Αίτημα ΠΕΣΠ για τη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ

Επιστολή, για την Αναστολή Λειτουργίας Επιχειρήσεων από τη μη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ στο e-send της ΑΑΔΕ, έστειλε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στους αρμόδιους, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, μετά από αίτημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή, για την Αναστολή Λειτουργίας Επιχειρήσεων από τη μη διαβίβαση λιανικών ΦΗΜ στο e-send της ΑΑΔΕ, έστειλε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στους αρμόδιους, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, μετά από αίτημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Η επιστολή αναφέρει: 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως  Περιφερειακό  Επιμελητηριακό  Συμβούλιο Πελοποννήσου  εκφράζουμε  την στήριξη  μας  σε  κάθε προσπάθεια  εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης  της δημόσιας  διοίκησης αλλά  και των  επιχειρήσεων.

Με την παρούσα επιστολή όμως θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις και έχει δημιουργηθεί με το πρακτικό σκέλος της διαβίβασης των λιανικών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) που νομικά εδράζεται στην παρ.1 του άρθρου 13Α του Ν.2523/1997, το οποίο και τροποποιήθηκε με το άρθρο 174 του Ν.4972/2022  και διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε (α) η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ είτε (β) η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες.

Όπως και εσείς αντιλαμβάνεστε είναι παράλογο και οξύμωρο να αναστέλλεται η λειτουργία ενός καταστήματος (λουκέτο) από τη στιγμή που για τεχνικούς λόγους τις περισσότερες φορές μια ταμειακή μηχανή ή ένας φορολογικός μηχανισμός, μπορεί να μην προωθεί τα Ζ για έναν από τους παρακάτω λόγους:

  • Πρόβλημα με το internet τη στιγμή της αποστολής.
  • Αλλαγή συσκευής router όπου αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει εκ νέου να γίνει ρύθμιση της ταμειακής μηχανής για την IP που πρέπει να δηλώσει για να βγαίνει στο internet και να στέλνει τα Ζ. 
  • Πρόβλημα με το e-send, δε δέχεται Ζ λόγω φόρτου ή κάποιου άλλου προβλήματος επικοινωνίας.
  • Η ταμειακή ή φορολογικός μηχανισμός, λόγω τεχνικού προβλήματος να κολλά τη διαδικασία αποστολής, και ενώ κόβει αποδείξεις νόμιμα η επιχείρηση, όταν βγει από το ρεύμα και συνδεθεί πάλι να ξεκινά εκ νέου την αποστολή.
  • Τα προγράμματα τιμολόγησης δουλεύουν πολλές φορές με δικό τους λογισμικό αποστολής των Ζ του φορολογικού μηχανισμού, και τεχνικοί έχουν διαπιστώσει, πως το DLL που χρησιμοποιούν πολλές φορές να κολλά και να μην ολοκληρώνει την αποστολή των Ζ και να πρέπει ο χρήστης να συνδεθεί ο ίδιος στο e-send για να δει ότι δεν έχουν ανέβει τα αποδεικτικά, για να καλέσει την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος και να ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικά.
  • Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να αρχίζει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και στο τεχνολογικό κομμάτι, αφού τις προηγούμενες μέρες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν, δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα στη μεταφορά των δεδομένων.

Το μέτρο είναι δρακόντειο και δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά γεγονότα, καθώς δεν υφίσταται φοροδιαφυγή από τον επαγγελματία και δεν αποτελεί ευθύνη του τις περισσότερες φορές η μεταφορά των δεδομένων στην πλατφόρμα του e-send. Για παράδειγμα θα μπορούσε να αποστέλλεται στις επιχειρήσεις ένα αυτοματοποιημένο e-mail το οποίο να τους ενημερώνει πως τα στοιχεία του Ζ δεν έχουν διαβιβασθεί, ώστε να αποφεύγεται η συγκεκριμένη «παρανομία» σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος. Το αποτέλεσμα του κλεισίματος καταστημάτων και η διαπόμπευση των επιχειρηματιών στις κατά τόπους περιοχές, με κίνδυνο το μόνιμο “λουκέτο” μετά από αυτό το στίγμα, θεωρούμε πως είναι ανεπίτρεπτο. 

Κύριε  Υπουργέ, 

Στόχος όλων μας είναι να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σύννομες προς την Πολιτεία, να παραμείνουν ζωντανές, διατηρώντας  ταυτόχρονα και τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. 

Με  την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα για την επίλυση του συγκεκριμένου τεχνικού ζητήματος, αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση.

ΓΙΑ TO ΠΕΣΠ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

Η επιστολή κοινοποιήθηκε: 

Βουλευτές Περιφέρειας Πελοποννήσου

Κ.Ε.Ε.Ε

ΜΜΕ

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκθεσιακή Δραστηριότητα «ΓΕΥΣΕΙΣ & ΌΨΕΙΣ 2026», 19-23/8/26, Πορτοχέλι

Η έκθεση «ΓΕΥΣΕΙΣ & ΟΨΕΙΣ 2026» έρχεται στο Πορτοχέλι από τις 19 έως τις 23 Αυγούστου. Ανακαλύψτε μια μοναδική γαστρονομική και πολιτιστική εμπειρία.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί με 1,2 εκατ. ευρώ τη συντήρηση της 7ης Επαρχιακής Οδού Σκάλα Μελιγαλάς

Ένα ακόμη σημαντικό έργο οδικής ασφάλειας και αναβάθμισης του επαρχιακού οδικού δικτύου της Μεσσηνίας εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ) Πελοποννήσου 2026-2030, καθώς ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός υπέγραψε την απόφαση ένταξης της πράξης «Συντήρηση 7ης Επαρχιακής Οδού, τμήμα Σκάλα – Μελιγαλάς», συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ. Το έργο αφορά τη βελτίωση ενός σημαντικού τμήματος της

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ | ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Αριστοφάνους ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ | ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Κωμωδία 5Η ΕΠΟΧΗ | ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ Τι μπορεί να συμβεί αν μια μέρα οι γυναίκες αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας; Τις ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ, την ανατρεπτική κωμωδία του Αριστοφάνη, σκηνοθετεί το καλοκαίρι του 2026 ο Θέμης Μουμουλίδης, με τίτλο: Εκκλησιάζουσες | ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου την Τρίτη 4 Αυγούστου 2026

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τρίτη 4 Αυγούστου 2026, σε κατάσταση υψηλού κινδύνου βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου (κατηγορία κινδύνου 3). Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και