ΔΕΗ: Κόβονται οι εκπτώσεις για τους εργαζομένους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των εκπτώσεων στο ρεύμα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των εκπτώσεων στο ρεύμα που ισχύουν σήμερα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως έκανε γνωστό σε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τα μέτρα διάσωσης της επιχείρησης.

Μάλιστα, το υπουργείο προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, η επιχείρηση οδηγείται σε παύση πληρωμών, αδυναμία πληρωμής μισθών και χρεοκοπία, ενώ επισημαίνει ότι η επιχείρηση επεξεργάζεται κίνητρα για τους συνεπείς καταναλωτές που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2020.

Σε σχέση με τα τιμολόγια των εργαζομένων, το ΥΠΕΝ αναφέρει συγκεκριμένα ότι προτίθεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των προνομιακών εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των εργαζομένων της ΔΕΗ που φτάνουν κατά μέσο όρο στο 75%.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ, χρεώσεις Δήμου κ.λπ.), και ο περιορισμός στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος) όπως ισχύει – επισημαίνεται- και για τους εργαζομένους στις ανταγωνιστικές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού.

«Η απόφαση για τη μείωση της προνομιακής έκπτωσης των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων, είναι άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης. Άλλωστε, εκτός από αυτούς, πλάτη καλούνται να βάλουν όλοι, και οι καταναλωτές και οι παραγωγοί των ΑΠΕ και οι ανταγωνιστές της εταιρείας», αναφέρεται.

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα και ο ορκωτός ελεγκτής διαπιστώσει ταμειακό κενό και αμφιβολία ως προς τη δυνατότητα κάλυψής του, θα πρέπει αναγκαστικά να διατυπώσει σχετική «παρατήρηση», η οποία θα μπορούσε να σημαίνει -πάντα σύμφωνα με το υπουργείο- τα εξής:

* Αναστολή Διαπραγμάτευσης Μετοχής ΔΕΗ

* Υποχρέωση ΔΕΗ να συντάξει οικονομικές καταστάσεις σε καθεστώς εκκαθάρισης (liquidation)

* Καταγγελία του συνόλου των δανειακών της συμβάσεων, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

* Αποκλεισμός της ΔΕΗ από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές

* Παύση πληρωμών προς αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

* Αδυναμία καταβολής μισθών των εργαζομένων

* Οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να γράψουν προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ, με ισόποση αρνητική επίπτωση στα κεφάλαια τους

Και στο τέλος της διαδρομής, χρεωκοπία της ΔΕΗ, ή διάσωση με ίδιους πόρους («bail in») περίπου 4-5 δισ. ευρώ για την αποφυγή… black out.

in.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θρησκευτική Συναυλία Χορωδίας Ορφέας Τρίπολης

Η Χορωδία Ορφέας Τρίπολης, στο πνεύμα των κατανυκτικών ημερών...

Καιρός: Λάσπη και αφρικανική σκόνη

Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργανά

Τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργανά, υποδέχτηκε, στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. Η αντιπυρική περίοδος, ο προγραμματισμός και οι κατά τόπους ασκήσεις ετοιμότητας, απασχόλησαν τη συζήτηση, η οποία και έγινε σε απόλυτο κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης. Η κλιματική αλλαγή, οι υψηλές

Συλλήψεις στην Μεσσηνία για όπλα, ναρκωτικά και πλαστογραφία

Ενημερωτικό Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων Πελοποννήσου. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Συνελήφθη ένα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο