Τεχνικές αδυναμίες πάνε πίσω τις αλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας, επίδομα θέρμανσης

Νοεμβρίου 11, 2016
«Τεχνικές αδυναμίες» πάνε πίσω πολλούς οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Αρχικά, το μεγάλο μπέρδεμα έχει να κάνει με τα τέλη κυκλοφορίας. Οι προτάσεις που είχε εισηγηθεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και αφορούσε σε μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοκινήτων βρίσκονται κυριολεκτικά… στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών είναι αντιμέτωποι με τεχνικές δυσκολίες που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές αφορούσαν σε μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που είναι παλιά και μεγάλου κυβισμού, αλλά και αυξήσεις στα τέλη για τα καινούρια αυτοκίνητα και τα πιο ακριβά.

Το τεχνικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τα μέσα έτσι ώστε να προσδιορίσουν τις εμπορικές αξίες των αυτοκινήτων και με βάση αυτές να βγουν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Τα ίδια τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, καθώς οι βάσεις δεδομένων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, βοήθησαν μεν αλλά δεν ήταν αρκετές δε για να εντοπιστούν όλα τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο διαρρέει πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμία αλλαγή τελικά για τα τέλη κυκλοφορίας και τα ανασφάλιστα οχήματα.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό φαίνεται πως υπάρχει και με τις ενδεχόμενες αλλαγές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Αλεξιάδης είχε εισηγηθεί αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και εντός, δηλαδή να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια μέσα στον ίδιο νομό ανάλογα με το υψόμετρο κάθε περιοχής.

Οι αλλαγές για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και οι αλλαγές στους νομούς φαίνεται πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και είναι επιτεύξιμη χρονικά, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για αλλαγές εντός των νομών, δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα για τα ορεινά ενός νομού και μικρότερο για τις πιο πεδινές περιοχές. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί λόγω των σοβαρών τεχνικών αδυναμιών.

Ανεξάρτητα πάντως από τις τεχνικές αδυναμίες, αυτό που δεν πρόκειται να αναβληθεί είναι οι αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2017 των καπνικών προϊόντων (περίπου 0,50 ευρώ), καθώς η ενημέρωση έχει γίνει ήδη στις εταιρείες του χώρου (π.χ. στην Παπαστράτος που προσφάτως έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα).

aftodioikisi.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 11 Νοεμβρίου 2016 %17:%Νοε

logofootermedia