ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑγροτικά νέαΜπουτάρης: Διασώζεται από τη Sterner Stenhus την "πληρώνουν" οι αμπελοκαλλιεργητές με κούρεμα...

Μπουτάρης: Διασώζεται από τη Sterner Stenhus την “πληρώνουν” οι αμπελοκαλλιεργητές με κούρεμα 50%

Επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας η από 30/03/2022 συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβαση επιχείρησης, της ανώνυμης εταιρίας “Ιωάννης Μπουτάρης και Υιός Οινοποιητική Ανώνυμη Εταιρία” με την “SSG Ελληνικά Οινοποιεία Μονοπρόσωπη Α.Ε.”

Η συμφωνία προβλέπει, η «Μπουτάρης» θα ρυθμίσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, ύψους 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια, τα 20 εκατ. ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο, τα 11 εκατ. ευρώ χρέη σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους.

Στην συμφωνία εξυγίανσης, η οποία δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών, από όλες τις απαιτήσεις των πιστωτών κατά της εταιρίας διαγράφεται το ποσοστό 50% ενώ το υπόλοιπο 50% μεταφέρεται στη νέα εταιρία “SSG Ελληνικά Οινοποιεία Μονοπρόσωπη Α.Ε.” και θα καταβληθεί από αυτή σε 3 έτη με την καταβολή 12 ισόποσων, άτοκων, συνεχόμενων 3μηνιαίων δόσεων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους αμπελοκαλλιεργητές ?

Ένα μεγάλο μέρος των χρεών είναι προς τους αγρότες παραγωγούς – προμηθευτές σταφυλιού της Μπουτάρης. Χρέη που προσπάθησε να διαχειριστεί η εταιρία την τελευταία δεκαετία ανεπιτυχώς, καθώς συνέχιζε να αγοράζει πρώτη ύλη για να διατηρήσει την παραγωγή κρασιών ενώ προσπαθούσε να εξοφλεί μέρος των χρεών.  Με την συμφωνία τώρα οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να χάσουν τα μισά χρήματα από την παραγωγή αρκετών ετών, και ουσιαστικά να χάσουν και χρήματα από την τσέπη τους αφού ποτέ δεν κερδίζει κανείς παραγωγός 50% από την ετήσια παραγωγή του όταν αφαιρέσει τα έξοδα για την καλλιέργεια.

Τι σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγούς η συμφωνία και η εξαγορά

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική και εμπορική δραστηριότητα, με τα πρώτα να περνούν στην Premia Properties, ενώ η νεοσυσταθείσα SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. θα αναλάβει μεταξύ άλλων, την παραγωγή και εμφιάλωση για λογαριασμό της ή για λογαριασμό τρίτων (φασόν) κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών με απόσταξη, την εμπορία εμφιαλωμένων ή μη παντός είδους οινοπνευματωδών ποτών, η δημιουργία και καλλιέργεια αμπελώνων, η υποδοχή και ξενάγηση επισκεπτών, η εκμίσθωση χώρων για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων, αλλά και η απόκτηση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση και διαχείριση ακινήτων και τουριστικών εγκαταστάσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μαρίνες κ.ά.).

Τα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ. (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. με στόχο την αξιοποίηση και  ανάπτυξη ενός τουριστικού project που θα περιλαμβάνει και τη λειτουργία boutique hotels σε ορισμένα από τα οινοποιεία.

143 χρόνια Μπουτάρη – Η πορεία της οινοποιίας Μπουτάρη και η Μαντινεία

1879 Ίδρυση της οινοποιίας Μπουτάρη από τον Ιωάννη Μπουτάρη στην Νάουσα, της Βόρειας Μακεδονίας με στόχο την παραγωγή και εμπορία ποιοτικού κόκκινου εμφιαλωμένου κρασιού.

1935 Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Στέλιος Μπουτάρη, γιος του ιδρυτή Ιωάννη Μπουτάρη, αναλαμβάνει τα ηνία και ανοίγεται προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. 

1968 Οι δυο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα την οινοποιία. Είναι η χρονιά όπου η οινοποιία Μπουτάρη στρέφεται προς την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας τον πρώτο της αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας.

1980 – 1991 Την δεκαετία αυτή η δραστηριότητα της οινοποιίας επεκτείνεται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρα και η Καμπάς “φέρνει” τον Μπουτάρη και στη Μαντινεία

Το 1917 η οινοποιία Καμπά ίδρυσε το οινοποιείο της Μαντινείας, από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που για τη ζύμωση του κρασιού διέθετε τσιμεντένιες δεξαμενές, επενδυμένες με γυαλί και με «ψαροπούλα» για την απολάσπωση του μούστου. Την ίδια περίοδο, ξεκίνησε και η άνθηση του Μοσχοφίλερου και η παραγωγή των κρασιών «Μαντινεία», «Αρκαδία» καθώς και «Φιλέρι»

Σταθμός για την πορεία της «Μπουτάρης» υπήρξε η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Καμπάς Α.Ε., από τον Όμιλο εταιρειών Μπουτάρη το 1991 σε δημοπρασία μετά από σκληρό ανταγωνισμό με την πλευρά Κουρτάκη, η δημοπρασία κατακυρώθηκε με υψηλότατο τίμημα στην «Ι. Μπουτάρης και Υιός Holding Α.Ε.».

boutari ampelonas

Οι αμπελώνες της Μαντινείας βρίσκονται βορειοανατολικά της Τρίπολης σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 650m.

Στη Μαντινεία ο Μπουτάρης αξιοποιεί και αναδεικνύει το εκλεκτό σταφύλι Μοσχοφίλερο (ΠΟΠ) δημιουργώντας εξαιρετικά κρασιά όπως το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη ένα από τα πιο εμπορικά σήματα της αγοράς με σταφύλια από τους αμπελώνες του αλλά κυρίως από τους τοπικούς παραγωγούς των περιοχών της Μαντινείας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο