Πυραυλάκατος “ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ”: Ο «εφιάλτης» των Τούρκων βγήκε στο Αιγαίο από το Ναύπλιο

Μπορεί το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού να εστιάζεται το τελευταίο διάστημα στη μεγάλη «ναυμαχία» η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τις νέες φρεγάτες ωστόσο η επιχειρησιακή ένταξη της νέας πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», που βρέθηκε στο Ναύπλιο πριν λίγες ημέρες, στο οπλοστάσιο του Στόλου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Το πανίσχυρο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων πλέει εδώ και λίγες ημέρες στο Αιγαίο με όλα του τα όπλα στη «φαρέτρα» και αιχμή του δόρατος τους τρομακτικούς Exocet block III. Τους πυραύλους φόβητρο για το Τουρκικό ναυτικό με βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χιλιόμετρα και υψηλές δυνατότητες στοχοποίησης πλοίων επιφανείας και όχι μόνο. Οι Γαλλικοί πύραυλοι ήταν οι τελευταίοι που τοποθετήθηκαν πάνω στον «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ» και μαζί με τον υπόλοιπο οπλισμό της πυραυλακάτου τη μετατρέπουν ουσιαστικά σε μια μικρή φρεγάτα.

Εκτός από τους οκτώ Exocet διαθέτει το πυροβόλο Oto Melara Super Rapid των 76mm με δυνατότητα 100 βολών το λεπτό και βεληνεκές που φτάνει τα 16 χλμ. δύο μικρότερα πυροβόλα Oto Melara των 30mm είναι τοποθετημένα στο πρυμνιό τμήμα του πλοίου. Για την αντιαεροπορική άμυνα την «ευθύνη» έχει το αντιπυραυλικό σύστημαCIWS(Close In Weapon System)RAM(Rolling Airframe Missile) με 21 βλήματα και βεληνεκές που αγγίζει τα 10χλμ. Όλα τα όπλα της πυραυλακάτου ελέγχονται και κατευθύνονται από το Σύστημα Μάχης Tacticos το οποίο λαμβάνει συνεχώς πληροφορίες από τα ραντάρ και τους αισθητήρες του πλοίου.

Τα «βέλη» του Στόλου, τα ΤΠΚΒ SUPER VITA μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 35 κόμβους και σε συνδυασμό με το μικρό τους βύθισμα και το μήκος τους που δεν ξεπερνά τα 62 μέτρα αποτελούν τον «εφιάλτη» των γειτόνων. Το ανάγλυφο του Αιγαίου και η δυνατότητα που έχουν λόγω μεγέθους και ευελιξίας να «αγκιστρωθούν» ακόμα και σε βράχους του Αρχιπελάγους τα μετατρέπουν στον πιο επικίνδυνο αντίπαλο για τις εχθρικές Μονάδες επιφανείας τις οποίες στοχοποιούν ακόμα και μέσα στους ναυστάθμους και πολύ πριν καν προσεγγίσουν Ελληνικά νησιά.

Ειδικά οι πύραυλοι Exocet Block III τους οποίους δεν διαθέτει και δεν γνωρίζει επιχειρησιακά το Τουρκικό ναυτικό μπορούν να κατευθυνθούν με υψηλή ακρίβεια και με συνεχείς μεταβολές πορείας από προκαθορισμένα σημεία (waypoints) σε χαμηλό ύψος παρακάμπτωντας νησιά και ακτογραμμές. Ενώ έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν ελλιμενισμένα πλοία και παράκτιους στόχους με GPS καθοδήγηση. Και μάλιστα οι SUPER VITA μπορούν να εκτοξεύσουν αρκετούς Exocet και να τους κατευθύνουν ώστε να χτυπήσουν ταυτόχρονα τον ίδιο στόχο προκαλώντας κορεσμό στα αμυντικά συστήματα του αντίπαλου πλοίου.

Όλα τα όπλα του «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ» όπως και τα ηλεκτρονικά του συστήματα δοκιμάστηκαν τις περασμένες εβδομάδες με απόλυτη επιτυχία και η υπ’ αριθμόν 6 πυραυλάκατος Super Vita λαμβάνει πλέον μέρος στις ασκήσεις αλλά και σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Στόλου.

Την ίδια ώρα παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις το Πολεμικό Ναυτικό πιέζει με κάθε τρόπο για την ολοκλήρωση των εργασιών και των πρώτων δοκιμών που γίνονται εν πλω στην έβδομη πυραυλάκατο Super Vita η οποία θα ονομαστεί «ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Στόχος είναι το πλοίο ακόμα και μέσα στο 2021 να έχει ολοκληρώσει τους εξονυχιστικούς ελέγχους, να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και να ενταχθεί στη Δύναμη των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκδήλωση με θέμα «Δημοσιογραφία και Πολίτες» στην έκθεση «Πελοπόννησος EXPO 2024»

Ο ενημερωτικός ιστότοπος anagnostis.org και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος...

13-14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 – Arcadia Classic Tour 2024 με 81 Συμμετοχές

Όλα έτοιμα για την αφετηρία του 10ο Επετειακού Arcadia Classic Tour 2024, μια συνδιοργάνωση των σωματείων  Off Road Team και ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ και την υποστήριξη των ΑΡ.Σ.Ο.Ε. και Ε.Λ.Ι.Α. Το αγαπημένο «μικρό» όλων, το ACT,  είναι ένα διήμερο απόδρασης με το ιστορικό όχημα, συνυφασμένο μέσα στις ορεινές διαδρομές και την ιδιαιτερότητα της Πελοποννησιακής μικρογεωγραφίας που επιτρέπει την άμεση

Πυροσβεστική: 73 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Συνολικά 73 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (9.30μμ Παρασκευή) σε...
Μετάβαση στο περιεχόμενο