Ποιοι μένουν εκτός, μία εβδομάδα πριν κλείσει η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια εβδομάδα απομένει για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα και οι αδικίες παραμένουν. Χιλιάδες πολύτεκνοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα, καθώς κατέχουν πολυμορφικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ.

Επίσης άτομα που έμεναν με τους γονείς τους το 2016 και το 2017 παντρεύτηκαν, δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση για το μέρισμα.

Χωρίς μέρισμα έμειναν και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού. Έτσι πολλοί φορολογούμενοι που είχαν μπει συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς των ηλικιωμένων γονιών τους, έχασαν το μέρισμα παρότι ο δικός τους λογαριασμός είναι μηδενικός, ή διαθέτει ελάχιστα ευρώ.

Εκτός συστήματος βγήκαν και πολλοί φορολογούμενοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία. Για παράδειγμα, η δωρεάν παραχώρηση οικίας έχει καταχωρηθεί εκ παραδρομής ως φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.

Εξάλλου πλλοί άνεργοι, αν και δικαιούνται μέρισμα καθώς έχουν συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας μέσα στο 2017, συναντούν πρόβλημα καθώς δεν εμφανίζεται η ανεργία τους στο σύστημα του ΟΑΕΔ.

Αδικημένες ήταν και οι χήρες/ροι που είχαν δηλωθεί ως φιλοξενούμενοι στη φορολογική δήλωση των θανόντων συζύγων τους και η πλατφόρμα απαιτούσε τη συναίνεση του αποβιώσαντα. Ωστόσο κατόπιν αντιδράσεων, η αδικία αυτή διορθώθηκε.

Στο μεταξύ «πονηρές» αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα υποβλήθηκαν απο διάφορους επιτήδειους που προσπαθούν με διάφορα κόλπα να πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας πάνω από 4.000 βρήκαν «παραθυράκι» για να πάρουν μεγαλύτερα ποσά. Δήλωναν ως φιλοξενούμενη τη σύζυγο..! Όπως εξηγησε ο κ. Καρέλλας « όταν αντιλήφθηκε το σύστημα ότι κάτι δεν πάει καλά το διορθώσαμε».

Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να «μαγειρέψουν» τα εισοδήματα τους και την άξια της ακίνητης περιουσίας τους για να μην περνούν τα όρια για την χορήγηση του μερίσματος. Σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι θέλησαν να «κρύψουν» τα παιδιά του για να μην προσμετρηθούν στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το μέρισμα ανέρχονται σε 1.019.272, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ.

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας EUTeens4Green, που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 18-19 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Δεκάδες νέοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό τομέα, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνοδευόμενοι από συντονιστές και υποστηρικτές, βρέθηκαν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο