Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

ΜΗΝΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ημερίδες Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Συνεχίζεται η σειρά ημερίδων στο πλαίσιο «Μήνας αφιερωμένος στην Τεχνολογία & Επιστήμη».

Η πρωτοβουλία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, έτυχε μεγάλης αποδοχής από φοιτητές και επαγγελματίες που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την προηγούμενη ημερίδα.

Επόμενη Ημερίδα: Τετάρτη 24 Μαΐου, 19:00

«4 bit ιστορίας: ασυνήθιστα συμβάντα που επηρέασαν τον κόσμο της πληροφορικής»

Δρ. Χρήστος Τρυφωνόπουλος, Ειδικός σε θέματα διαχείρισης πληροφορίας

Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Περισσότερες λεπτομέρειες και αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας  www.arcadianet.gr

ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΠΟΊΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟ WALLET ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΎ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ
Και με την ψηφιακή τους ταυτότητα από το wallet του κινητού τους μπορούν να ψηφίσουν οι εκλογείς στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας»  αναφέρεται ότι «η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr».  

ΠΏΣ ΜΕΤΑΒΙΒΆΖΕΤΑΙ Η ΕΙΔΙΚΉ ΆΔΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΌΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΈΡΑ
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη μεταβίβαση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τη μητέρα στον πατέρα του παιδιού, κατ’ εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του Ν. 4997/2022 (άρθρο 43). Η ρύθμιση προβλέπει ότι η μητέρα δικαιούται  να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας προς τον πατέρα, αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με πλήρη ή μερική απασχόληση.

ΔΥΠΑ: ΜΈΧΡΙ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΙΟΥΛΊΟΥ 2023 ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΈΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ 2022-2023
Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 οι κάτοχοι επιταγών κοινωνικού τουρισμού 2022-2023 θα μπορούν να πραγματοποιήσουν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Οι δικαιούχοι επιταγών που δεν θα ενεργοποιήσουν την επιταγή τους έως τις 31 Ιουλίου 2023 δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο προγράμματα κοινωνικού τουρισμού των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.

EE: ΕΓΚΡΊΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ 31 ΕΚ. ΕΥΡΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΉΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΏΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα 31 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των αγροτικών παραγωγών στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το ελληνικό σχέδιο, ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για τις κρατικές ενισχύσεις, που ισχύει από τις 9 Μαρτίου 2023 για τη στήριξη μέτρων σε τομείς που είναι καθοριστικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα. Η κρατική ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα είναι ανοιχτή σε αγροτικούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως τα αχλάδια, ο κρόκος, ο καπνός και τα μελισσοκομικά προϊόντα. Σκοπός του καθεστώτος είναι να αποζημιώσει τους επιλέξιμους δικαιούχους για μέρος του πρόσθετου κόστους παραγωγής που προέκυψε λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και άλλων εισροών και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες που συνδέονται με την τρέχουσα κρίση.

ΕΣΠΑ: ΕΞΑΝΤΛΉΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΌΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΠΡΆΣΙΝΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌ ΜΜΕ»
Δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014, στην δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος), λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, προσαυξημένου κατά 20%. Αυτό ανακοινώθηκε από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία των Περιφερειών Μετάβασης (Αττική, Νότιο Αιγαίο) έχουν υποβληθεί 334 αιτήσεις χρηματοδότησης με δημόσια δαπάνη 80.022.243,32 ευρώ και έχει ανακοινωθεί, από τις αρχές του μήνα, ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για τη συγκεκριμένη κατηγορία περιφερειών.

E-ΕΦΚΑ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΕΙΣΦΟΡΏΝ, ΎΨΟΥΣ  20,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ, ΣΕ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΕΣ
Πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, η πρώτη από μία σειρά καταβολών, ύψους 20.334.737,50 ευρώ, που αφορά στην επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για τα έτη 2019 και 2020, σε χιλιάδες επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, αφορά σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ, μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ & ΙΔΟΧ), οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι τις 02/05/2023, δεν έχουν από οποιανδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-ΕΦΚΑ βεβαιωμένη στο ΚΕΑΟ και απασχολήθηκαν την ανωτέρω χρονική περίοδο σε έναν εργοδότη. Στην πρώτη αυτή καταβολή, το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό, που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 6.810 δικαιούχων, ανέρχεται σε 13.738,61 ευρώ.

ΆΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΤΟΥ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ – ΑΝΑΚΑΙΝΊΖΩ»
Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://exoikonomoneon.gov.gr του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στήριξης των νέων, προκειμένου να ανακαινίσουν και αναβαθμίσουν ενεργειακά την κύρια κατοικία τους. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη: Το «Εξοικονομώ» με κλιμακωτή επιδότηση από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο. Το ποσό των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φθάσει μέχρι τις 22.500 ευρώ. και το «Ανακαινίζω», το οποίο παρέχει σταθερή επιδότηση 30% για ποσό μέχρι 10.000 ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης. Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικού – Εφηβικού Μιούζικαλ

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει ότι το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικού - Εφηβικού Μιούζικαλ θα πραγματοποιηθεί στις 26,27 και 28 Απριλίου 2023, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.  Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ. 

Υπουργείο Παιδείας: Αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις φοιτητών

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους...

ΟΕΒΕ Αρκαδίας: Σεμινάρια Τεχνικών Ασφαλείας για εργοδότες

Η ΟΕΒΕ Αρκαδίας διοργανώνει “Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στον Δήμο Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας

Ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Άστρους ανακοινώνει ότι θα γίνει διακοπή ρεύματος,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο