Νέο “ψαλίδι” 50% στο ΕΚΑΣ

Μείωση-σοκ κατά 50% στο ΕΚΑΣ από 1/1/2017 προβλέπει το τελικό σχέδιο της απόφασης του υπουργείου Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μείωση-σοκ κατά 50% στο ΕΚΑΣ από 1/1/2017 προβλέπει το τελικό σχέδιο της απόφασης του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, σχετικά με το περιεχόμενο της απόφασης, τα νέα ποσά του επιδόματος για τους 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους που το λαμβάνουν διαμορφώνονται μετά το μεγάλο ψαλίδι, ως εξής:

* Στην πρώτη κλίμακα το ΕΚΑΣ μειώνεται από τα 230 ευρώ στα 115 ευρώ, για όσους έχουν ατομικό μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις κύριες, επικουρικές, γήρατος, αναπηρίας, θανάτου, μέχρι 601,33 ευρώ (έως 7.216 ευρώ ετησίως).

* Στη δεύτερη κλίμακα, μειώνεται από τα 172,5 ευρώ στα 86,3 ευρώ για όσους το ατομικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις είναι από 601,34 ευρώ έως 626,50 ευρώ (από 7.216,01 μέχρι 7.518 ευρώ ετησίως).

* Στην τρίτη κλίμακα, το ΕΚΑΣ, μειώνεται από τα 115 ευρώ στα 57,5 ευρώ για όσους παίρνουν συντάξεις από 626,51 ευρώ μέχρι 643,33 ευρώ το μήνα (από 7.518,01 ευρώ έως 7.719,96 ευρώ ετησίως).

* Στην τέταρτη κλίμακα, μειώνεται από τα 57,5 ευρώ στα 28,8 ευρώ για όσους λαμβάνουν συντάξεις από 643,33 ευρώ μέχρι 664,33 ευρώ το μήνα (από 7.719,97 ευρώ έως 7.971,96 ευρώ ετησίως).

Εισοδηματικά κριτήρια

Στα κριτήρια εισοδήματος που μένουν ίδια με του 2016, εκτός από τις συντάξεις, συνυπολογίζονται και εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια).

Το συνολικό ατομικό εισόδημα από συντάξεις για την κάθε κατηγορία, μαζί με τα έσοδα από άλλες πηγές, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 8.884 ευρώ το χρόνο, ενώ αν πρόκειται για ζευγάρι συνταξιούχων τότε λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα από σύνταξη και άλλες πηγές που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ.

Ο έλεγχος των εισοδημάτων αφορά στο έτος 2015, που σημαίνει ότι για οποιοδήποτε λόγο υπερέβησαν κάποιο από τα κριτήρια, είτε αποκλείονται είτε θα πάρουν πολύ λιγότερα μετά τη μείωση του ΕΚΑΣ. Για παράδειγμα:

* Ετήσιο εισόδημα 6.500 ευρώ από σύνταξη (541 ευρώ το μήνα) και άλλα 1.200 ευρώ το χρόνο από ενοίκιο. Συνολικό ατομικό εισόδημα συνταξιούχου 7.700 ευρώ. Παίρνει το ΕΚΑΣ των 230 ευρώ και με τη μείωση θα παίρνει 115 ευρώ.

enikonomia.gr

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου