ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΔήμος ΝαυπλιέωνΜε άμαξα η μεταφορά της εικόνας του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο (βίντεο)

Με άμαξα η μεταφορά της εικόνας του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο (βίντεο)

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου η πόλη του Ναυπλίου τιμά τον πολιούχο της, Άγιο Αναστάσιο. Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 στο προαύλιο χώρο του Ναού του Αγίου Αναστασίου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της θαυματουργής εικόνας του Αγίου.

[iframe width=”553″ height=”316″ src=”https://www.youtube.com/embed/_lvA8yS9LuQ” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Φέτος για πρώτη φορά η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Αναστασίου, που φυλάσσεται στον Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου στο Παλαιό Ναύπλιο, έγινε με ιππήλατη άμαξα μέχρι τον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου το απόγευμα της Κυριακής προπαραμονή της εορτής.

Την εικόνα παρέλαβε, από τον εφημέριο του Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου π. Διονύσιο Ταμπάκη, αντιπροσωπεία του ναού με επικεφαλής τον εφημέριο πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Οικονόμου και στην συνέχεια εψάλει η Ιερά Παράκληση του Αγίου.

Παραπλεύρως του ναού της Παναγίας (έτσι ονομάζουν οι Ναυπλιώτες τον Ι.Ν. του Γενεσίου) βρίσκεται η Ελιά που μαρτύρησε ο Άγιος Αναστάσιος από τους Τούρκους και στον Ναό αυτόν εορταζόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια πανηγυρικά η μνήμη του.

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου και ζωγράφος επιδέξιος ως προς το επάγγελμα. Αρραβωνιάστηκε εκεί την κόρη ενός χριστιανού και σε λίγες μέρες άκουσε κάποια σφάλματα για την αρραβωνιαστικιά του και την άφησε. Οι συγγενείς της κόρης, του έκαναν μαγικά, για να την αγαπήσει και να την πάρει. Έτσι σε λίγο καιρό υπό την επήρεια των μαγικών, έχασε ο νέος τα λογικά του και γυρνούσε από δω κι από κει.

Όταν τον είδαν οι Τούρκοι, έτσι αλλόκοτο, τον έκαναν να αλλαξοπιστήσει. Ο Θεός όμως τον λυπήθηκε και σε λίγες μέρες του έδωσε την υγεία του. Και ερχόμενος στα συγκαλά του, κατανοεί ότι είναι Τούρκος και ότι φορούσε στο κεφάλι άσπρο σαρίκι. Αμέσως το πετάει στο χώμα και αρχίζει να φωνάζει με δυνατή φωνή και με τόλμη μέσα στο πλήθος των Τούρκων ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα χριστιανός.

Οι Τούρκοι μόλις είδαν ότι μετάνιωσε, έτρεξαν καταπάνω του και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον έφεραν στον κριτή. Ο κριτής επιχειρούσε με διάφορες πλεκτάνες, πότε κολακεύοντας και πότε φοβερίζοντας, να τον κάνει να αρνηθεί την Χριστιανική πίστη. Αλλά ο Μάρτυρας δεν τα λογάριαζε όλα αυτά και ακλόνητος έλεγε με τόλμη ότι δεν αρνείται τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, αλλά πιστεύει και Τον προσκυνά ως δημιουργό και σωτήρα του ενώ την πίστη στον Αλλάχ δεν την χρειάζεται και την αποστρέφεται. Όταν άκουσε αυτά ο κριτής έδωσε εντολή να τον αποκεφαλίσουν.

Αλλά οι Τούρκοι δεν τον άκουσαν και με το που τον έβγαλαν από το κριτήριο όρμισαν πάνω του όπως παλιά οι Ιουδαίοι στον πρωτομάρτυρα Στέφανο και άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά, άλλοι με μαχαίρια κατατρυπούσαν το κορμί του Μάρτυρα μέχρι που το κατέκοψαν σε μικρά κομμάτια.

Έτσι ετελειώθη την 1η Φεβρουαρόυ 1655 μ.Χ. (κατά άλλους το 1654 μ.Χ.) ο ευλογημένος Αναστάσιος και έλαβε του μαρτυρίου το στεφάνι και τώρα ευφραίνεται στο χορό των Μαρτύρων εις δόξαν του Τριαδικού Θεού. Με Βασιλικό διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 1935 μ.Χ. καθιερώθηκε η 1η Φεβρουαρίου ως ημέρα ολοκληρωτικής αργίας των καταστημάτων Ναυπλίου.

Ακολουθίες συνέθεσαν ο Μητροπολίτης πρώην Καρπάθιου και Κάσου Νείλος Σμυρνιωτόπουλος και ο Υμνογράφος Γεράσιμος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο