Δάνειο 86 δισ. €-26 δισ. € η πρώτη δόση σε… δόσεις

Απόφαση με την οποία σηματοδοτείται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές έλαβε το Eurogroup, εγκρίνοντας τη συμφωνία που ψήφισε η ελληνική Βουλή, και αναβοντας πράσινο φως για δάνειο 86 δισ. ευρώ με τα πρώτα 26 δισ. να εκταμιεύονται μέσα στον Αύγουστο.

Ταυτόχρονα, η Ευρωζώνη προσφέρει εργαλεία για μία προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, όπου θα διοχετευθούν 3 δισ. το δίμηνο Σεπτεμβριος – Οκτώβριος, μέσω της εξόφλησης οφειλων του δημοσίου σε ιδιώτες.
Τα 10 δισ. θα κατευθυνθούν σε έναν ειδικά δεσμευμένο λογαριασμό, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και 13 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν άμεσα έως τις 20 Αυγούστου για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας και εξόφληση ιδιωτών.
Καθοριστική για την σταθεροποίηση των τραπεζών θεωρείται και η εγγύηση της Ευρωζώνης, με την οποία ουσιαστικά εκλείπει πλέον ο κίνδυνος να θιγούν με οποιοδήποτε τρόπο οι καταθέσεις. Ωστόσο, το φθινόπωρο θα ανοίξει μία νέα δύσκολη συζήτηση, αυτή τη φορά για το ασφαλιστικο, τα εργασιακά και το χρέος.
Την ίδια ώρα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι φήμες για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απασχόλησαν τους υπουργούς Οικονομικών, ωστόσο, όλοι επέμειναν στην ευρεία πολιτική συναίνεση στην ψήφιση του μνημονίου, καθώς και τη διάθεση συνεργασίας που έδειξε η κυβέρνηση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Eurogroup με θέμα την Ελλάδα, ως τέτοια που έχει ευκαιρίες και δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει τον δημόσιο τομέα, να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής καθώς και μια σειρά από πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνεδρίασης

ethnos.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο