Χαλαρώνουν τα capital controls

Στο πρώτο μεγάλο βήμα για την ουσιαστική χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές αρχές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο πρώτο μεγάλο βήμα για την ουσιαστική χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές αρχές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία ώστε να δοθεί πλήρη ελευθερία κινήσεων στο «νέο χρήμα», δηλαδή καταθέσεις που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στις εισαγωγές.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα περιορισμού των capital controls, στοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη βελτίωση της ρευστότητας και την επιστροφή της οικονομίας σε θετική πορεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι η χαλάρωση των περιορισμών να γίνει γρήγορα μετά την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωτράπεζας την επόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε νέο ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος (θυρίδες, στρώματα κ.λπ.) που θα επιστρέψει στις τράπεζες ως κατάθεση θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η κίνηση θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επιστροφή μέρους των χρημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται ότι στο διάστημα Νοέμβριος 2014 – Ιούνιος 2015 (οπότε και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα, περί τα 30 δισ. ευρώ, βρίσκονται εντός χώρας. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι σταδιακά μέρος αυτών θα επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα εντείνεται όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί και ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης. Επιπλέον, ώθηση στη ρευστότητα των τραπεζών θα δώσουν τα 3 δισ. ευρώ που αποτελούν μέρος της δόσης που φέρνει η αξιολόγηση και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι με την «απελευθέρωση» του νέου χρήματος θα πρέπει, πάση θυσία, να διασφαλιστούν το θετικό κλίμα και η σταθερότητα καθώς, σε περίπτωση νέας επιδείνωσης των συνθηκών, το ελεύθερο χρήμα θα μπορούσε γρήγορα να αποχωρήσει από τη χώρα αποδυναμώνοντας καίρια τις τράπεζες και την οικονομία.

Εξαιρετικής σημασίας για τις επιχειρήσεις θα είναι η απελευθέρωση των εισαγωγών, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Σήμερα κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ απαιτεί μια «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία, για τη λήψη εγκρίσεων, που διαρκεί κάποιες ημέρες, επιβαρύνοντας το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις. Με την αλλαγή οι επιχειρηματικές συναλλαγές για εισαγωγές, μέχρι ενός ορίου πιθανότατα 50.000 ευρώ, θα απελευθερωθούν και δεν θα χρειάζονται εγκρίσεις. Ωστόσο η ευθύνη θα βαρύνει την επιχείρηση και θα πρέπει να είναι σε θέση, όταν ζητηθεί, να αποδείξει ότι η συναλλαγή αφορούσε εισαγωγές αγαθών.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τα δύο αυτά βήματα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ψυχολογία και θα βοηθήσουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης καθώς θα σηματοδοτήσουν τη σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας. Ωστόσο, προσθέτουν, η απελευθέρωση από τους περιορισμούς του «νέου χρήματος» και των εισαγωγών αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα και θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα, σε πολλά μέτωπα, ώστε να ομαλοποιηθούν και εν συνεχεία να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες για την οικονομία και τη χώρα.

Πηγή: kathimerini.gr

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου