Με σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στη Μεσσηνία

Αυτή την εποχή άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στην αγορά η πατάτα της Μεσσηνίας. Η παραγωγή παρουσιάζει μεγάλη μείωση και προβλήματα στις στρεμματικές αποδόσεις λόγω των δυσμενών φετινών καιρικών συνθηκών. 

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι των τοπικών συνεταιρισμών, η αυξημένη ζήτηση τις ημέρες του Πάσχα σε συνδυασμό με τις μειωμένες εισαγωγές, αναμένεται να οδηγήσουν σε μια άνοδο των τιμών παραγωγού σε σχέση με πέρσι.

Παρόλα αυτά οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις δεν θα επιτρέψουν κέρδη στους παραγωγούς. Στο μεταξύ στη Δράμα οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις νέες φυτεύσεις πατάτας, που αναμένεται να καθυστερήσουν τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα σε σχέση με πέρσι.

Ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «Ο καιρός δεν βοήθησε την καλλιέργεια (πάγος, υγρασίες, χαλάζι κ.α.) και αναμένεται να υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές φέτος δεν είχαμε πολλές εισαγωγές από Αίγυπτο. Οι πρώτες πατάτες της Μεσσηνίας πηγαίνουν προς εξαγωγή. Αν βοηθήσει ο καιρός και δεν έχουμε βροχοπτώσεις στην περιοχή, αναμένεται τις ημέρες του Πάσχα να αρχίσει να βγαίνει στην αγορά ο κύριος όγκος της παραγωγής. Πάντως η μειωμένη παραγωγή δεν αναμένεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των ημερών και αναμένεται να έχουμε αύξηση της τιμής στη λιανική. Οι τιμές παραγωγού φέτος εκτιμώ ότι θα παρουσιάσουν μια αύξηση (15-20%) σε σχέση με πέρσι, που κυμάνθηκαν στα 35 - 50 λεπτά το κιλό. Όμως οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις δημιουργούν πρόβλημα στο εισόδημα των παραγωγών. Αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις κυμαίνονται στο 1,5 - 2 τόνους ανά στρέμμα, όταν σε μια κανονική χρονιά κυμαίνονταν στους 3 - 4 τόνους ανά στρέμμα».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο:

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=91587

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia