδήματος του ασφαλισμένου.

Το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση έλαβε το «πράσινο» φως από υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου.

Η παρέμβαση του Γ. Βρούτση για τις εισφορές συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη μελέτη που αποδεικνύει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι ουδέτερο και δεν επηρεάζει αρνητικά τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και κατ’ επέκταση τον προϋπολογισμό του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι εισφορές στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να αυξηθούν στην κατώτερη κλάση, προκειμένου να μην προκύψει περαιτέρω υστέρηση εσόδων.

Η δομική αλλαγή του συστήματος επιβολής εισφορών για τους μη μισθωτούς με αποσύνδεση του ετήσιου φορολογικού εισοδήματός τους και την επαναφορά των τεκμαρτών ασφαλιστικών κλάσεων με δικαιότερα κριτήρια έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή εισφοράς 20% επί του εισοδήματος.

Τον Ιανουάριο του 2020 θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς και μισθωτούς, συνολικά για 1,5 εκ. μισθωτούς και 1,4 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2020 θα είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης – υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα τους και, παραπέρα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η θέσπιση ασφαλιστικών “κλάσεων”, ανάλογα με τα έτη ασφάλισής τους, με την κατώτατη “κλάση” να προβλέπει εισφορές γύρω στα 200 -210 ευρώ.Μέσα από αυτήν την ανατροπή, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών, μείωση της φοροαποφυγής, κατάργηση των επιστροφών εισφορών, μείωση των χρεών, αλλά και περιορισμό του φαινομένου της καταβολής κρατήσεων την “τελευταία στιγμή”.

Ειδικότερα η κατώτερη ασφαλιστική κλάση, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας). Σύμφωνα βέβαια με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020, θα έχουν εντέλει θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη θα είναι υποχρεωτική. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν όχι μόνο τις εισφορές τους αλλά και το ύψος των μελλοντικών συντάξεών τους. Οι επόμενες κλάσεις θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών

1η ασφαλιστική κλάση: 200-210 ευρώ
2η ασφαλιστική κλάση: 240-250 ευρώ
3η ασφαλιστική κλάση: 290-300 ευρώ
4η ασφαλιστική κλάση: 340-350 ευρώ
5η ασφαλιστική κλάση: 430-440 ευρώ
6η ασφαλιστική κλάση: 530-540 ευρώ
7η: θα αφορά μόνο τους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας. Για την εν λόγω κατηγορία το ασφάλιστρο θα κυμανθεί γύρω στα 180-190 ευρώ.

Ακόμη κι αν από το 2020 αυξηθούν οι εισφορές για τους μη μισθωτούς έως και 30 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ ετησίως, είναι σαφές, ότι από την νέα φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας θα είναι τελικά ωφελημένοι. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών με ετήσιο εισόδημα έως τις 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ετήσια μείωση φόρου κατά 1.300 ευρώ, ήτοι 108,33 ευρώ το μήνα. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αύξηση της ελάχιστης ασφαλιστικής εισφοράς υπερκαλύπτεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από την μείωση των φορολογικών βαρών.

dikaiologitika.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο