ΕΔΙΠΤ: Άδικος αποκλεισμός του περιοδικού τύπου από τα μέτρα οικονομικής στήριξης

Η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), η δεύτερη αρχαιότερη δημοσιογραφική-εκδοτική οργάνωση στην Ελλάδα (έτος ιδρύσεως 1939), που εκπροσωπεί 220 έντυπα -εφημερίδες και περιοδικά- με αναγνωστικό κοινό που υπερβαίνει τους 2.000.000 αναγνώστες και πολλούς εργαζομένους.

Διαμαρτύρεται έντονα, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 88 του σχεδίου νόμου  «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», που ψηφίστηκε στη Βουλή την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020,  προβλέπεται η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων μέσω ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, με σκοπό μάλιστα την προαγωγή της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ποιότητας στο δημόσιο διάλογο(!) αποκλείοντας  παντελώς τις δεκαπενθήμερες και μηνιαίες περιφερειακές εφημερίδες, καθώς και το σύνολο του Περιοδικού Τύπου της χώρας.

Πολλώ δε μάλλον, όταν αυτά τα μέτρα εξαγγέλλονται ως αντιστάθμιση των απωλειών των εκδοτικών επιχειρήσεων από την άδικη επιβολή του 2 % επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο καλείται να πληρώσει το ΣΥΝΟΛΟ των εκδοτικών επιχειρήσεων της χώρας, δηλαδή όλος ο περιφερειακός τύπος αλλά και τα περιοδικά.

Πρόκειται για μία άδικη απόφαση του Υπουργείου, η οποία συνεχίζει την αδικία της προηγούμενης κυβέρνησης αντί να τη διορθώνει, καθώς διαχωρίζει τον Περιφερειακό Τύπο σε προνομιούχους και μη, ενώ αποκλείει παντελώς από κάθε μέσο στήριξης τον Περιοδικό Τύπο και θα αποβεί καταστροφική  για πολλές περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, αλλά και αρκετά κλαδικά και επιστημονικά έντυπα, που με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν για να στηρίξουν τον τόπο ή τον κλάδο τους.

Ως εκ τούτου, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διόρθωση της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς και την ένταξη της ΕΔΙΠΤ στον δεύτερο κύκλο θεσμικού διαλόγου που θα έχει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σ. Πέτσας με τις Ενώσεις Τύπου, προκειμένου να προωθηθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης για το σύνολο του Τύπου της χώρας.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...
Μετάβαση στο περιεχόμενο