«Μπάλωμα» η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέχρι και την επόμενη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης θα διατηρηθούν οι στρεβλώσεις στην κτηματαγορά αφού οι νέες τιμές ζώνης που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές ακινήτων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανά περιπτώσεις θα είναι πλασματικές. 

Όπως εξηγούν οι εκτιμητές υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει γίνει ούτε μία αγοραπωλησία ακινήτου, αλλά δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μία πολυκατοικία και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί η αξία χωρίς να υπάρχει καμία ενδεικτική τιμή συμβολαίου. Κάπως έτσι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα σε τιμές που δεν θα έχουν σχέση με τις πραγματικές.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι περίπου 250 εκτιμητές ακινήτων που ανέλαβαν να καθορίσουν τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές Μαρτίου να υποβάλουν την εισήγησή τους στο υπουργείο Οικονομικών. Λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, οι προτάσεις των εκτιμητών θα προβλέπουν σημαντική αύξηση σε φθηνές, κυρίως λαϊκές περιοχές (Κερατσίνι, Πέραμα, Δραπετσώνα, Ελευσίνα), στα επίπεδα της τάξης των 600-700 ευρώ.

Αρυθμίες ωστόσο στην αγορά προκαλεί και απόφαση του υπουργείου να αναπροσαρμοστούν μόνο οι τιμές ζώνης των ακινήτων χωρίς να αλλάξουν οι συντελεστές εμπορικότητας. Εξαιτίας της απόφασης αυτής ακόμα και στις περιοχές όπου θα μειωθεί η τιμή ζώνης, η φορολογητέα αξία των καταστημάτων θα παραμείνει ακριβή λόγω εφαρμογής των υψηλών συντελεστών εμπορικότητας. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως μετά την απόφαση αυτή οι τιμές της εφορίας για τα καταστήματα θα παραμείνουν στα ύψη, το ίδιο και οι φοροεπιβαρύνσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες τους ενώ το πρόβλημα αναμένεται μεγαλύτερο για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν. 

Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι ο συντελεστής εμπορικότητας εκφράζει την εμπορικότητα ενός δρόμου ή τμήματος δρόμου μιας συγκεκριμένης ζώνης αλλά και καθορίζει την τελική φορολογητέα αξία του καταστήματος.  Μεσούσης της κρίσης όπου η αγορά των εμπορικών ακινήτων κατέρρευσε και τα λουκέτα πολλαπλασιάστηκαν στους εμπορικούς δρόμους που εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης, οι τιμές πώλησης των καταστημάτων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο και για τους συντελεστές εμπορικότητας. Όπως διευκρινίζουν μεσίτες και παράγοντες της αγοράς οι συντελεστές εμπορικότητας ακόμα και σε τέτοιους δρόμους παραμένου σε εξωπραγματικά υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά την τελευταία μείωσή τους κατά 18% τον Ιανουάριο του 2016. Επί του πρακτέου δηλαδή οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και μάλιστα υψηλό την ώρα που τα ακίνητά τους παραμένουν ξενοίκιαστα. 

Παρόμοια είναι η εικόνα για τις τιμές των οικοπέδων που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, αφού κι εκεί οι τιμές ζώνης θα αναπροσαρμοστούν αλλά τρεις συντελεστές που καθορίζουν την τελική φορολογητέα αξία των οικοπέδων θα παραμείνουν αμετάβλητοι. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι συντελεστές δεν έχουν δεχτεί κάποια τροποποίηση από το 2007, την περίοδο που η αγορά ακινήτων άνθιζε.

insider.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίπολη: 18χρονη έκλεψε σούπερ μάρκετ και συνελήφθη

Συνελήφθη, χθες (18.5.2023) το μεσημέρι, στην Τρίπολη, από αστυνομικούς...

Συγκίνησαν οι Εύζωνες στο Σύνταγμα – Αλλαγή φρουράς με ποντιακές στολές

Στο πλαίσιο των συγκινητικών εκδηλώσεων με αφορμή την ημέρα...

Η Μάχη των Δολιανών

Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Νικηταρά νικούν τους Οθωμανούς...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου

Σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2024 είναι των Μυροφόρων, του Αγίου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο