Έρχεται αφορολόγητο 12.000 ευρώ και ενιαίος φόρος για μισθούς, συντάξεις, ενοίκια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και μια ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθούς, συντάξεις και ενοίκια σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2016.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή»,στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τα τεχνικά κλιμάκια το οικονομικό επιτελείο της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει καταθέσει διάφορες προτάσεις τις οποίες επεξεργάζονται από κοινού, προκειμένου η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να ολοκληρώσει ταχύτερα τα προαπαιτούμενα, με στόχο εντός του Οκτωβρίου να ψηφισθεί από τη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πιο αναλυτικά, στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που σχεδιάζεται θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ αντιστοίχως θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως σημείωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, που εισπραττόταν μέχρι σήμερα ξεχωριστά, θα επιμερισθεί στους υπόχρεους μέσω της φορολογικής κλίμακας, ξεκινώντας από τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Επίσης, αναφέρει ότι έχουν κατατεθεί διάφορα σενάρια όχι μόνο για το ύψος του αφορολόγητου ορίου αλλά και για το ποιοι φορολογούμενοι θα το δικαιούνται.

Το οικονομικό επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια επεξεργάζονται τα εξής σενάρια:

1.Φορολογική κλίμακα. Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Αν και το 3ο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

2.Αφορολόγητο όριο. Το ύψος του αφορολόγητου ορίου θα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ και θα αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο σχέδιο που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές περιλαμβάνονται πολλά κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές. Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ. Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8% ή 9%, θα καταβάλει το ίδιο ποσό στην εφορία. Στόχος, όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείο, είναι το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα. Αναφέρει επίσης ότι με τη νέα κλίμακα θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου.

3.Κάρτες. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί το ανωτέρω σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει ισχυρά κίνητρα για τη χρήση καρτών. Για παράδειγμα, σκοπεύει να κληρώνει κάθε δύο μήνες ή στο τέλος του χρόνου περί τα 10 ακίνητα. Στην κλήρωση θα μπορούν να συμμετάσχουν οι φορολογούμενοι που θα έχουν συγκεντρώσει κάποιον αριθμό αποδείξεων μέσω καρτών, ανάλογα και με το ύψος του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα θα γίνονται κληρώσεις και για άλλα δώρα, όπως αυτοκίνητα, διακοπές κ.λπ.

Ωστόσο, δεν έχει απορριφθεί το σενάριο που προβλέπει το αφορολόγητο όριο να«χτίζεται» εξ ολοκλήρου μέσω των αποδείξεων που συγκεντρώνονται μέσω καρτών.

4.Ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Η εισφορά αλληλεγγύης ενδεχομένως να ενσωματωθεί στην κλίμακα. Στην περίπτωση αυτή, θα αυξηθούν οι ανωτέρω συντελεστές φορολόγησης. Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να την πληρώνουν κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

newsbomb.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο