Πολύ ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση μπορεί στον «μποναμά» προς τους κοινωνικά αδύναμους να συμπεριέλαβε και τα οφειλόμενα από τις δαπάνες ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με αυξήσεις, ωστόσο, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, το κόστος ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κυβέρνηση μπορεί στον «μποναμά» προς τους κοινωνικά αδύναμους να συμπεριέλαβε και τα οφειλόμενα από τις δαπάνες ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με αυξήσεις, ωστόσο, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, το κόστος ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», στην Ελλάδα της κρίσης με τα εισοδήματα να έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και το ποσοστό των ανέργων να παραμένει σταθερά κοντά στο 20% η κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει όσο στη Σουηδία, όπου όχι μόνο οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές αλλά και το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι  2,5 φορές υψηλότερο.

Το ίδιο επίπεδο τιμών πληρώνουν και στην Αυστρία ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat πολλοί άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί με εισοδήματα μεγαλύτερα από τα δικά μας πληρώνουν μικρότερα ποσά. Γαλλία, Τσεχία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και αρκετοί άλλοι επιβαρύνονται με χαμηλότερο κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,5% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά της Κύπρου (22%), που αποτελεί όμως ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα (χωρίς διασυνδέσεις).

Ακριβά εξακολουθούν να πληρώνουν και το φυσικό αέριο οι Ελληνες καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι η τιμή επιβαρύνεται με τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων της έντονα ρυθμιζόμενης ελληνικής αγοράς είναι ότι το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στον λογαριασμό ρεύματος διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 41%.

Ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,3%, στην Ελλάδα μειώθηκαν μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Το ίδιο διάστημα, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από μεγάλες μειώσεις. Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι τιμές υποχώρησαν κατά 21,4%, στην Κροατία κατά 17,5%, στη Σερβία κατά 14,2% και στη Βουλγαρία κατά 10,3%.

Ετσι, τα ελληνικά νοικοκυριά καταλήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 να πληρώνουν την ένατη υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 11η για φυσικό αέριο.

ageliesergasias.gr

spot_img
  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΔΕΗ
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου