Χάνουν το ΕΚΑΣ άλλοι 140.000 δικαιούχοι από το 2018!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ΕΚΑΣ που θα πάρουν 140.000 συνταξιούχοι για τον μήνα Δεκέμβριο θα είναι και το τελευταίο για αυτούς, καθώς αυτό προβλέπεται με βάση τα νέα κριτήρια που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ψήφισε νόμο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος και προβλέπει νέα μείωση στα ποσά του ΕΚΑΣ με ταυτόχρονη μείωση στα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτή είναι η βάση της νέας απόφασης

Οι δικαιούχοι σήμερα είναι περίπου 220.000 και θα μείνουν για το 2018 οι 80.000. Το ποσό που θα δοθεί το 2018 για το ΕΚΑΣ έχει κλειδώσει στο νέο προϋπολογισμό του υπουργείου και περιορίζεται σε 81 εκατ. ευρώ. Το 2017 δόθηκαν 319 εκατ. ευρώ.

Η μείωση κατά 238 εκατ. ευρώ στο ΕΚΑΣ θα γίνει «μια κι έξω» από τις συντάξεις που θα πληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου 2017. Για το 2019 θα μοιραστούν το ΕΚΑΣ λιγότεροι δικαιούχοι καθώς το επίδομα περιορίζεται σε μόλις 45-50 ευρώ και από το 2020 καταργείται οριστικά.

Η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει, από το μέρισμα του 1,2 δισ. ευρώ, ένα μηνιάτικο του ΕΚΑΣ ή και μεγαλύτερο ποσό σε όσους σταματήσουν να το παίρνουν από τον επόμενο μήνα. Η νέα απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ως τις 20 Νοεμβρίου (το αργότερο) και θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την περικοπή του ΕΚΑΣ με άμεση ισχύ από την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2018 που θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου 2017.
Τα νέα κριτήρια θα μειώνουν και τα όρια εισοδήματος αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ, καθώς αυτό το μικτό σύστημα περικοπής το έχει ψηφίσει ήδη η κυβέρνηση στην παρ. 9β του άρθρου δεύτερου του ν. 4393/2016 η οποία αντικατέστησε την παρ. 4 του άρθρου 92 του ν. 4387/2016.

Αυτό που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα είναι η μείωση των δικαιούχων ώστε κάθε χρόνο το ΕΚΑΣ να καταβάλλεται σε λιγότερους και από το 2020 να μην καταβάλλεται σε κανέναν.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο