ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» του Γιάννη Μουρούτσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έπεσε η αυλαία των πρώτων αυτοδιοικητικών εκλογών με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής που έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο του «Κλεισθένη».

Με μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ότι πολλοί συνδυασμοί που εκλέχτηκαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν θα έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο καθώς ενώ στον πρώτο γύρο κατέγραψαν ένα χαμηλό εκλογικό ποσοστό καταλαμβάνοντας λιγότερες έδρες από τον πρώτο συνδυασμό, στο δεύτερο γύρο  όπου η εκλογή ήταν καθαρά για Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, κατάφεραν να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και να αποκτήσουν μια καθαρή υπεροχή από τον πρώτο συνδυασμό με συνέπεια να αναλάβουν το τιμόνι του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης όπου ο πρώτος συνδυασμός του κ. Ταχιάο είχε 11 έδρες την πρώτη Κυριακή και ο δεύτερος του κ. Ζέρβα είχε 7 έδρες. Την δεύτερη Κυριακή έγινε η ανατροπη και κατάφερε να κερδίσει ο δεύτερος συνδυασμός. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο κ. Ζέρβας με λιγότερες έδρες από τον κ. Ταχιάο να προσπαθήσει να διοικήσει τον δήμο με συνεργασίες, συναινέσεις, συνθέσεις. Γενικά να πετύχει μια πλατειά συμμαχία μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου για να μπορέσει να ασκήσει αποτελεσματική διοίκηση χωρίς εμπόδια και προστριβές.

Το παραπάνω παράδειγμα της Θεσσαλονίκης πρέπει να το κρατήσουμε σαν προβληματισμό και να το δούμε πως θα εξελιχθεί στην πράξη.

Ένα άλλο στοιχείο που θέλω να επισημάνω και να το θέσω και αυτό σαν προβληματισμό είναι η τεράστια αποχή στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου αποφάσισε να απέχει απο την δεύτερη εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου, καθώς όπως φάνηκε, η στήριξη κάποιου οικείου τους προσώπου που κατέβαινε με κάποιο συνδυασμό, τους παρακίνησε να έρθουν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή και τους άφησε παγερά αδιάφορους το γεγονός ποιός θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης που θα εκλεγόταν την αμέσως επόμενη Κυριακή. Σε όλα όσα ανέφερα πρέπει να συνυπολογίσουμε δύο ακόμα βασικά στοιχεία που συνέβαλαν στην μεγάλη αποχή του εκλογικού σώματος. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές συνέπεσαν με τις ευρωεκλογές την πρώτη Κυριακή και ο κόσμος αποφάσισε να δώσει το παρόν σε μία πολωμένη εκλογική διαδικασία όπου διακυβεύονται πολλά στην Ευρώπη τα αμέσως επόμενα χρόνια και το δεύτερο στοιχείο είναι  ότι ο Πρωθυπουργός μετά τα άσχημα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών ανακοίνωσε εθνικές εκλογές για τις 7 Ιουλίου. Όλα τα παραπάνω συνυγόρησαν στην μεγάλη αποχή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και στην χαλαρή ψήφο απο πλευράς πολιτών σχετικά με την εκλογική διαδικασία για την εκλογή Δημάρχου  και Περιφερειάρχη.

Πρέπει όμως να κρατήσουμε ότι όλα εξηγούνται εκ του αποτελέσματος και μόνο στη διάρκεια λειτουργίας της απλής αναλογικής θα μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να κρίνουμε τα θετικά ή τα αρνητικά που επιφέρουν στην ελληνική πραγματικότητα.

Γιάννης Μουρούτσος

Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης            

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την Δευτέρα 22 Απριλίου. Κοινές δράσεις, αναπτυξιακά προγράμματα και αθλητικές υποδομές ήταν τα κυριότερα σημεία της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ομοσπονδίας και της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Με διάθεση συνεργασίας για την προβολή, την ανάδειξη

Κέντρο Κοινότητας | Το πρόγραμμα Μάϊου 2024 για την Κινητή Μονάδα

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας του Κέντρου Κοινότητας για τον Μάιο 2024. Διαβάστε το αρχείο, ΕΔΩ.

Λειτουργίες Ελλήνων Συνθετών

Αναμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου, θα γευτούμε το κατανυκτικό κλίμα της Σαρακοστής μέσα από επιλεγμένες Λειτουργίες Ελλήνων συνθετών (Αυγουστίνος Ρούσσος, Γιάννης Δροσίτης, Γεώργιος Πονηρίδης), ενώ το Requiem του Γιάννη Ρούσσου θα εντείνει το θρησκευτικό συναίσθημα. Μία περιήγηση στην ελληνική έντεχνη μουσική για φωνή και όργανο εναρμονισμένη με το πνεύμα των Παθών του Κυρίου. Ερμηνεύουν η

«Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή πολιτών στην παρέλαση την Παρασκευή του Πάσχα»

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας ενόψει του εορτασμού της Β΄...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο