Ηλιακός θερμοσίφωνας και σε ενοικιαστές: Αιτήσεις τον Μάιο – Δείτε αναλυτικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέμα ημερών η έναρξη των αιτήσεων για ηλιακό θερμοσίφωνα. Αίτηση στο gov.gr και από ενοικιαστές, τί ισχύει για εγκατάσταση σε πολυκατοικία.

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» για την υποβολή αιτήσεων στο gov.gr από τους ενδιαφερόμενους, που υπολογίζονται σε πάνω από τρία εκατομμύρια νοικοκυριά. Βασικός όρος είναι το σπίτι να διαθέτει εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα τουλάχιστον 40 λίτρων. Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση όχι μόνο για πρώτη κατοικία, αλλά και για εξοχικό ή δεύτερη κατοικία, ενώ μπορούν και οι ενοικιαστές να διεκδικήσουν το εκπτωτικό voucher. Η δαπάνη δεν επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, αλλά τον ενοικιαστή.

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα έχει ξεκινήσει, καθώς ξεπεράστηκε και η τελευταία εκκρεμότητα με την ΚΥΑ που όρισε τον φορέα πιστοποίησης της αντικατάστασης και απόσυρσης ζεστού νερού χρήσης και καταβολής της χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με ηλιοθερμικά συστήματα.

Σε πρώτη φάση, πάντως, θα ωφεληθούν μόλις 120.000 νοικοκυριά και προτεραιότητα θα έχουν οι πιο ευάλωτοι. Το voucher θα είναι ύψους από 510 έως 970 ευρώ. Θα εξαιρεθούν από την επιδότηση όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του «Εξοικονομώ». Επίσης, δεν μπορούν να κάνουν αίτηση όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας άνω των 30.000 ευρώ.

Τι ισχύει για τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα σε πολυκατοικία

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι κατοικούν σε πολυκατοικία, όπου πρέπει να αναζητηθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας για να διαπιστώσουν εάν έχουν ή όχι το δικαίωμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα. Και αυτό, γιατί πρέπει να ορίζει ο κανονισμός ότι η ταράτσα είναι κοινόχρηστη. Εάν λοιπόν προβλέπεται αυτό, τότε είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί συνέλευση της πολυκατοικίας. Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει όμως, είναι εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Οι δικαιούχοι ανά εισόδημα

Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες, για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, που ορίζεται για την επιδότηση ως εξής:

  • Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
  • 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
  • 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Αναφορικά με τον υπολογισμό των κριτηρίων κατάταξης λαμβάνονται υπόψη:

  • Στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους «αναφοράς» (φορολογικό έτος 2021), καθώς και τα σχετικά εισοδήματα που προκύπτουν από την πράξη προσδιορισμού φόρου του ίδιου έτους.
  • Στοιχεία πιστοποιητικών αναπηρίας που παρέχονται μέσω του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πώς και πού κάνετε αίτηση για επιδότηση

Για να κάνετε την αίτησή σας στο allazothermosifona.gov.gr, θα πρέπει να διαθέτετε:

  • Κωδικούς Taxisnet
  • ΑΦΜ
  • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσετε τα εξής 4 στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Πόσα χρήματα θα πάρετε έκπτωση

iliakos

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό, όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή.

Παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: Ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων από τοπικό προμηθευτή. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 759,00 ευρώ το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 612,10 ευρώ (γραμμή 1 – στήλη 3 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
  • ΦΠΑ: 146,90 ευρώ (24% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
  • Σύνολο: 759,00 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Παράδειγμα 2: Ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας από τη Χίο προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων από τοπικό προμηθευτή από το νησί της Χίου. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των € 970,91 το οποίο προκύπτει ως εξής:

  • Καθαρό ποσό: 829,84 ευρώ (γραμμή 3 – στήλη 2 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)
  • ΦΠΑ: 141,07 ευρώ (17% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)
  • Σύνολο: 970,91 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Πηγή: ieidiseis.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμα σε τρεις κλίμακες για την εκπρόθεσμη πληρωμή τους

Τρεις διαφορετικές κλίμακες θα έχουν τα πρόστιμα για την...

Η Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου

Το Arxon.gr δημοσιεύει την διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας...

Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι ;

«Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι;» από την...

Καιρός: Ζέστη, σκόνη και τοπικές βροχές

Αίθριος αναμένεται σήμερα, Σάββατο (18/5) ο καιρός στις περισσότερες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο