Το ΟΕΕ ζητά παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Ιουλίου

Αθήνα, 14-07-2025 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου – από 15 Ιουλίου, που προβλέπει ο νόμος – ζητά, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.  Όπως αναφέρει ο κ. Κόλλιας, “το ΟΕΕ, ως ο […]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθήνα, 14-07-2025
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου – από 15 Ιουλίου, που προβλέπει ο νόμος – ζητά, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας. 

Όπως αναφέρει ο κ. Κόλλιας, “το ΟΕΕ, ως ο φορέας που εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού, λαμβάνει το τελευταίο δεκαήμερο πριν την λήξη της προθεσμίας διαμαρτυρίες από λογιστές και επιχειρήσεις σχετικά με τεχνικά προβλήματα, υπερφόρτωση συστημάτων και διακοπές λειτουργίας της πλατφόρμας myAADE. Το πρόβλημα αυτό δικαιολογείται λόγω των αλλαγών στην εφαρμογή του MyData, στις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό και τεχνολογικό πλαίσιο των εφαρμογών καθώς και του μεγάλου φόρτου στο σύστημα της ΑΑΔΕ τον μήνα Ιούλιο λόγω μεγάλου όγκου δηλωτικών υποχρεώσεων. Το ΟΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ο επαρκής χρόνος για τη σωστή και ολοκληρωμένη υποβολή των δηλώσεων και την αποφυγή λαθών που ενδεχομένως επισύρουν κυρώσεις και πρόστιμα  προτείνει να μετατεθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Ιουλίου 2025.

Η πρότασή μας στηρίζεται σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία αφορούν στις ανάγκες των φορολογουμένων, στις δυνατότητες των λογιστών – φοροτεχνικών και των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και στο συνολικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία”.

Επισυνάπτεται η επιστολή. 
Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141875

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, oee@oe-e.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2025
Αρ. Πρωτ.: Φ/1/2571

Προς:
Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Κώτσηρα
Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Θέμα: Αίτημα ΟΕΕ για την μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τα άρθρα 84 έως 86 του ν. 5162/2024 η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται από 15 Μαρτίου έως και 15 Ιουλίου κάθε έτους, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Σημειώνουμε ότι η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2024 ξεκίνησε στις 17/3/2025 χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία της σχετικής ψηφιακής εφαρμογής. Το χρόνιο αίτημα του ΟΕΕ για τον καθορισμό ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις χωρίς εκκρεμότητες και σε πλήρη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνιστά θεσμό για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος συνολικά. Η ακρίβεια, η πληρότητα και έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων διασφαλίζουν τη φορολογική συμμόρφωση και την ομαλή ροή εσόδων του Δημοσίου. Ωστόσο, διαπιστώνεται

1

συστηματικά η ύπαρξη αντικειμενικών δυσκολιών και εκτάκτων περιστάσεων που καθιστούν επιβεβλημένη την επαναξιολόγηση της καθορισμένης προθεσμίας.

Συγκεκριμένα το ΟΕΕ, ως ο φορέας που εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού, λαμβάνει το τελευταίο δεκαήμερο πριν την λήξη της προθεσμίας διαμαρτυρίες από λογιστές και επιχειρήσεις σχετικά με τεχνικά προβλήματα, υπερφόρτωση συστημάτων και διακοπές λειτουργίας της πλατφόρμας myAADE. Το πρόβλημα αυτό δικαιολογείται λόγω των αλλαγών στην εφαρμογή του MyData, στις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό και τεχνολογικό πλαίσιο των εφαρμογών καθώς και του μεγάλου φόρτου στο σύστημα της ΑΑΔΕ τον μήνα Ιούλιο λόγω μεγάλου όγκου δηλωτικών υποχρεώσεων. Το ΟΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ο επαρκής χρόνος για τη σωστή και ολοκληρωμένη υποβολή των δηλώσεων και την αποφυγή λαθών που ενδεχομένως επισύρουν κυρώσεις και πρόστιμα προτείνει να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30 Ιουλίου 2025. Η πρότασή μας στηρίζεται σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία αφορούν στις ανάγκες των φορολογουμένων, στις δυνατότητες των λογιστών φοροτεχνικών και των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και στο συνολικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας
2

 

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε τροχιά αναδιαμόρφωσης ο περιβάλλων χώρος του Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη Σπάρτης

Σε τροχιά αναδιαμόρφωσης ο περιβάλλων χώρος του Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη Σπάρτης – Υπογράφτηκε η σύμβαση από την ΚΤΥΠ Α.Ε.

lia Forum 2026 – Σε τρεις ημέρες ανοίγει τις πόρτες του το αναπτυξιακό συνέδριο της Ηλείας

Το Ilia Forum 2026, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου στο Πύργο Ηλείας, θα συγκεντρώσει κορυφαίους ομιλητές και εκπροσώπους της πολιτικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, εστιάζοντας στην επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την καινοτομία και τον πολιτισμό. Με δωρεάν συμμετοχή και διαδικτυακή παρακολούθηση, το συνέδριο φιλοδοξεί να γίνει μία σημαντική πλατφόρμα διαλόγου για το μέλλον της περιοχής, καλύπτοντας επτά θεματικές ενότητες που αφορούν την ανάπτυξη της Ηλείας.

Νέα έργα 3,7 εκατ. ευρώ για υποδομές, αντιπλημμυρική προστασία και αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με παρεμβάσεις που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύουν την ασφάλεια των υποδομών και βελτιώνουν την εικόνα και τη λειτουργικότητα των τοπικών κοινωνιών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει σταθερά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, εγκρίθηκαν σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,7 εκατ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ