Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, και αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και τις αλλαγές που βλέπουμε σε διάφορα μέρη της χώρας μας.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή το 40% της καλλιεργήσιμης γης βρίσκεται σε κίνδυνο και το σημείο από την Κόρινθο μέχρι την Σπάρτη είναι σχεδόν ερημική!

«Οι εκτιμήσεις που έχουμε είναι ότι περίπου το 40% της καλλιεργήσιμης γης βρίσκεται σε κίνδυνο. Ξέρουμε ότι σε περιόδους ξηρασίας ήταν περίοδοι που είχαμε έλλειμα σίτου. Βλέπετε την μικρή παγετώδη περίοδο που ήταν από το 1400 μέχρι το 1850 και παλιές ξηρασίες όπως αυτή που αδυνάτισε τις πολύχρυσες Μυκήνες. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός στηρίχθηκε στην ευρωστία την οικονομική που είχαν πουλώντας το λάδι.

Υπήρχε μια μεγάλη περίοδος ξηρασίας και οδηγηθήκαμε στο να εξασθενίσει η δύναμη των Μυκηνών και να κατέβουν οι Δωριείς. Η κοινωνία γράφτηκε με περιβαλλοντικές καταστροφές. Η διαφορά είναι ότι τότε η ξηρασία οφειλόταν σε ανωμαλίες του κλίματος και διήρκησε 30 χρόνια.

Τώρα αυτά που βλέπουμε είναι για να μείνουν πολλές δεκαετίες. Βλέπουμε την Ανατολική Ελλάδα να δέχεται λιγότερες βροχές και τα υπόγεια νερά που έχουμε στην Ανατολική Ελλάδα να έχουν υποχωρήσει αφάνταστα. Και από την καλλιέργεια και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η Λακωνία ήδη όλη αυτή η ακτογραμμή από την Κόρινθο μέχρι την Σπάρτη είναι ήδη ημι-ερημική!».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE | ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN 23/06/2024

ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN 23/06/2024  https://www.youtube.com/live/pkn-lFx8L9g

Πήρε 10 με τόνο!!! το 10ο Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών του Α.Π.Σ. «Αετοί Γορτυνίας» με 220 αθλητές από όλη την Ελλάδα!!!

220 αθλητές σωματείων από όλη την Ελλάδα καταχειροκροτήθηκαν από εκατοντάδες θεατές στο 10ο Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών που διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΕΤΟΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ» υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Δήμου Γορτυνίας, στο ανακαινισμένο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», το Σάββατο 22 Ιουνίου.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας

23ος αγώνας δρόμου “Στα χνάρια του Απόστολου Παύλου” Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Σας περιμένουμε στο Αρχαίο λιμάνι Κεχρεών να τρέξετε ή να περπατήσετε την διαδρομή που έκανε ο Απόστολος Παύλος μέχρι την Αρχαία Κόρινθο. Ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων. Αιτήσεις συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο. https://runningnews.gr/mitem.php?id=60968 The post 23ος αγώνας δρόμου “Στα χνάρια του Απόστολου Παύλου” Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 appeared first on .

LIVE | ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN

ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN 22/06/2024 Στον χάρτη του πανελληνίου πρωταθλήματος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο