Θήρα αγριόχοιρων εντός μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας

Με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους, εντός των μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων, των χώρων κίνησης των αεροσκαφών, του οδικού δικτύου και των χώρων πέριξ των οικημάτων στέγασης εγγάμων αξιωματικών, ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών, για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, που άπτονται της ασφάλειας προσωπικού, υλικών και πτητικών-επίγειων μέσων.

Προϋποθέσεις διενέργειας θήρας

Η θήρα διενεργείται από συνεργεία δίωξης που αποτελούνται αποκλειστικά από το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της ΠΑ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Δασικού Κώδικα και της υπ’ αρ. 147/21886/25-01-2021 κοινής απόφασης και των λοιπών υπουργικών αποφάσεων.

Η συγκρότηση, προετοιμασία και ο σχετικός έλεγχος των συνεργείων δίωξης αποτελεί αρμοδιότητα της οικείας Μονάδας της ΠΑ η οποία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των μονάδων κατά την άσκηση των θηρευτικών δραστηριοτήτων καθώς και των μελών των συνεργείων κατά τη θήρα των αγριόχοιρων.

Η θήρα των αγριόχοιρων ή των υβριδίων αυτών διενεργείται με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία μέσα άσκησής της, τηρουμένων των κανόνων ασφάλειας και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μισή ώρα πριν από την ανατολή και μέχρι μισή ώρα μετά από τη δύση του ήλιου.

Τα μέλη των συνεργείων δίωξης εκτελούν νόμιμη θηρευτική δραστηριότητα και διαθέτουν άδεια θήρας σε ισχύ καθώς και την προβλεπόμενη ασφαλιστική κάλυψη κατά το χρονικό διάστημα που δραστηριοποιούνται.

Τα μέλη των συνεργείων δίωξης υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Συντονισμός – Συνεργασία

Οι μονάδες της ΠΑ συντονίζονται και συνεργάζονται με τις αρμόδιες δασικές και κτηνιατρικές αρχές, εφαρμόζοντας τις καθορισθείσες από αυτές διαδικασίες εφαρμογής της νομοθεσίας .

Οι αρμόδιες δασικές και κτηνιατρικές αρχές είναι:

  1. Δασικές αρχές: Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών (Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας) της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες.
  2. Κτηνιατρικές αρχές: Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων (Τμήματα Κτηνιατρικής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής-ΔΑΟΚ, Διευθύνσεις ή Υποδιευθύνσεις).

Συνοδευτικά μέτρα

Στις μονάδες της ΠΑ που συγκροτούνται και λειτουργούν συνεργεία δίωξης για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, λαμβάνονται συνοδευτικά μέτρα για τον περιορισμό της προσβασιμότητας των αγριόχοιρων ή των υβριδίων αυτών στους χώρους των μονάδων της ΠΑ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται ιδίως η καταστροφή εμφανών χώρων φωλιάσματος, η ενίσχυση των περιφράξεων, η χρήση αποτρεπτικών μέσων (ήχου, κρότου συριγμού κ.λπ.), η χρήση συρμάτινων πλεγμάτων σε οχετούς, η μείωση της τροφικής έλξης με τη χρήση ειδικών κάδων συλλογής απορριμμάτων κ.λπ.

πηγη: https://dasarxeio.com/

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκδήλωση με θέμα «Δημοσιογραφία και Πολίτες» στην έκθεση «Πελοπόννησος EXPO 2024»

Ο ενημερωτικός ιστότοπος anagnostis.org και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος...

13-14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 – Arcadia Classic Tour 2024 με 81 Συμμετοχές

Όλα έτοιμα για την αφετηρία του 10ο Επετειακού Arcadia Classic Tour 2024, μια συνδιοργάνωση των σωματείων  Off Road Team και ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ και την υποστήριξη των ΑΡ.Σ.Ο.Ε. και Ε.Λ.Ι.Α. Το αγαπημένο «μικρό» όλων, το ACT,  είναι ένα διήμερο απόδρασης με το ιστορικό όχημα, συνυφασμένο μέσα στις ορεινές διαδρομές και την ιδιαιτερότητα της Πελοποννησιακής μικρογεωγραφίας που επιτρέπει την άμεση

Πυροσβεστική: 73 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Συνολικά 73 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (9.30μμ Παρασκευή) σε...
Μετάβαση στο περιεχόμενο