Στον “πάγο” η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Αναβολή παίρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για «γενναία» ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκατομμυρίων πολιτών προς τις εφορίες, αφού κυβέρνηση και δανειστές περιμένουν πρώτα να δουν πώς θα λειτουργήσει στην αγορά ο νέος νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναβολή παίρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για «γενναία» ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκατομμυρίων πολιτών προς τις εφορίες, αφού κυβέρνηση και δανειστές περιμένουν πρώτα να δουν πώς θα λειτουργήσει στην αγορά ο νέος νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Προς το παρόν, στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα υπάγονται μόνο οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, με το υπουργείο Οικονομικών να σκοπεύει να επεκτείνει την εφαρμογή του και στα νοικοκυριά.

Ποιες ρυθμίσεις ισχύουν σήμερα

Σήμερα οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ενώ παραμένουν στις 100 δόσεις όσοι είχαν ενταχθεί με το προηγούμενο καθεστώς.

Αν και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε δηλώσει πρόσφατα ότι είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης να υπάρξει μια επιπλέον διευκόλυνση σε χιλιάδες οφειλέτες, ωστόσο μέχρι στιγμής οι δανειστές αρνούνται πεισματικά να ανάψουν το πράσινο φως ακόμη και σε μια ρύθμιση των 36 δόσεων.

Τις αδυναμίες του συστήματος αναζητά η ΑΑΔΕ

Παράλληλα, τους σημαντικότερους κινδύνους φορολογικής συμμόρφωσης επιχειρεί να καταγράψει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την είσπραξη εσόδων και κυρίως να φρενάρει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 95 δισ. ευρώ.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής συγκρότησε 14μελή ομάδα εργασίας η οποία αναλαμβάνει την κατάρτιση προγράμματος συμμόρφωσης, το οποίο θα περιγράφει τους σημαντικότερους κινδύνους που σχετίζονται με την υποβολή δηλώσεων, την ορθή δήλωση της φορολογητέας ύλης και την εμπρόθεσμη είσπραξη των οφειλόμενων ή καταλογιζόμενων ποσών

Η ανάλυση αυτή θα συμβάλει στον προσδιορισμό και στην ανάλυση συμπεριφορών που οδηγούν σε μη συμμόρφωση. Στη βάση αυτή η ομάδα θα καταγράψει και θα προτείνει τρόπους και ενέργειες αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης κινδύνου μη συμμόρφωσης.

Η ανάλυση θα περιλαμβάνει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις και η κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων θα γίνει με βάση το εισόδημα και τον αποδιδόμενο φόρο, το δηλούμενο και αποδιδόμενο ΦΠΑ, την περιουσία τους και τον αποδιδόμενο ΕΝΦΙΑ.

Για τον προσδιορισμό των κινδύνων θα αναλυθούν στοιχεία από τις αρμόδιες φορολογικές διευθύνσεις σχετικά με τη συμμόρφωση, τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα αποτελέσματα της αναγκαστικής είσπραξης και οτιδήποτε σχετικό απαιτηθεί κατά την εκτέλεση του έργου της ομάδας.

insider.gr

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου