ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΔήμος ΝαυπλιέωνΙστορική στιγμή για το Ναύπλιο: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Μπούρτζι

Ιστορική στιγμή για το Ναύπλιο: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Μπούρτζι

Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου πραγματοποίησαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου Το Φρούριο Μπούρτζι στο Ναύπλιο, Αποκατάσταση και επανάχρηση (2014-2021).

[iframe width=”555″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/q43oKQtZI-U” title=”ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 27/10/2023″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen ]

Η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντωνης Σαμαράς παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της Καστρονησίδας Μπούρτζι στο Ναύπλιο την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023.

DSC 7822

Τα εγκαίνια τέλεσε η Υπουργός Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη. Το φρούριο Μπούρτζι είναι μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελλαδικού χώρου. 

IMG 20231027 165909 3

Κατασκευάστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, στα τέλη του 15ου αιώνα, όταν ήταν προβλεπτής του Ναυπλίου ο Vittore Pasqualigo. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας ήταν γνωστό ως «φρούριο του βράχου» ή «της θάλασσας» . Αργότερα κατά την περίοδο της Επανάστασης χρησιμοποιήθηκαν οι ονομασίες “θαλασσόπυργος” ή “Καστέλι”. 

DJI 0015

H ονομασία “Μπούρτζι”, με την οποία είναι μέχρι σήμερα γνωστό, καθιερώθηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σκοπός της κατασκευής του ήταν η προστασία της εισόδου του λιμανιού της πόλης του Ναυπλίου. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο