«Σοκ και δέος» στο Ασφαλιστικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ακαριαία μέτρα περικοπών στο Ασφαλιστικό – Ξηλώνονται οι νόμοι Στρατούλη, τριπλές μειώσεις συντάξεων τον Σεπτέμβριο
Αυξήσεις ορίων ηλικίας από 2 έως και 17 χρόνια, άμεση περικοπή όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εκτός των αναπήρων και των εργαζόμενων στα Βαρέα Ανθυγιεινά και μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, επιπλέον από τις τριπλές περικοπές σε κύριες και επικουρικές, θα προβλέπει η ψήφιση του Ασφαλιστικού εντός του Αυγούστου.

Τα μέτρα “ακαριαίας εφαρμογής”, σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιούν οι δανειστές, προβλέπουν:
*Ανατροπές στα όρια ηλικίας που θα αφορούν περίπου 300.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει συνταξιοδότηση νωρίτερα από τα 62. Τώρα, εισάγονται αντικίνητρα, που κλειδώνουν τις πόρτες όχι μόνο για πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και για πλήρη, πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας συνταξιοδότησης.
*Πολλαπλές και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιες είναι οι περικοπές στις συντάξεις, που άμεσα και κυρίως έμμεσα επιβάλλονται με το νέο αυτό πακέτο μέτρων, που αφενός αποκόπτει κάθε δεσμό της κοινωνικής ασφάλισης με την κοινωνική πρόνοια και αφετέρου περιορίζει σημαντικά το ρόλο του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος.
Ειδικότερα προβλέπεται:
-Περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στις συντάξεις 500.000 ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν πριν τα 67, εντός της επόμενης 15ετίας.
– Περικοπή κατά 6% σε 1,6 εκατ. επικουρικές συντάξεις.
– Περικοπή της κύριας σύνταξης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους.
-Ένταξη ένστολων, ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, μηχανικών και γιατρών στο ΕΤΕΑ.
– Διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης στα 9,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.
Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 ασφαλισμένοι που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εντός της επόμενης 15ετίας, θα υποστούν από μικρές έως σημαντικά υψηλές περικοπές. Πρόκειται για ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης ήτοι τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο, και κατά συνέπεια με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές, κυρίως μητέρες με ανήλικα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και εργαζόμενοι στην οικοδομή και τον επισιτισμό με λίγα ένσημα, καθώς και άτομα με αναπηρία και δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου, χωρίς καμία πρόνοια ή εξαίρεση.

Ακόμα, τριπλή έμμεση μείωση στις συντάξεις τους θα δουν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι λόγω της αναδρομικής παρακράτησης των αυξημένων εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που πέρασε από την Βουλή προβλέπονταν η αύξηση από την 1η Ιουλίου φέτος κατά 2% (από 4% στο 6%) των εισφορών υπέρ κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις και η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις.
Οι νέες αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παρακρατηθούν τελικά από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώσουν αυτό το μήνα τριπλή εισφορά για ασθένεια.
Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις ( 2% *3 μήνες) και 18 ποσοστιαίες μονάδες (6% *3 μήνες) στις επικουρικές.
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η μείωση στο συνολικό εισόδημα ειδικά για τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται στο 12% κατά μέσο όρο. Από τον Οκτώβρη οι έμμεσες μειώσεις θα περιοριστούν στο 2% για τις κύριες και στο 6% για τις επικουρικές.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ η επιπλέον εισφορά 2% στις κύριες συντάξεις για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή πριν από τις γνωστές περικοπές των μνημονίων.
Σύμφωνα με ειδικούς η πραγματική μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό θα κυμανθεί στο 3% – 4% (ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 6% σε ορισμένες περιπτώσεις).
Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα και με τη ρητή διάταξη του νόμου. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για παράδειγμα συνταξιούχος του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ το μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε)
Xαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ – ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).
Ξηλώνουν και τους νόμους Στρατούλη
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εκφράσει σαφέστατες ενστάσεις επί συγκεκριμένων παρεμβάσεων της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στο ασφαλιστικό. Απαιτήσεις για αλλαγές στις 100 δόσεις, κυρίως για όσους έχουν μεγάλες οφειλές, έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια των αρχικών διαπραγματεύσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το θέμα τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και κατά τη διάρκεια της πολύωρης και επίπονης διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.
Ενστάσεις έχουν εκφράσει οι δανειστές και για τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προωθεί την πληρωμή των συντάξεων σε υπερήλικες ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, ενώ εξαιτίας των πιέσεων από τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη υπογράψει την αναγκαία υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Μάλιστα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά να μάθει γιατί από τον Μάιο του 2015 εκκρεμεί η υπογραφή της ΚΥΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς περίθαλψη χιλιάδες ανασφάλιστοι.

www.newsbomb.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο