Θήρα αγριόχοιρων εντός μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους, εντός των μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων, των χώρων κίνησης των αεροσκαφών, του οδικού δικτύου και των χώρων πέριξ των οικημάτων στέγασης εγγάμων αξιωματικών, ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών, για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, που άπτονται της ασφάλειας προσωπικού, υλικών και πτητικών-επίγειων μέσων.

Προϋποθέσεις διενέργειας θήρας

Η θήρα διενεργείται από συνεργεία δίωξης που αποτελούνται αποκλειστικά από το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της ΠΑ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Δασικού Κώδικα και της υπ’ αρ. 147/21886/25-01-2021 κοινής απόφασης και των λοιπών υπουργικών αποφάσεων.

Η συγκρότηση, προετοιμασία και ο σχετικός έλεγχος των συνεργείων δίωξης αποτελεί αρμοδιότητα της οικείας Μονάδας της ΠΑ η οποία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των μονάδων κατά την άσκηση των θηρευτικών δραστηριοτήτων καθώς και των μελών των συνεργείων κατά τη θήρα των αγριόχοιρων.

Η θήρα των αγριόχοιρων ή των υβριδίων αυτών διενεργείται με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία μέσα άσκησής της, τηρουμένων των κανόνων ασφάλειας και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μισή ώρα πριν από την ανατολή και μέχρι μισή ώρα μετά από τη δύση του ήλιου.

Τα μέλη των συνεργείων δίωξης εκτελούν νόμιμη θηρευτική δραστηριότητα και διαθέτουν άδεια θήρας σε ισχύ καθώς και την προβλεπόμενη ασφαλιστική κάλυψη κατά το χρονικό διάστημα που δραστηριοποιούνται.

Τα μέλη των συνεργείων δίωξης υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Συντονισμός – Συνεργασία

Οι μονάδες της ΠΑ συντονίζονται και συνεργάζονται με τις αρμόδιες δασικές και κτηνιατρικές αρχές, εφαρμόζοντας τις καθορισθείσες από αυτές διαδικασίες εφαρμογής της νομοθεσίας .

Οι αρμόδιες δασικές και κτηνιατρικές αρχές είναι:

  1. Δασικές αρχές: Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών (Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας) της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες.
  2. Κτηνιατρικές αρχές: Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων (Τμήματα Κτηνιατρικής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής-ΔΑΟΚ, Διευθύνσεις ή Υποδιευθύνσεις).

Συνοδευτικά μέτρα

Στις μονάδες της ΠΑ που συγκροτούνται και λειτουργούν συνεργεία δίωξης για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, λαμβάνονται συνοδευτικά μέτρα για τον περιορισμό της προσβασιμότητας των αγριόχοιρων ή των υβριδίων αυτών στους χώρους των μονάδων της ΠΑ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται ιδίως η καταστροφή εμφανών χώρων φωλιάσματος, η ενίσχυση των περιφράξεων, η χρήση αποτρεπτικών μέσων (ήχου, κρότου συριγμού κ.λπ.), η χρήση συρμάτινων πλεγμάτων σε οχετούς, η μείωση της τροφικής έλξης με τη χρήση ειδικών κάδων συλλογής απορριμμάτων κ.λπ.

πηγη: https://dasarxeio.com/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE | ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN 23/06/2024

ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN 23/06/2024  https://www.youtube.com/live/pkn-lFx8L9g

Πήρε 10 με τόνο!!! το 10ο Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών του Α.Π.Σ. «Αετοί Γορτυνίας» με 220 αθλητές από όλη την Ελλάδα!!!

220 αθλητές σωματείων από όλη την Ελλάδα καταχειροκροτήθηκαν από εκατοντάδες θεατές στο 10ο Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών που διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΕΤΟΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ» υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Δήμου Γορτυνίας, στο ανακαινισμένο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», το Σάββατο 22 Ιουνίου.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας

23ος αγώνας δρόμου “Στα χνάρια του Απόστολου Παύλου” Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Σας περιμένουμε στο Αρχαίο λιμάνι Κεχρεών να τρέξετε ή να περπατήσετε την διαδρομή που έκανε ο Απόστολος Παύλος μέχρι την Αρχαία Κόρινθο. Ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων. Αιτήσεις συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο. https://runningnews.gr/mitem.php?id=60968 The post 23ος αγώνας δρόμου “Στα χνάρια του Απόστολου Παύλου” Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 appeared first on .

LIVE | ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN

ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN 22/06/2024 Στον χάρτη του πανελληνίου πρωταθλήματος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο