Παναγιώτης Νίκας για τον Αργολικό Κόλπο: “Θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα ό,τι λέει ο νόμος”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν του χρόνου τα χυμοποιεία αν δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα, θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα ό,τι λέει ο νόμος”.

Την πιο πάνω δήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χθες Κυριακή, ερωτώμενος σχετικά με το θέμα της ρύπανσης που έχει προκύψει στον Αργολικό Κόλπο και το οποίο αποδίδεται, σύμφωνα με καταγγελίες, στις χυμοποιίες της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης ήταν ξεκάθαρος στη θέση του ότι “όταν τα συμβόλαια παραβιάζονται πρέπει να καταγγέλονται. Όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις πρέπει να ανακαλούνται οι άδειες” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα βρεθεί στην Αργολίδα για να συζητήσει το πρόβλημα “με όλους όσοι εμπλέκονται”, δίνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα ενότητας -“πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι. Ο κόσμος δεν ευθύνεται για την κατάσταση που υπάρχει στη θάλασσα” τόνισε.

Προηγουμένως, ο Π. Νίκας είχε εκφράσει την λύπη του για την κατάσταση, “λυπάμαι ειλικρινά γιατί η Αργολίδα, η ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας αντιμετωπίζει εντονότατο πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας. Οι δείκτες όλοι δείχνουν ότι η ρύπανση, η μόλυνση, του Αργολικού Κόλπου είναι χωρίς προηγούμενο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και χρόνια” δήλωσε ο περιφερειάρχης -και πρόσθεσε:

“Οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι χυμοποιοί με τον Δήμο Αργου – Μυκηνών πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούνται ο δήμος θα πρέπει άμεσα να καταγγείλει τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια δίνει πρώτη προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά ζητήματα και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, δηλαδή να ανακαλέσει τις άδειες.

Λυπάμαι γιατί δημιουργείται μια ευρύτερη αναταραχή, όμως το πρώτο θέμα μας είναι το περιβάλλον που πρέπει να προστατεύσουμε, ο νόμος που πρέπει να τηρήσουμε και είναι προφανές ότι και η δικαιοσύνη θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα έχουμε κάποιες δυσκολίες, αλλά στέλνω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ξαναδοθεί καμία άδεια λειτουργία αν δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, αυτά που λέει ο νόμος. Δηλαδή, τα χυμοποιεία -που πράγματι προσφέρουν μια πολύ μεγάλη υπηρεσία- θα πρέπει να κάνουν την πρωτογενή επεξεργασία του λύματος το οποίο στη συνέχεια θα πηγαίνει στον Βιολογικό Καθαρισμό με την προβλεπόμενη καθαρότητα, διαφορετικά θα προκύπτουν προβλήματα στον Βιολογικό”.

Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει ήδη την αλλαγή του αγωγού του Βιολογικού Καθαρισμού, “η Περιφέρεια διαθέτει περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να έχουμε μια στοιχειώδη αποκατάσταση και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκατάσταση” δήλωσε και κατέληξε:

“Απευθύνω έκκληση να τηρούμε όλοι την περιβαλλοντική νομοθεσία, επειδή τα μνημεία μας αλλά και το περιβάλλον είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Πρέπει να τηρείται ο νόμος, είτε είναι δήμος, είτε είναι Περιφέρεια, είτε είναι οι εργοστασιάρχες”.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο