Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο: Ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται

Από καταθέσεις και ακίνητα, μέχρι κοσμήματα μεγάλης αξίας και κινητά περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί σταδιακά στο τέλος του πρώτου τριμήνου και θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας σφίγγει ακόμα περισσότερο αφού, όσοι εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν εμφανίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλούνται με πρόστιμα ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται. Ηδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση της διεύθυνσης του Περιουσιολογίου.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, κ.λπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Με την έναρξη του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των –καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση– περιουσιακών του στοιχείων. Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό σύστημα θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής, αναφέρουν από το υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή επενδύσεων. Επιπλέον, θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Με την ολοκλήρωσή του, τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο, θα είναι τα εξής:

– Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

– Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

– Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

– Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.

– Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

– Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

– Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

– Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

– Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

Πηγή: newsbeast.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...

Κορινθία: Αγρότης τραυματίστηκε σοβαρά από φρέζα

Ηλικιωμένος άνδρας εγκλωβίστηκε σε γεωργικό ελκυστήρα (φρέζα) εν ώρα...

Αλλαγή προγραμματισμένης κίνησης Κέντρου Κοινότητας Νότιας Κυνουρίας

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προσωπικού της...

Κέντρο Κοινότητας | Αλλαγή προγραμματισμένης κίνησης

Ενημέρωση Η προγραμματισμένη κίνηση (29/3/2024) στον Δήμο Τρίπολης, μεταφέρεται λόγω άδειας του οδηγού τηςκινητής μονάδας, από τις 29/3/2024, για την Δευτέρα 1/4/2024.
Μετάβαση στο περιεχόμενο