Λαϊκή Συσπείρωση για τις φωτιές στην Αργολίδα: Στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε φωτιές στα όρια των Δήμων Επιδαύρου και Ναυπλιέων. Το αποτέλεσμα ήταν για ακόμα μια φορά καταστροφικό. Χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης έγιναν στάχτη ενώ απειλήθηκε και ο οικισμός Γκάτζια.

Καταστροφική ήταν και η φωτιά που ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο του Δήμου Επιδαύρου που έκαψε περίπου 700 στρέμματα (αειφύλλων –πλατυφύλλων και ελαιώνων). Η περιοχή είναι γνωστή για την επικινδυνότητα της καθώς, όπως δεκάδες σκουπιδότοποι ανά την Ελλάδα, έχει πιάσει φωτιά αρκετές φορές.

Στη περιοχή του Αραχναίου,  που η φωτιά απείλησε τον οικισμό της Γκάτζιας η εξέλιξη της κατάστασης  δείχνει ανάγλυφα τις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στα αντιπυρικα προληπτικά μέτρα, όσο και στα μέσα που διατίθενται για την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας. Είναι απαράδεκτο η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς να εξαρτάται από την ένταση του ανέμου.

Στην περιοδεία που πραγματοποιήσαμε συναντήσαμε τα έντονα παράπονα των κάτοικων τόσο για το συντονισμό από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές όσο και για τα εναέρια μέσα που σταμάτησαν κάποια στιγμή τις ρίψεις με αποτέλεσμα να πλησιάσει η φωτιά και να απειλήσει το χωριό.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας και την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα. Στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο ο επαρχιακός δρόμος Γκάτζια-Αραχναίο ήταν ακαθάριστος κατακλισμένος από θάμνους και χόρτα όσο και η αγροτική οδοποιία  απαράδεκτη έως τελείως ακατάλληλη. Περιττό να μιλάμε για  αντιπυρικές ζώνες προστασίας που δεν υπάρχουν.

Για τη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των αρμόδιων υπαλλήλων. Είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθούν και να ενισχυθούν με προσωπικό όλοι οι αρμόδιοι φορείς Πυροσβεστική, Δασαρχεία, καθώς και η Πολιτική προστασία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Για την πυρασφάλεια φέτος ο Δήμος Ναυπλιέων χρηματοδοτήθηκε  με 79.000 ευρώ ενώ ο δήμος Επιδαύρου με 65.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι αναντιστοιχα με τις ανάγκες της περιοχής. Χρησιμοποιήθηκαν από τις δημοτικές αρχές για υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων για προσλήψεις στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν και  εργαζόμενοι που  τοποθετήθηκαν σε εργασίες άσχετες με την πυρασφάλεια καθώς η μειωμένη χρηματοδότηση του κράτους έχει δημιουργήσει τρομακτικά κενά στη λειτουργία των δήμων που προσπαθούν να τα καλύψουν όπως-όπως.

Η κατάσταση αυτή απορρέει από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών για την προστασία των δασών, μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως η αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί από την ίδια την ΕΕ επιλέξιμη δαπάνη και δεν χρηματοδοτούνται τα αντίστοιχα έργα. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.
  • Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.
  • Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή κ.α.

Αυτήν την πολιτική χειροκροτούν με την πρώτη ευκαιρία οι δημοτικές αρχές Ναυπλιέων και Επιδαύρου.

Την ίδια στιγμή Δάση-περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. Η πολιτική δηλαδή που αφήνει τα βουνά απροστάτευτα, τα γεμίζει την ίδια ώρα με ανεμογεννήτριες. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητηθεί και στους δύο δήμους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Καλούμε Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους να προχωρήσουν:

  • Στην άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100%
  • Στην άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία του οικισμού Γκάτζια
  • Να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν.
  • Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα στις χρήσης ως μέσου, καθώς και στις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας.
  • Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος χωρίς καμία εμπλοκή των ιδιωτών.
  • Να ανακληθούν όλες οι άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή.

30/07/2021

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλιέων

Γκόνης Κωνσταντίνος

Αλιμπέρτη Μαρία

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου

Μπουρδάκος Ναπολέων

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο