Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του 11ου Π.Τ. Ν.Α. ΟΕΕ και των Λογιστικών Ενώσεων-Συλλόγων Πελοποννήσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 στην αίθουσα του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην Τρίπολη, μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του 11ου Π.Τ. Ν.Α. Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των Λογιστικών Ενώσεων-Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα αποτελέσματα – συμπεράσματα – προτάσεις της συνάντησης εργασίας ήταν τα κάτωθι:

1. Θεσμοθέτηση άδειας ασθενείας και άδειας εγκυμοσύνης για τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς  ελεύθερους επαγγελματίες . Προτείνεται  η εξουσιοδότηση από κάθε πελάτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) στον ΑΦΜ του λογιστή , ούτως ώστε η Α.Α.Δ.Ε. να γνωρίζει ποια ΑΦΜ χρήζουν παράτασης σε περίπτωση ασθένειας/εγκυμοσύνης λογιστή.

2. Μη ύπαρξη δηλωτικών προθεσμιών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και μεταφορά της λήξης αυτών των  προθεσμιών στις 15 Σεπτεμβρίου.  Επιπλέον, οι αιτήσεις για κάθε μορφής κρατική παροχή και επιδότηση η οποία συνδέεται  με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του οικείου οικονομικού έτους  να μετατίθεται η προθεσμία υποβολής τους μετά τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων και όχι κατά τη διάρκεια αυτών.

3. Πιλοτική εφαρμογή των myDATA για τις χρήσεις 2021,2022,2023 χωρίς επιβολή προστίμων και αποσύνδεση συμπλήρωσης εντύπων Ε3 και ΦΠΑ μέχρι η πλατφόρμα να είναι πλήρως λειτουργική.

Για τις εν λόγω χρήσεις να υποβάλλονται μόνο τα έσοδα και να χαρακτηρίζονται τα αντικριζόμενα  έξοδα, ελλείψει οδηγιών για τις τακτοποιητικές εγγραφές και λόγω της   συνεχιζόμενης  υπολειτουργίας  του  esend.

4. Να θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο των  Χρηματοπιστωτικών  Ιδρυμάτων και   των  Εταιριών και των συνδεδεμένων επιχειρήσεων αυτών  που είναι  “πάροχοι   ηλεκτρονικής τιμολόγησης” με την άσκηση των επαγγελμάτων των  Κ.Α.Δ. 69.20 : Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου – παροχή φορολογικών συμβουλών.

5. Πιλοτική εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ 2 για τις χρήσεις 2022-2023.

Η επιτυχημένη σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την πρόταση για σύνταξη  ενδεικτικού τιμοκαταλόγου για τις λογιστικές υπηρεσίες, υπογεγραμμένου και εγκεκριμένου από όλους τους συλλόγους λογιστών της Πελοποννήσου .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μετάβαση Μ.Α.Ε. ξεκινά τη διαδικασία αξιοποίησης εδαφών στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης – Πρώτη έκταση στη Μεγαλόπολη διαθέσιμη για μακροχρόνια μίσθωση

Η Μετάβαση Μ.Α.Ε. θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αξιοποίησης εδαφών στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, εντάσσοντας επιλεγμένα ακίνητα στον σχεδιασμό για την παραγωγική επανάχρηση εδαφών, με στόχο το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου των περιοχών μετάβασης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων που θα συμβάλουν στη μεταμόρφωση των λιγνιτικών περιοχών σε ζωντανά οικοσυστήματα ανάπτυξης και καινοτομίας.

Αρνητική γνωμοδότηση για δύο μονάδες βιοαερίου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας – Τονίστηκαν οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες και η αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειας

Συνεδρίασε την Τρίτη 15 Ιουλίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη γνωμοδότηση επί δύο Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για μονάδες βιοαερίου σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά και επί των δύο ΜΠΕ: Για το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής με καύση

Έγκριση νέων αδειών και θέσεων για υπαίθριο εμπόριο στην Π.Ε. Αρκαδίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκαν οι όροι της Προκήρυξης που αφορά τη χορήγηση νέων αδειών και τον καθορισμό θέσεων υπαίθριου εμπορίου στην Π.Ε. Αρκαδίας. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Αρκαδίας θα διενεργήσει τη διαδικασία για τη χορήγηση σαράντα δύο (42) νέων αδειών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών υπαίθριου εμπορίου, μαζί

Έναρξη του προγράμματος παγιδοθεσίας στην ΠΕ Μεσσηνίας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουλίου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, με τους τρεις αναδόχους του προγράμματος παγιδοθεσίας. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην φάση έναρξης της υπογραφής των συμβάσεων, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας του Επιτρόπου Μεσσηνίας. Ειδικότερα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των παγίδων, οι οποίες θα καλύψουν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ