Ένας Έλληνας που ασχολήθηκε με τη still life τέχνη είναι ο Ερρίκος Φραντζεσκάκης (1908-1958). Ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχεται στο μυαλό παρατηρώντας το εικονιζόμενο έργο είναι ο «λιτός βίος», «ο λιτός βίος στην Ελλάδα». Έρχεται στο μυαλό ο ανέμελος, πιθανά φτωχός, αλλά μάλλον «ευτυχισμένος» τρόπος ζωής..

γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

ΟΙ 5 ΜΠΛΕ ΖΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος, υπό τον καθηγητή κ. Στεφανάδη έχει ξεχωρίσει 5 περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια. Οι περιοχές ή αλλιώς οι περίφημες «5 μπλε ζώνες» είναι η Okinawa (Ιαπωνία), η Σαρδηνία (Ιταλία), η Nicoya (Κόστα Ρίκα), η Loma Linda (Καλιφόρνια). Η μελέτη ‘ΙΚΑΡΙΑ’ έχει ξεκινήσει περί τα 10 χρόνια. Είναι μια επιδημιολογική μελέτη καταγραφής και ανάλυσης δημογραφικών, κοινωνικών, γενετικών και περιβαλοντολογικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού της Ικαρίας, που στόχο έχει την διεύρυνση των γνώσεων μας για την μακροζωία και την ανίχνευση μηχανισμών ευόδωσης της.

Η ΛΙΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεν αποτελεί καινούργια ανακάλυψη το γεγονός ότι η λιτή διατροφή του μελετώμενου πληθυσμού της Ικαρίας είναι κύρια υπεύθυνη για τη μακροζωία τους και την αποφυγή κρίσιμων χρόνιων νοσημάτων. Άλλωστε, γνωρίζουμε ήδη για το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής που εδώ και 70 χρόνια περίπου έχει μελετηθεί όσον αφορά τη θετική συνεισφορά στην υγεία των ανθρώπων.

Οι Ικαριώτες της πρόσφατης μελέτης παρουσίαζαν μια διατροφή πλούσια:

- σε ελαιόλαδο (αποκλειστικό έλαιο),

-κόκκινο κρασί,

-ψάρι,

-καφέ,

-τσάι από βότανα,

-μέλι, πατάτες,

-φασόλια, μαυρομάτικα, φακές,

-περιορισμένη ποσότητα κρέατος, ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων,

-γάλα τοπικό κατσικίσιο.

Ο επικεφαλής της μελέτης κ Στεφανάδης τονίζει το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης, ότι τρώμε με επίμονο σκοπό την υπερευχαρίστηση. Όσο πιο μικροί συνηθίζουμε στην παρουσία αλατιού, και γευστικών ενισχυτικών, τόσο πιο δύσκολα μάς είναι, όσο μεγαλώνουμε, να αλλάξουμε και να συνηθίσουμε να τρώμε με επιθυμία- και όχι καταναγκαστικά- φυσικά τρόφιμα χωρίς ενισχυτικά και συνθετικά. Επίσης, τονίζει το ζήτημα της ψυχοσωματικής ισορροπίας. Πληθυσμοί με μικρό φορτίο άγχους, όπως οι Ικαριώτες της μελέτης, έχουν καλύτερη ζωή.

Ο αγχωμένος εγκέφαλος μαστιγώνει την καρδιά, αναπτύσσονται μηχανισμοί στρες, παράγονται κατεχολαμίνες και ορμόνες όπως η κορτιζόλη για να βοηθήσουν στη μάχη της καθημερινότητας. Αυτό είναι τοξικό για την καρδιά, αλλά και για τη σκέψη προς την τροφή. Ένας αγχωμένος εγκέφαλος, οδηγείται πιο εύκολα σε υπερφαγία, σε γρήγορη κατανάλωση τροφής.

Πρέπει να αλλάξουμε λοιπόν !


 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Προσθήκη σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 • 17 Σεπ

  ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  ΤΡΙΠΟΛΗ | Ουάσινγκτον 62

  08:30 - 08:30 (Επ.), τηλ.: 2710224114

 • 17 Σεπ

  ΜΕΡΟΛΑ Α. - ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ Μ.

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Νοταρά 78

  08:00 - 14:00 & 17:30 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2741025806

 • 17 Σεπ

  ΠΑΝΑΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΑ

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Σιδηροδρομικού Σταθμού 7

  08:00 - 08:00 (Επ.) τηλ.: 2721027022

 • 17 Σεπ

  ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ

  ΝΑΥΠΛΙΟ | Κουντουριώτου Παύλου 4

  08:00 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2752028249

 • 17 Σεπ

  ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ

  ΣΠΑΡΤΗ | Παλαιολόγου 119

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2731027212

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia