H αύξηση των εξαγωγών της ποιοτικής ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς

Την πρόκληση της αύξησης των εξαγωγών της ποιοτικής ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς και την αντιμετώπιση προβλημάτων συζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) συναντήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης. Η ΔΟΕΠΕΛ εκπροσωπείται τόσο από τον πρωτογενή τομέα (παραγωγοί, Συνεταιριστικές Οργανώσεις, Ομάδες Παραγωγών), όλης της χώρας, όσο και από το δευτερογενή (μονάδες επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης) και τριτογενή (εταιρίες διακίνησης και εξαγωγών).
Επί τάπητος τέθηκαν τα άμεσα προς επίλυση θέματα και συγκεκριμένα :

α) Η αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης σε εθνικό φορέα, ο οποίος προασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου, ισχυροποιώντας στη διεθνή αγορά τη θέση της επιτραπέζιας ελιάς, του στρατηγικά σημαντικού αυτού εθνικού, εξαγωγικού προϊόντος.
β) Η πρόκληση της αύξησης των εξαγωγών της ποιοτικής ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
γ) Η ΔΟΕΠΕΛ έθεσε το μείζον πρόβλημα της σύγχυσης που δημιουργείται στην ονοματολογία για της ποικιλίας επιτραπέζιων ελιών «Καλαμάτα» και τα σημαντικά εμπορικά και κατ’ επέκταση οικονομικά επακόλουθα στις διεθνείς αγορές .

Στη συνάντηση τέθηκαν τα επί μέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της ελαιοπαραγωγής και κατατέθηκαν από την ΔΟΕΠΕΛ προτάσεις, όπως η δημιουργία Ομάδων των παραγωγών, η δημιουργία Ομάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης, η αύξηση εκτάσεων βιολογικής διαχείρισης, η ομαλοποίηση προσφοράς – ζήτησης και το εργόσημο του ΟΓΑ. Όσον αφορά στα προβλήματα του δευτερογενή τομέα, συζητήθηκε η πρόταση για δημιουργία Μητρώου Μεταποιητικών Μονάδων επιτραπέζιων ελιών και τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι μικρές μεταποιητικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένου του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε τους ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς, εστίασε στην εξαιρετική υποδοχή από τις απαιτητικότερες αγορές του κόσμου και την δυναμική προοπτική των βιολογικών και προβιοτικών προϊόντων. Υπογράμμισε την δυνατότητα χρηματοδότησης των Ομάδων Παραγωγών μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ενός επιπλέον οικονομικού κινήτρου. Ζήτησε τις συνέργειες της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την επίλυση της εμπλοκής που υπάρχει με την ονοματολογία της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς και τον χαρακτηρισμό ως ΠΟΠ, ώστε να υπάρξει μια λύση συμφέρουσα και αποδεκτή από τα ενδιαφερόμενα μέρη , καθοδηγούμενη από λογική εξωστρέφειας και αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων εις όφελος των εξαγωγών μας. Εν τέλει επισήμανε ότι εμπόδια που εγείρονται σε εξαγωγές ελιάς από τις επιφυλάξεις τελωνειακών αρχών σε συγκεκριμένα λιμάνια της χώρας εδράζονται σε αβάσιμη ερμηνεία της νομοθεσίας και επ΄ αυτού υπάρχει συνεργασία για την άμεση άρση τους.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περί Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας στο Λεβίδι στον Παναρκαδικό και στην Expo

Παρατηρώντας τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον τόπο...

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την Δευτέρα 15 Απριλίου. Η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλύει

Ο Αποστόλης Στρέμπας πρώτος σκόρερ στην Α’ κατηγορία Αρκαδίας

Ο Αποστόλης Στρέμπας είναι ο πρώτος σκόρερ με 27...

Κώστας Τζιούμης: «Απρέπεια και απρεπείς»

Σε δήλωση του Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρεται...
Μετάβαση στο περιεχόμενο